x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Un weekend romantic, cadoul perfect de ziua îndrăgostiţiior

Un weekend romantic, cadoul perfect de ziua îndrăgostiţiior

de Diana Scarlat    |    05 Feb 2019   •   12:30
Un weekend romantic, cadoul perfect de ziua îndrăgostiţiior

Românii care au adoptat ziua îndrăgostiţilor Valentine’s Day, sărbătorită pe 14 februarie, au la îndemână oferte turistice tot mai variate de la an la pentru petrecerea acestei zile cu o semnificaţie aparte.  Agenţiile şi hotelierii se întrec în inventivitate, iar pachetele pentru îndrăgostiţi includ cine romantice pentru două persoane, bonusuri la SPA şi camere ornate cu petale de trandafir, în funcţie de bugetul pe care vor să-l aloce cuplurile. Cea mai vizitată zonă din România, în perioada 14-17 februarie, este Valea Prahovei, unde ofertele sunt foarte variate şi pentru toate buzunarele.

Hotelurile, pensiunile şi restaurantele din toată ţara s-au pregătit pentru Valentine’s Day şi pentru Dragobete, astfel încât ofertele sunt pentru toate gusturile şi pentru toate buzunarele. Valea Prahovei, Poiana Braşov şi zona Bran – Moeciu sunt cele mai căutate destinaţii pentru minivacanţele îndrăgostiţilor în România, în această perioadă, tocmai pentru că are oferte de la 90 de lei pe zi, pentru o cameră, la pensiuni de trei margarete, până la pachete cu foarte multe servicii incluse, la hotelurile de patru şi cinci stele. Şi restaurantele au grijă să ofere meniuri speciale şi cine romantice, pentru îndrăgostiţi, atât de Valentine’s Day, cât şi de românescul Dragobete, celebrat pe 24 februarie. „Pentru că Valentine’s Day se sărbătoreşte în acest an joi, iar Dragobete sâmbătă, operatorii din turism au pregătit o serie de oferte cu acest prilej. Este drept, majoritatea turiştilor români aşteaptă sărbătorile legale pentru a pleca, precum Paştele sau Rusaliile. Profilul turistului de Valentine”s Day şi de Dragobete este următorul: cupluri între 18 şi 40 de ani, cu o situaţie financiară bună - venit mediu şi peste mediu. Cei mai mulţi consumatori ai acestui tip de ofertă sunt tineri cu vârsta până în 30 de ani, iar ofertele sunt alese în funcţie de buget”, explică Traian Bădulescu, consultant în turism. Media minivacanţelor de Valentine’s Day şi de Dragobete este de două nopţi de cazare, însă cei care-şi permit un weekend prelungit, pot alege oferte de trei, patru sau chiar cinci nopţi.

Agenţiile fac multe oferte personalizate

Dacă până acum, agenţiile de turism aveau oferte speciale pentru cuplurile de îndrăgostiţi, de Valentine’s Day şi de Dragobete, tendinţa acestui an este aceea de a face oferte pentru fiecare cuplu în parte, în funcţie de preferinţele clienţilor. Nici măcar touroperatorii mari nu mai promovează pe site-uri şi în cataloage ofertele pentru zilele îndrăgostiţilor, mergând pe oferte ndividuale, atunci când există cereri. Cu toate acestea, s-au înmulţit şi s-au diversificat pachetele create de hoteluri, pensiuni şi restaurante, în toată ţara. Zona Valea Prahovei, Poiana Braşov şi Bran – Moeciu nu este singura care se bucură de un număr din ce în ce mai mare de turişti, cu ocazia celor două zile ale îndrăgostiţilor. Sunt căutate şi zonele istorice – Bucovina şi Maramureş, chiar şi staţiunile balneare precum Băile Herculane, Sovata, Balvanyos sau Băile Felix şi hotelurile deschise de pe Litoralul românesc, mai ales cele cu oferte de SPA, din Mamaia. „Cuplurile care aleg România caută în general hoteluri cu facilităţi de wellness şi spa şi cu mici surprize, precum o sticlă de şampanie inclusă în preţ, bomboane, flori în cameră sau cină romantică, alături de reduceri sau de programe aristice”, mai spune Traian Bădulescu. Există şi alte tipuri de surprize pentru îndrăgostiţi, precum parfumuri personalizate, de care se pot bucura. Hotelul de Gheaţă, de la Bâlea Lac, de exemplu, are în această iarnă parfumul „Frozen Love”.

