x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Tren de plăcere în Africa "neagră"

Tren de plăcere în Africa "neagră"

de Cornel Tabacaru    |    14 Dec 2008   •   00:00
Tren de plăcere în Africa "neagră"

Cascada Victoria este una din cele mai mari din lume. Lăţimea acesteia – aproximativ un kilometru şi jumătate – face din ea cea mai mare atracţie turistică a Africii.



24 februarie
Luaţi cu farmecul discret al faptului că Alina a "păşit" în două ţări – după cum s-a văzut în fotografia din numărul trecut (nu spun "a stat cu picioarele în două ţări", pentru că s-ar putea răsălmăci cu ceva neaoş!), luaţi cu farmecul "indiscret" al zilei de naştere a lui Mugabe, era cât pe-aci să "trecem" peste Cascadă (cu "C" mare). Şi peste o asemenea Cascadă chiar nu se poate trece, nici la propriu, nici la figurat.  

Localnicii numesc Cascada "Mosi-oa-Tunya", adică "Fumul tunător". Nu degeaba a fost numită aşa. Ceaţa provenită din pulverizarea apei, care se înalţă până la 30 de metri înălţime, este vizibilă de la o distanţă de 30 de kilometri. Adăugăm la ceaţă zgomotul şi, iată, avem "Fuuuumul tunătoooor"! Arealul Cascadei Victoria se află la graniţa dintre Zimbabwe şi Zambia, între oraşele Victoria Falls şi Livingstone, fiind declarat în 1989 de UNESCO monument al naturii.
Primul european care a descopit cascada, la 16 noiembrie 1855, a fost scoţianul David Livingstone, misionar şi cercetător al Africii. El a numit-o Victoria, în cinstea reginei Angliei (Victoria). Până în anul 1855, Livingstone petrecuse deja câţiva ani buni cutreierând Africa, un continent puţin cunoscut lumii la vremea aceea. Călătorind spre est, de-a lungul fluviului Zambezi, băştinaşii i-au vorbit despre uriaşa cascadă. Livingstone s-a hotărât să o vadă de aproape şi iată ce avea să noteze: "M-am târât cu teamă spre marginea prăpastiei ce se întindea de la un mal la altul al marelui Zambezi; am scrutat hăul ce mi se căsca în faţă şi am văzut cum fluviul lat de mai bine de 1.000 de metri cădea în cascadă de la vreo 30 m, îngrămădindu-se într-un canion îngust de vreo 15-20 m". Un aspect unic în privinţa acestei cascade este faptul că apele râului Zambezi se revarsă într-o prăpastie de stâncă, astfel încât căderea de apă poate fi observată în toată splendoarea sa de pe celălalt versant, fără să existe nici un pericol.

Parcul naţional Mosi-oa-Tunya, unde se află şi cascada, se întinde pe o suprafaţă de 68,6 kilometri pătraţi şi este protejat din anul 1934. Din 1972 a devenit parc zoologic! Amatorii de senzaţii tari au la dispoziţie o piscină naturală la marginea cascadei, de unde pot admira abisul de la 120 de metri, plus alte "facilităţi" turistice. La categoria facilităţi, de exemplu, intră şi o "călătorie" cu elicopterul din care poţi admira cascada în toată splendoarea ei. Ştiţi de ce mi-am dorit să o văd din elicopter? Nu, nu din snobism, ci pentru că am vrut să văd mai bine cum a ajuns această cădere impresionantă de apă, care a fost iniţial o fisură în scoarţa terestră, să devină un minunat loc turistic. Farmecul îi este sporit şi de defileurile săpate sub căderea de apă, şi de podul de pe primul defileu numit Boiling Pot. Acesta este unul din cele patru poduri construite peste râul Zambezi, are aproape 200 de metri lungime şi 106 înălţime şi în prezent este unul dintre locurile preferate ale amatorilor de sărituri cu coarda elastică. Dar despre săritura cu coarda elastică data viitoare…
(Va urma)

×
Subiecte în articol: exotic