x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Țara bucuriei și a frumuseții, la fiecare pas

Țara bucuriei și a frumuseții, la fiecare pas

de Loredana Cofari    |    25 Mar 2022   •   08:20
Țara bucuriei și a frumuseții, la fiecare pas

Grecii sunt mereu bucuroși de oaspeți, iar turiștii care ajung o dată pe tărâm elen, cu siguranță revin. Nu doar pentru că au la dispoziție numeroase locuri de vizitat, peisaje uimitoare de admirat sau o istorie impresionantă de învățat, ci și pentru căldura cu care sunt primiți și pentru deliciile culinare pe care nu le mai găsesc nicăieri.

Locuri de vizitat in Grecia - Grecia continentala

Atena
Leagănul civilizației europene este obligatoriu de vizitat de orice turist care ajunge în Grecia.

Fiind una dintre cele mai impresionante capitale europene, locuită încă de acum 7.000 de ani, capitala Greciei păstrează dovezi ale unei civilizații ce a influențat evoluția întregii omeniri. 

De neratat, dacă ajungeți în Atena, sunt Agora, Forumul Roman cu Turnul Vânturilor, Templul lui Zeus Olimpianul, Biblioteca lui Hadrian și Kerameikos și obligatoriu muzeul  Acropolelor, unul dintre cele mai importante muzee din lume. 

Salonic

Supranumit Capitala de Nord a Greciei, Thessaloniki este al doilea oraș ca mărime al elenilor, fiind o îmbinare între istorie și modernism.

Istoria Salonicului este scrisă oriunde arunci o privire, indiferent că e vorba de simbolul orașului, Turnul Alb, Golful Thermaik, Bulevardul Nikis, Piața Aristotelous sau orașul vechi. Alte obiective turistice de vizitat sunt Biserica Sf. Dumitru, Rotonda sau Arcul lui Galeriu. 

Riviera Olimpului

Este una dintre regiunile cele mai accesibile românilor atunci când vine vorba de cheltuielile cu cazarea și masa, dar și relativ aproape de ajuns cu mașina personală sau autocarul, aflându-se la aproximativ 700 km de București.

Aici se pot găsi oferte de vacanță atât la munte, cât și la mare, în același timp. Cele mai populare stațiuni turistice din această zonă sunt Korinos, Paralia Katerini, Olympic Beach, Gritsa, Leptokaria, Nei Pori sau Platamonas. 

Din această regiune aveți posibilitatea să faceți și numeroase excursii de o zi, fiind o mulțime de obiective turistice de vizitat. Printre acestea, excursia la Muntele Olimp, la Cascadele de la Edessa sau la mănăstirile suspendate de la Meteora.

Halkidiki

Este regiunea care atrage prin sălbăticia și unicitatea plajelor, spunându-se chiar că nu există în toată Grecia plaje mai frumoase decât cele din Halkidiki.

Peninsula este formată din trei brațe: Kassandra, Sithonia și Muntele Athos.

Kassandra este cunoscută pentru stațiunile pline de viață, potrivită pentru cei ce își doresc o vacanță în care să se distreze până dimineața. Pe lângă toate acestea, oferă plaje senzaționale, dar și alte atracții precum mănăstiri și vestigii arheologice.

În Sithonia sunt cele mai frumoase plaje din Halkidiki. Peninsula are aproape 100 de plaje. 16 dintre acestea sunt cotate cu Blue Flag.

Muntele Athos este recunoscut pentru cele 20 de mănăstiri care alcătuiesc republica autonomă, dar și pentru faptul că acolo nu are voie să pășească nicio ființă de gen feminin, cu excepția pisicilor.

Turiștii, femei și bărbați, deopotrivă, pot face însă o croazieră în jurul Muntelui Athos, doritorii putând admira de pe vapor câteva dintre mănăstiri. 

- Insulele grecești -  

Thassos

Considerată insula de smarald, Thassos este situată în golful Kavala, în partea nordică a Mării Egee, fiind la doar 8 km de Grecia Continentală.