O vacanţă în România la hoteluri de 3-4 stele de Valentine’s Day şi de Dragobete este între 300 şi 500 de lei de cuplu, pentru două nopţi de cazare şi o cină romantică.

Traian Bădulescu, consultant în turism

Cele mai căutate destinaţii de city break în Europa

Pentru cuplurile de îndrăgostiţi care vor să profite de Valentine’s Day pentru a-şi dărui un city break, cele mai căutate destinaţii sunt Roma, Amsterdam, Istanbul, Viena, Praga, Berlin, Budapesta, Lisabona, Veneţia, Paris, Barcelona sau Londra. Citybreak-urile în oraşele mari ale Europei sunt şi cele mai căutate tipuri de pachete turistice în această perioadă.  Preţul unui citybreak începe de la 200 de euro de persoană şi ajunge la peste 600 de euro de persoană pentru destinaţii precum Barcelona, Roma sau Londra, la hoteluri de 3-4 stele, cu două nopţi de cazare, transport cu avionul şi mic dejun. Oricum, preţul mediu al unui city break este de circa 350 de euro de persoană. Februarie este o lună cu preţuri mici şi pentru zboruri, nu doar pentru cele low cost, ci chiar şi la marile companii, iar o evadare de două sau trei zile într-un oraş celebru se poate face şi cu un buget redus.

Obiective turistice care nu trebuie ratate

Pentru cei care ajung la Roma, Colosseumul, Colina Palatina şi Forumul Roman sunt obiectivele care nu trebuie să fie ratate într-un city break. Cei care vor să viziteze Vaticanul ar trebui să-şi rezerve o zi întreagă, pentru a sta la coadă, unde sunt zilnic mii de oameni, astfel încât vizita se programează, de obicei, în sejururi care permit o zi dedicată acestui obiectiv turistic. Cei care aleg Barcelona trebuie să ştie că Sagrada Familia, capodopera neterminată a lui Antoni Gaudi, este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice ale oraşului. Antoni Gaudi a preluat lucrările pentru construcţia clădirii, ca arhitect şef, la vârsta de 31 de ani şi se spune că primul arhitect avea coşmaruri în legătură cu această construcţia, fiind depăşit de amploarea acesteia. Gaudi nu a respectat proiectul iniţial, ci l-a schimbat în mod radical, în stil neo-gotic la care se adaugă forme ce se regăsesc în natura sălbatică. Artistul a murit în anul 1926, când finalizase doar o faţadă, un turn şi cripta. Din cauză că Gaudi improviza în permanenţă şi modifica mereu proiectul, în timp ce lucrările erau în desfăşurare, au rămas foarte puţine dintre schitele şi machetele sale, iar multe dintre cele care s-au păstrat au fost distruse în timpul războiului civil din 1936. Cu toate acestea, monumentul este unul dintre cele mai importante obiective turistice ale lumii.

Vacanţe de lux, în zone exoticce

Pentru cei care au bugete mai mari şi îşi permit mai multe zile libere, sunt în tendinţe destinaţii precum Dubai, croaziere maritime sau oceanice, destinaţii exotice precum Thailanda, Singapore, Caraibe sau insulele din Oceanul Indian, pentru care agenţiile de turism au lansat oferte speciale. Pentru cuplurile care au bugete de câteva mii de euro pentru a sărbători ziua îndrăgostiţilor în destinaţii exotice, ofertele sunt diversificate, iar agenţiile de turism pot găsi cele mai romantice locuri şi modalităţi de a face un sejur cu adevărat de neuitat pentru îndrăgostiţi.

