x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii O țară imensă apare pe harta lumii. Este bogată în resurse minerale și are 40.000 de locuitori

O țară imensă apare pe harta lumii. Este bogată în resurse minerale și are 40.000 de locuitori

de Redacția Jurnalul    |    26 Ian 2024   •   18:00
O țară imensă apare pe harta lumii. Este bogată în resurse minerale și are 40.000 de locuitori
Sursa foto: Hepta

O nouă țară începe să se formeze. Este deja locuită și este bogată în aur, pietre prețioase, minerale, petrol și gaze.

Un guvern a făcut recent un transfer de control teritorial. Creată în 1999, regiunea este de aproape patru ori mai mare decât Franţa, are rezerve de aur, pietre preţioase, minerale şi pământuri rare, petrol şi gaze.

Autoritățile canadiene a făcut cel mai mare transfer de control teritorial din istorie. Premierul Justin Trudeau a marcat un moment istoric pentru Canada prin semnarea unui acord de transfer al controlului asupra terenurilor şi resurselor din vasta regiune arctică Nunavut către guvernul local.

"Acesta este un loc bogat în cultură, cunoştinţe tradiţionale, minerale esenţiale şi alte resurse de care avem nevoie pentru a construi împreună economia de mâine", a spus Trudeau, care a mai precizat că este "un moment important în istoria Nunavut" şi "în istoria ţării".

Noul stat are 2 milioane de kilometri pătrați de pământ şi apă care vor fi transferate de la guvernul federal al Canadei către cel al Nunavut.

"Terenurile şi resursele noastre sunt acum în mâinile poporului nostru", a confirmat premierul din Nunavut, P.J. Akeeagok.

Nunavut este una dintre cele mai îndepărtate şi slab populate regiuni din lume, cu doar 40.000 de locuitori, marea majoritate inuiţi.

Pe lângă transferul responsabilităţii pentru terenuri şi resurse către Nunavut, teritoriul primeşte şi dreptul de a colecta redevenţele.

Iqaluit este capitala regiunii Nunavut, predominant indigenă, cel mai nordic teritoriu al Canadei, în apropiere de Groenlanda.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×
Subiecte în articol: tara resurse locuitori canada nunavut