x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Turiștii străini descoperă inima României

Turiștii străini descoperă inima României

de Diana Scarlat    |    13 Dec 2018   •   19:30
Turiștii străini descoperă inima României

Turiștii străini care vor ajunge la Sibiu, anul viitor, după ce National Geographic a pus fosta capitală culturală europeană pe lista scurtă a celor mai „cool” 19 destinații din 2019, vor mai putea descoperi și alte minuni ale zonei. Vor putea afla povestea celor două palate Brukenthal, identice, aflate la distanță de numai 20 de kilometri unul de celălalt. Dar vor putea descoperi și unicul hotel de gheață din sud-estul Europei, în inima Munților Făgăraș. Sibiul nu este doar o destinație de city break, pentru cei care vor să plece pe urmele comorilor din Carpați.

Sibiul se află pe lista destinaţiilor care, din punctul de vedere al celebrei reviste National Geographic Traveller, nu trebuie ratate în 2019. Orașul Sibiu se află pe o listă alături de  Setouchi, Antarctica, Pittsburgh, Corsica, Cambodia, San Miguel de Allende, West Yorkshire, Hong Kong, Zimbabwe, Guyana, Oslo, Eritrea, KwaZulu-Natal, Bhutan, Dundee, Uganda, Matera și Indonesia. Astfel, Sibiul va fi anul viitor prezent în știrile din întreaga lume, fiind recomandat pentru străzile istorice și piețele din Orașul de jos, bisericile mari, dar şi pentru titlul de Regiune gastronomică europeană, pe care îl va deține în 2019. Jurnaliștii de la National Geographic nu menționează, însă, celelalte locuri unice care pot fi descoperite la foarte mică distanță de oraș, printre care și Transfăgărășanul sau micuța localitate Cârțișoara, satul lui Badea Cârțan. Chiar și așa, cu ajutorul celor care fac circuite turistice și a celor care se ocupă de promovarea zonei, turiștii străini ajunși la Sibiu vor putea descoperi și restul județului cu același nume.

Cele două palate Brukenthal de la Sibiu

Muzeul Brukenthal din centrul orașului Sibiului, construit între anii 1778-1788 de baronul Samuel von Brukenthal, adăpostește și astăzi colecţiile de artă ale nobilului din Transilvania. Devenit muzeu, în secolul al XIX-lea, palatul a conservat patrimoniul existent, dar instituția a început să facă și achiziții, pentru lărgirea colecţiilor principale. Au fost înfiinţate și noi colecţii, reprezentând cultura sașilor din Transilvania. În anul 1948, muzeul a fost naţionalizat, devenind proprietatea statului comunist român, iar Societatea Transilvăneană pentru Ştiinţele Naturii din Sibiu şi-a încetat activitatea. Muzeul, aflat în patronajul acesteia, a fost inclus în patrimoniul naţional. În anul 1957, Muzeul de Ştiinţele Naturii a devenit parte a Muzeului Brukenthal. Puțini știu, însă, că baronul a mai construit un palat identic, la reședința de vară pe care și-o stabilise la Avrig, la 20 de kilometri distanță de orașul Sibiu. Astăzi, palatul Brukenthal de la Avrig este unul dintre puținele locuri din România în care spațiul muzeal se îmbină cu cel de cazare. În clădirea principală a palatului este amenajat un muzeu, dar și un spațiu interactiv, unde se pot închiria costume pentru fotografii și câteva camere pentru cazare. Muzeul a fost deschis pentru publicul larg anul trecut, când a fost adusă la Avrig o expoziție de mobilier rustic specific zonei locuite de sași în Transilvania. O parte a Palatului Brukenthal de la Avrig a devenit, astfel, un mic muzeu al satului săsesc din Transilvania, care vorbește, prin expoziția permanentă, despre modul de viață al oamenilor din această zonă a țării. Cei care aleg să se și cazeze în aceeași clădire au ocazia să simtă, pentru câteva zile, cum se trăia, cu peste 100 de ani în urmă, între zidurile palatului.

Hotelul de gheață, unic în sud-estul Europei

Lucrările la noul Hotel de Gheaţă de la Bâlea Lac au început deja, iar cea de-a 14-a ediție a acestui adevărat eveniment anual european își va deschide porțile, ca în fiecare an, de Crăciun. Complexul de gheață include un corp principal, cu restaurant de gheață și camere în care turiștii se pot caza, dar și patru igluuri, care vor fi mai spațioase decât în anii precedenți, o biserică de gheață și un Winter Park, pentru jocurile iernii. Hotelul de Gheaţă va avea 16 camere duble în acest sezon şi un restaurant cu o capacitate de 60 de locuri, iar „satelitul” de igluuri va avea patru camere duble. “Pentru că sărbătorim Centenarul Marii Uniri, restaurantul de gheață va purta numele Regelui Ferdinand I al României. Tema noului Hotel de Gheaţă este “Frozen Love”, în acest sezon fiind promovată dragostea şi pasiunea pentru natură, aer curat, drumeţie montană şi Masivul Făgăraş. Lucrările în gheaţă care vor decora hotelul de gheață vor fi realizate de cunoscutul sculptor sibian Eugen Petri, cel care s-a alăturat echipei conduse de avrigeanul Dumitru Moscu, realizatorul sculpturilor din ediţiile anterioare ale proiectului”, explică Arnold Klingeis, cel care a inițiat și continuă proiectul de gheață din inima Munților Făgăraș, de 14 ani, din fonduri proprii, pentru promovarea României. Tot el continuă și munca baronului Brukenthal, după ce a scos din ruină și din anonimat palatul de la Avrig.

Samuel von Brukenthal (1721-1803) a fost guvernator al Transilvaniei și primul care a promovat această zonă, la nivel european, în secolul al XVIII-lea. A ridicat două palate identice din județul Sibiu care-i poartă numele. Reședința de vară de la Avrig a fost transformată de baron în atracție culturală europeană, atrăgând nobilimea din țările Europei de vest.

×
Subiecte în articol: destinaţii turistice sibiu