Mănăstirile cu icoane făcătore de minuni ale Maicii Domnului au devenit în ultimul timp destinaţii de pelerinaj ale românilor care caută liniştea şi calea în interiorul unui locaş sfânt. În plus, fiecare din aceste mănăstiri este aşezată într-un peisaj mirific, unde aerul curat este la el acasă, iar împrejurimile sunt demne de vizitat, fie pentru frumuseţile naturale, fie pentru obiectivele culturale pe care le putem vizita. Din cele mai renumite 22 de icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului, am ales 3. În selecţia lor am ţinut seama de numărul de credincioşi care poposesc aici în fiecare an şi care cred în puterea icoanei şi de obiectivele turistice ce pot fi vizitate în împrejurimi.
LOCUL 1 - MĂNĂSTIREA PUTNA
În urma unei cercetări antropologice, am constatat că la Mănăstirea Putna vin cei mai mulţi credincioşi să se roage la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Ei spun că de acolo se întorc mai buni, mai curaţi sufleteşte şi trec mai uşor peste greutăţi. Despre icoană tradiţia spune că că a fost adusă de doamna Maria de Mangop, soţia domnitorului Ştefan ce Mare, în anul 1472, din Constantinopol. Din Letopiseţul Moldovei a lui Ion Neculce aflăm şi legenda mănăstirii: "Ştefan Vodă cel Bun, când s-au apucat să ridice Mănăstirea Putna, au tras cu arcul Ştefan-Vodă dintr-un vârf de munte ce iaste lângă mănăstire. Şi unde cum agiunsu săgeata, acolo au făcut prestolul, în altariu. Şi iaste mult locu de unde au tras, pre vătaful de copii şi pe doi copii din casă..."
La Putna se poate ajunge de la Suceava cu trenul sau cu maşina. Turiştii ajunşi aici se pot bucura din plin de frumuseţea şi prospeţimea naturii, dar şi de bogăţiile spirituale: muzeul din incinta mănăstirii, Sihăstria Putnei, Chilia lui Daniil Sihastru, Bisericuţa de lemn a lui Dragoş Vodă etc. Mănăstirea adăposteşte mormintele lui Ştefan cel Mare, ale familiei şi ale urmaşilor săi până la Petru Rareş.
Cazarea se poate face la pensiunile din zonă, care oferă condiţii foarte bune, meniu tradiţional şi diverse modalităţi de petrecere a timpului liber, astfel încât turiştii pleacă întotdeauna cu cele mai frumoase amintiri de vacanţă.
LOCUL 2- MĂNĂSTIREA DINTR-UN LEMN
Situată la 25 km de oraşul Râmnicu-Vâlcea, în comuna Frânceşti, pitoreasca mănăstire este o oază de pace şi bucurie spirituală pentru toţi oamenii care zăbovesc la adăpostul zidurilor ei. Mănăstirea este deosebit de frumoasă, păstrând în linii generale arhitectura lui Matei Basarab.
Potrivit unei vechi tradiţii locale, Mănăstirea ar fi luat fiinţă în primele decenii ale sec. al XVI-lea. Ea ar fi fost ridicată în cinstea Icoanei Maicii Domnului, găsită de un călugăr în scorbura unui stejar. Existenţa stejarilor seculari precum şi a icoanei Maicii Domnului sunt probe de necontestat pentru adevărurile consacrate în legendă, iar numărul de credincioşi care poposesc aici dovedesc puterea icoanei.
La mănăstire se poate merge din Râmnicu Vâlcea numai cu maşina personală sau cu autobuzul. Însă o dată ajuns aici, te poţi bucura din plin de ospitalitatea călugăriţelor şi de sfaturile duhovniceşti ale părintelui Ghenadie Gogu. Locurile de cazare la mănăstire sunt foarte limitate: 9 camere cu două paturi, două camere cu două paturi la mansardă şi 5 camere cu 4 paturi la mansardă. În imediata apropiere nu există pensiuni, însă oraşul Râmnicu-Vâlcea oferă multe locuri de cazare. Într-o singură zi se pot vizita mai multe locaşuri sfinte din apropiere: Mănăstirea Govora, Hurez, Bistriţa, Polovragi etc.
LOCUL 3- MĂNĂSTIREA HODOŞ-BODROG
Este în topul preferinţelor credincioşilor pentru legenda ei şi pentru minunile pe care oamenii spun că le-a făcut icoana de-a lungul timpului. Legenda spune că mănăstirea s-a construit pe locul în care un taur, pe nume Hodoş, a descoperit o ioană făcătoare de minuni. Oamenii au ridicat o biseică şi de atunci aşezământul poartă numele Hodoş-Bodrog. Mănăsirea este primul aşezământ ortodox din ţară. A fost atestată documentar în 1177, într-o diplomă dată de Regele Bela al III-lea. Aşezământului pare să fi fost ridicat undeva prin secolul al XI-lea. În fiecare an, cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, creştinii ortodocşi refac drumul Crucii. Ei urmează modelul Patriarhiei Ortodoxe de la Ierusalim, când credincioşii refac drumul pe care Iisus Hristos l-a făcut cu crucea în spate. Aici, Procesiunea Drumul Crucii durează aproximativ trei ore, pe un drum de aproximativ 5 km, pe care se amplasează 14 cruci. Pentru bolnavii care vin la aceast eveniment, se oficiază Taina Sfântului Maslu pe 14 august şi în zorii zilei de 15 august. Credincioşii care sosesc aici din alte zone, sunt cazaţi în casa special amenajată pentru oaspeţi, în măsura locurilor disponibile, însăvor fi găzduiţi doar trei zile, aşa cum prevăd canoanele mănăstireşti.
Accesul la mănăstire se face destul de uşor, cu autobuzele sau maşina personală, deoarece se află la aproximativ 20 de km de Arad, în localitatea Bodrogul Nou. Pentru cei care nu mai găsesc lo de cazare la mănăstire, oraşul Arad oferă numeroase hoteluri şi pensiuni, cu preţuri începând de la 80 ron pe noapte pentru o cameră într-o pensiune de două margarete sau cel mai scump, 210 ron într-un hotel de patru stele, într-o cameră cu trei paturi. Aici însă veţi beneficia de toate facilităţile: internet wireless atât în cameră cât şi la recepţie, parcare supravegheată cu camere video, lcd şi dvd, minibar, climă şi telefon direct în camere.
Obiectivele culturale ce mai pot fi vizitate în zonă sunt numeroase. În Arad: Cetatea Siria, o cetate de piatră cu statut de cetate regală, ce datează din anul 1331, Cetatea Aradului, din secolul al XVI-lea. în Lipopva: Cetatea de piatră Şoimus, din 1278. În localitatea Bohus putem vizita Castelul Bohus, construit în stil neoclasic în secolul al XIX-lea, care găzduieşte colecţia Ioan Slavici şi Emil Montia, în Savarsin, Castelul cu acelaşi nume, construit în 1870. Alte edifiii reliîgioase mai putem întâlni în Arad: Biserica sârbească, construită în stil baroc în 1698, mănăstirea Sf. Simion (1760-1762) şi Mănăstirea Franciscană, din Lipova.
Printre obiectivele turistice, putem aminti de Munţii Codru-Moma, cu peisaje remarcabile prin frumuseţea şi spectaculozitatea lor, dar şi de Peştera Liliecilor (lângă Moneasa), decorată feeric cu stalactite şi stalagmite de toate mărimile.