Cu o circumferință de aproximativ 100 km, insula are litoralul stâncos înspre est și vest și nisipos înspre nord și sud, fiind formată din 26 de stațiuni și sate, fiecare cu specificul său.

Insula Thassos este cunoscută încă din Antichitate pentru minerale, în Thassos aflându-se cea mai albă marmură din lume.

Printre cele mai importante obiective turistice ale insulei sunt Muzeul Folcloric din satul Theologos, care a fost declarat capitală culturală a insulei. În cadrul muzeului pot fi admirate porturile populare și instrumentele locuitorilor. Tot aici este de vizitat și Casa Memorială a scriitorului și diplomatului grec Vassilis Vassilikos.

În capitala insulei, Limenas, pot fi vizitate portul vechi, Agora Antică, Muzeul de Arheologie precum și biserica ce poartă hramul Sfântului Nicolae. 

Cel mai de preț obiectiv este însă Mănăstirea Sfântul Arhanghel Mihail, situată la 30 de kilometri de Limenas.

Corfu 

Considerată cea mai verde insulă a Greciei, Corfu are un aer cosmopolit, însă și un caracter tradițional diferit de tot ce ați văzut până acum. Iar pe lângă plajele idilice, farmecul venețian al orașului vechi încântă orice vizitator. 

Stațiunile cele mai căutate sunt Sidari, Agios Gordios, Acharavi, Ipsos sau Barbati, însă la capitolul peisaj, Paleokastritsa îți taie răsuflarea. 

Și obiectivele turistice sunt multe și merită vizitate. Palatul Achillion, ridicat în anul 1890 în satul Gastouri, la cererea împărătesei Sissi, soția împăratului Austriei, este cu totul spectaculos. 

În Korfu Old Fortress veți putea admira rămășițele vechiului oraș. Fortificată să reziste atacurilor, construcția încă păstrează din zidurile și bastioanele cetății. 

Unic în Grecia este muzeul Scoicilor. Mii de scoici de diferite feluri sunt expuse aici, dar și alte comori din adâncurile mării. 

Și dacă tot sunteți pe insulă, dați o fugă și la Biserica Sfântului Spiridon – este patronul călătorilor și protectorul insulei Corfu. Aici îi sunt adăpostite și moaștele. Se spune că Sfântul Spiridon își părăsește periodic racla, preoții care slujesc mărturisind că sunt momente în care Sfântul nu este acolo, iar când revine, corpul său este cald și veșmintele sunt prăfuite. 

Dulcele insulei îl găsiți la Fabrica Mavromatis. Aici, fructele de Koumquat, specifice acestei insule sunt transformate în lichior, compot sau dulcețuri, încântându-le turiștilor papilele gustative.

Skiathos 

Cea mai cunoscută dintre insulele Sporade, Skiathos înseamnă, în traducere, Umbra Muntelui Athos. Chiar dacă are doar 48 km pătrați, este mărginită de nu mai puțin de 60 de plaje, iar apele în culoarea smaraldului care o înconjoară te fac să te îndrăgostești iremediabil. 

 Cea mai frumoasă și mai vestită plajă este plaja Koukounaries, considerată cea mai impresionantă plajă a Greciei, cu nisip auriu și mărginită de o pădure de pini. 

Cu toate că este de dimensiuni reduse, insula dispune și de un aeroport care ar avea cea mai mică pistă din lume, astfel că la aterizare veți avea senzația că pista răsare direct din Marea Egee.

Și plaja Lalaria se află printre preferințelor turiștilor. Chiar dacă este acoperită cu pietre și accesul se face mai greoi, peisajul este unul mirific. Apa este atât de limpede, încât se poate distinge vegetația de pe fundul mării. 

De vizitat este și castelul din portul insulei, unde se găsesc ruinele unei cetăți medievale care datează din secolul XIV, dar și biserica ce poartă hramul Sfântului Nicolae, care se află pe cel mai înalt punct al insulei, care permite și realizarea unor fotografii spectaculoase.

×
Subiecte în articol: Grecia