Atenţie la problemele socio-culturale

Cei care vor să călătorească în destinaţii exotice, trebuie să fie atenţi, însă, şi la problemele socio-culturale din unele ţări, deoarce Malaezia, care a fost una dintre cele mai căutate astfel de destinaţii, are o politică foarte dură împotriva zilei îndrăgostiţilor. Autorităţile islamice din Malaezia au emis  în 2005 un avertisment pentru musulmani, împotriva celebrării Zilei Îndrăgostiţilor, spunând că ar putea duce la viciu, în special la sexul premarital. Edictul a intrat în vigoare de atunci. Departamentul de dezvoltare islamică federală la nivel federal, mai cunoscut sub numele de Jakim, a lansat, de asemenea, o campanie intitulată „Mintea Capcană a Zilei Îndrăgostiţilor”, îndemnând musulmanii să nu se lase de toate programele asociate cu această sărbătoare. Departamentul religios islamic de stat din Selangor, una dintre multe astfel de autorităţi, a efectuat un raid cu ajutorul poliţiei locale, în hoteluri, de la miezul nopţii până la 6 dimineaţa, de Ziua Îndrăgostiţilor. Oficialii au arestat mai mult de 200 de musulmani pentru celebrarea acestei sărbători 80 dintre ei fiind acuzaţi în Curtea Sharia pentru sfidarea interdicţiei departamentului împotriva celebrării acestei zile. În continuare, Malaezia este împotriva celebrării Valentine’s Day, iar turiştii ar trebui să evite expunerea în astfel de destinaţii, mai ales atunci când este o problemă religioasă, pedepsită de legea Sharia.

Macarons, dulciurile perfecte pentru îndrăgostiţi

Fursecurile „macarons” sunt printre cele mai căutate dulciuri care completează Ziua Îndrăgostiţilor. Deşi par complicat de făcut, reţeta este destul de simplă, iar timpul de preparare este de numai 45 de minute, dintre care 20 de minute trebuie să stea la cuptor. Ingredientele folosite pentru „macarons” sunt puţine: 70 g zahăr vanilat, 230 g zahăr pudră, 120 g făină de migdale, 2 g sare şi doar opţional colorant alimentar. Umplutura se prepară din 230 g smântână dulce pentru frişcă, 4 ouă mari şi 260 g ciocolată neagră. Cuptorul se încălzeşte la 150 de grade Celsius, înainte de a se pune fursecurile la copt. Compoziţia se prepară din albuşurile de ou, bătute ca pentru bezele în care se adaugă zahărul vanilat, iar zahărul pudră se amestecă separat cu făina de migdale şi sarea. Cele două se amestecă încet, apoi se toarnă compoziţia într-un poş, fără să rămână goluri de aer, iar cu ajutorul acestuia, se pun pe hârtie de copt, în tavă. “Mingiuţele” care ajung astfel în tavă, se lasă la cuptor pentru aproximativ 20 de minute. Umplutura se face simplu: smântâna dulce se fierbe, se adaugă ciocolata, care se topeşte, amestecându-se încet, până se formează crema. După ce se răcesc şi fursecurile şi crema, se pot lipi câte două, având crema la mijloc.

Relaxare în doi pe litoral

Cei care aleg litoralul românesc pentru Valentine’s Day sau pentru Dragobete pot să se bucure de unele dintre cele mai bune oferte de SPA din ţară. În Mamaia, la hotelul Iaki, de patru stele, pe lângă piscina interioară, saune umede şi uscate, sală de fitness, spinning, aerobic şi jacuzzi, există „duş emoţional”, „duş Vichy”, duş subacval, cascadă cervicală, masaj corporal „Lomi Lomi” şi masajul relaxant al scalpului, pentru cupluri. Tot aici se mai pot face tratamente cu Gerovital. De asemenea, se fac masaje antocelulitice, masaj sportiv, masaj facial, drenaj limfatic, masaj de relaxare la patru mâini, masaj cu pietre vulcanice şi masaj de relaxare în cuplu. Foarte căutate sunt şi ritualurile de împachetare, extrem de benefice, având ca efect obţinerea unui aspect foarte plăcut al pielii şi relaxare într-o atmosferă intimă caldă. Mierea, uleiurile esenţiale, argila rhassoul, uleiul de argan, untul de shea sau uleiul de migdale dulci hrănesc pielea, o fac mai elastică, mai fină şi mai hidratată.

 

×