x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Unde mergem în excursii în vremuri de pandemie

Unde mergem în excursii în vremuri de pandemie

de Diana Scarlat    |    28 Apr 2020   •   10:52
Unde mergem în excursii în vremuri de pandemie

În actualele condiții de distanțare socială, turismul trebuie reinventat și reorganizat, pentru a corespunde cerințelor Organizației Mondiale a Sănătății. Astfel, toți cei care până acum au făcut activități considerate „de nișă” vor avea avantajul grupurilor mici și al zonelor izolate, cu potențial minim de răspândire a oricărui virus. Turismul lent din Delta Dunării, ecoturismul, agroturismul și toate activitățile legate de natură, aventură și sport, care erau organizate oricum pentru grupuri foarte mici, ar putea fi primele relansate, după ieșirea din „lockdown”. De asemenea, conceptul românesc de „punct gastronomic local” ar putea câștiga teren în prima perioadă de relansare a turismului.

 

Bianca Folescu, o antrepreoare deja celebră pentru curajul de a lansa un concept nou de turism cultural, în satul Vișina, din județul Tulcea, se pregătește de ieșirea din casă a românilor. Aranjează grajdurile animalelor, face curățenie în gospodăria tradițională și așteaptă indicațiile din partea autorităților, pentru a se putea organiza, în această vară. La ea în gospodărie oricum veneau și înainte grupuri mici, în general familii care căutau zonele rurale izolate, pentru a simți viața la țară. Astfel, distanțarea socială este deja asigurată, iar depărtarea de „lumea civilizată”, cu aglomerațiile ei urbane, și de poluarea din marile orașe reprezintă acum un avantaj pentru cei care își doresc să călătorească, dar în condiții de siguranță. „Aici suntem în mijlocul naturii, într-o gospodărie tradițională, unde spațiul este extrem de generos și se poate organiza astfel încât să fie respectată cerința distanțării între oameni. Nu vom mai putea organiza evenimentele anuale, la care participau sute de oameni, dar vizitatorii se pot bucura de liniște și de viața autentică din mediul rural”, a explicat Bianca, pentru Jurnalul. Un alt avantaj este că la Vișina, în comuna Jurilovca, mulți turiști ajungeau cu mașina personală și înainte, iar acum se pot face programări de excursii și vacanțe așa cum prevede noua situație, adică fără dependența de grupuri mari, cu transport în comun. De la Vișina se poate merge în Delta Dunării sau spre cele două cetăți celebre ale Dobrogei, Enisala și Argamum, de asemenea, izolate și vizitate de grupuri mici de turiști.

 

Mâncarea în gospodăriile țărănești

 

Și punctele de gastronomie locală ar putea fi în avantaj față de marile restaurante, tocmai pentru că acest concept e bazat pe prepararea unui număr redus de feluri de mâncare, pentru grupuri mici de vizitatori. Un alt avantaj este spațiul în care turiștii sunt serviți la masă, amenajat deja pe principiul distanțării între oameni, în gospodăria rurală. În funcție de ceea ce vor decide autoritățile, pentru următoarea perioadă, aceste puncte de gastronomie locală ar putea deveni principalele atracții, ajutând foarte mult agroturismul în gospodăriile autentice din toate zonele țării. Cu această ocazie, este foarte posibil ca vechile zone care ocupau primele locuri în topul destinațiilor atractive să fie luat de satele izolate, considerate până acum zone cu potențial turistic redus. Tulcea este deja în topul preferințelor turiștilor, cu Delta Dunării, iar județele Alba, Brașov, Covasna, Dâmbovița, Mehedinți, Suceava și Vâlcea au cele mai multe astfel de gospodării așezate în zone de deal și de munte, cu peisaje magnifice.

 

Activitățile în aer liber, cu grupuri mici

 

Turismul de aventură este altă nișă cu potențial maxim de dezvoltare, în următoarea perioadă. Fie că vorbim despre călărie, despre alpinism, rafting sau scufundări, toate aceste activități care se fac în mod obișnuit „departe de lumea civilizată” și în grupuri mici, ar putea înregistra o creștere spectaculoasă, în detrimentul turismului de masă, care nu se va mai putea face ca până acum. Din fericire, în România avem foarte multe zone amenajate pentru astfel de activități. Și cicloturismul ar putea câștiga teren, în următoarea perioadă. La fel și drumețiile montane, care au avut de suferit în ultimii 30 de ani. Cabanele din zonele de munte s-ar putea reorganiza, pentru a primi un număr mic de vizitatori, cu respectarea restricțiilor și a nevoii de limitare a contactului între oameni. Unele cabane deja aveau camere amenajate pentru cupluri, adaptate la cerințele pieței, după ce turiștii au început să prefere intimitatea.

 

Casetă 1

 

Activitățile individuale sau în grupuri mici pot fi reluate

 

Atelierele de creație care se făceau cu grupuri mici ar putea fi primele relansate din programele interactive pentru copii și adulți. Distanța între persoane poate fi de 5-6 metri, în cadrul unui atelier de creație organizat în aer liber, așa cum se întâmplă la Vișina, în gospodăria Biancăi Folescu. Astfel de locuri și activități sunt peste tot în țară și pot atrage inclusiv teambuildinguri, cu simpla condiție să fie organizate pentru puține persoane. Și copiii ar putea beneficia de aceste activități, chiar dacă se va schimba ceva în organizarea grupurilor, una dintre idei fiind excursiile pentru familii, astfel încât copiii să fie însoțiți de părinți.

 

Localitățile din Delta Dunării ar putea deveni cele mai atractive, pentru că sunt oricum izolate și pot primi un număr mic de turiști. În Deltă se face „turism lent”, nu turism de masă, ceea ce ar putea reprezenta viitorul călătoriilor individuale sau în grupuri restrânse.

 

Cum ar putea fi organizate restaurantele

 

De o săptămână se discută soluțiile posibile pentru reorganizarea restaurantelor din hoteluri, astfel încât să se poată relansa activitatea turistică, inclusiv în turismul de masă. Este foarte clar că în această zonă, care aducea și cele mai mari câștiguri ale pieței, nu va mai fi nimic la fel ca înainte, pentru că nu vor mai fi acceptate grupurile mari de oameni. Se presupune că restricțiile vor fi ridicate în ordinea în care au fost impuse, adică se vor accepta mai întâi grupuri de până la 50 de persoane, apoi de până la 100, apoi se va ajunge la 200, dar nu este clar orizontul de timp în care s-ar putea aplica această redeschidere. Deocamdată este clar că nu vor fi acceptate nici măcar grupuri de 50 de persoane, în următoarele luni, ceea ce înseamnă că va trebui să se găsească alte soluții pentru serviciile de masă, acolo unde s-a plătit deja cazarea cu mesele incluse în preț. O idee ar fi room-service, dar s-au mai găsit și soluții de autoservire, cu respectarea distanțării, astfel încât turiștii să poată merge, pe rând, în spațiile de restaurant și să-și ia mâncarea, dar să nu stea la masă. O altă idee a fost cea de programare a locurilor la masă, în funcție de numărul maxim de persoane care ar putea fi acceptat, cu respectarea unei distanțe obligatorii, în ordinea „primul venit, primul servit”. S-a mai luat în calcul și amenajarea spațiilor de la mese cu despărțitoare de material transparent, astfel încât să se evite contactul direct între persoane.

×