Trei situri arheologice de importanţă naţională din judeţul Tulcea vor fi redate vizitatorilor la finele primului semestru al anului, cu facilităţi noi, specifice obiectivelor turistice, potrivit Institutului de Cercetări Eco-Muzeale 'Gavrilă Simion'.
Cele trei cetăţi, respectiv Halmyris, Argamum şi Enisala, vor avea puncte de informare şi facilităţi specifice activităţii turistice, lucrările de amenajare a acestora fiind finanţate Programul Operaţional pentru Pescuit (POP) 2007-2013.
'Am încercat să răspundem solicitării vizitatorilor pentru amenajarea siturilor arheologice spectaculoase din judeţ, cum ar fi Argamum, Enisala şi Halmyris, iar cele trei proiecte vor fi disponibile după data de 1 mai', a declarat pentru AGERPRES Sorin Ailincăi, directorul ICEM 'Gavrilă Simion'.
Proiectele de amenajare a facilităţilor specifice unor obiective turistice în cele trei situri arheologice au început în luna august 2014, valoarea totală a acestora fiind de peste 1,98 de milioane de lei. Lucrările sunt realizate în parteneriat cu Consiliul Judeţean Tulcea, iar finanţarea, potrivit datelor iniţiale ale proiectului, este nerambursabilă în proporţie de 100%.
Situată pe malul drept al braţului Sfântu Gheorghe al Dunării, cetatea Halmyris, construită la începutul secolului al II-lea ca fortificaţie romană, a fost o importantă staţie a flotei dunărene Classis Flavia Moesica, lucru certificat şi de numele purtat de aşezarea din jurul castrului - vicus classicorum, satul corăbierilor. În secolul al IV-lea a fost unul din cele 15 oraşe importante ale provinciei Scythia Minor, în timpul domniei împăratului Constantin cel Mare aici ridicându-se o basilică episcopală. În anul 2001, sub altarul acestui monument s-a descoperit o criptă care adăpostea rămăşiţele pământeşti ale martirilor Epictet şi Astion, cei mai vechi sfinţi ale căror moaşte au fost descoperite pe teritoriul României.
Monument de arhitectură militară unic în România, cetatea Enisala, a fost construită de genovezi în a doua jumătate a secolului al XIV-lea, apoi, pentru o scurtă perioadă, a revenit domnitorului român Mircea cel Bătrân, care a pierdut-o în favoarea Imperiului Otoman.
Primul oraş de pe teritoriul României, cetatea Argamum, a fost întemeiat de către grecii din Asia Mică, într-o zonă cu urme de locuire din epoca bronzului şi din prima epocă a fierului. Dintre monumentele reprezentative ale sitului amintim cel mai vechi mormânt grecesc din Bazinul Mării Negre, care datează de la mijlocul sec. al VII-lea î.Hr. şi o serie de edificii publice şi private din perioada romană, pretoriul, patru bazilici paleo-creştine, locuinţe şi o parte din reţeaua stradală. AGERPRES