x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Vânt bun din pupa

Vânt bun din pupa

de Alina Ramona Anghel    |    26 Apr 2010   •   00:00
Vânt bun din pupa

De cele mai multe ori, clienţii care ajung într-o agenţie de turism sunt nehotărâţi în a alege locul în care vor să-şi petrează vacanţa. Pentru asta, ei au nevoie de o mână de ajutor din partea agentului de turism.

De ce să alegem o croazieră? Cu ce e diferit timpul petrecut pe un vas de croazieră faţă de timpul petrecut pe uscat? Aceste întrebări dar şi multe altele ne-au fost lămurite în cursul unui training pregătit special pentru agenţii şi jurnaliştii de turism. Organizat de agenţia de turism croaziere.net într-un décor... montan, la Complexul Cheile Grădiştei-Fundata (Braşov), training-ul s-a dorit a fi o lecţie despre turismul croazierelor, ţinută pentru a suscita interesul agentilor de turism prezenţi la întâlnire, dar şi dorinţa acestora ca în viitor să ofere clienţilor o alternativă la turismul clasic.

Dacă eşti un începător în ale turismului sau dimpotrivă, ai mulţi ani de turism la activ, răspunsurile ar trebui să fie aceleaşi. Pentru că, aşa cum se spune, "clientul nostru-stăpânul nostru". Şi pentru a-l atrage pe turist, toate detaliile oferite sunt importante. Ca agent de turism, vei evita să-i aduci aminte cât de frumos arăta vasul Titanic, ce elegant era îmbrăcată lumea, dar, vai, ce păcat că s-a scufundat atât de repede când a lovit icebergul. Vei evita de asemeni să-i sugerezi că pe tot parcursul croazierei va fi un prilej bun pentru el ca să se îmbuibe cu mâncarea pe care acasă soţia, sora sau mama îi interziceau cu desăvârşire s-o atingă, d-apoi să o guste. Sunt cu totul altele şi foarte variate motivele pentru care a-i alege o croazieră.

În primul rând, destinaţiile, care sunt într-o paletă variată, apoi, confortul sporit prin faptul că nu eşti obligat ca la fiecare oprire într-o ţară să-ţi împachetezi sau despachetezi bagajul, mărind astfel timpul acordat vizitării locurilor specificate în programul excursional ales.


CE ÎNSEAMNĂ DE FAPT CROAZIERA ŞI CE TREBUIE SĂ ŞTIM DESPRE EA?

La prima vedere, preţul unui croaziere vi se va părea foarte mare, chiar ieşit din comun. Dar, ascultând detaliile oferite de către agentul de turism, veţi înţelege de ce merită să faceţi acest pas.

În pachetul turistic veţi avea inclusă cazarea la bordul vasului, în funcţie de tipul de cabină ales, mese în principalele restaurantele şi bufete, activităţi diverse şi divertisment pentru copii, în cazul în care hotărâţi să-i luaţi şi pe aceştia. Trebuie să ştiţi că nu întodeauna regimul într-o croazieră este "all-inclusive". Tarifele croazierelor conţin tipurile de mese enumerate mai sus, dar, dacă doriţi să luaţi masa la un restaurant de specialitate (cum sunt cele japoneze, franceze, thailandeze etc.), să serviţi băuturi răcoritoare sau alcoolice, îngheţate sau dulciuri sau să vă relaxaţi într-un centru Spa, veţi plăti suplimentar.

Când vă veţi lămuri asupra lucru, vi se vor prezenta câteva tipuri de vase de croazieră: vaspoare mari sau mici, de expediţie sau de lux, nave dedicate în special familiilor, precum şi alte tipuri de vase. Totul e să vă hotărâţi care din aceste tipuri vi s-ar potrivi.

Agenţiile de croaziere au programe diferite pentru fiecare tip de client în parte. Astfel, dacă sunteţi singur, se organizează mese şi activităţi speciale pentru celibatari. Dacă faceţi parte din segmentul tineret, aveţi parte de aqua-parcuri, discoteci şi jocuri video. Aveţi copiii? Nici-o problemă. Pe vas există bone care se pot închiria pentru o anumită parte a zilei, în general de dimineaţă până la ora 22.00. Nu vă rămâne de facut decât să-i lăsaţi să se distreze sub atenta lor supraveghere şi să vă distraţi la rândul vostru. Dacă sunteţi mai în vârstă, agentul de turism vă va recomanda vase de corazieră cu activităţi organizate special pentru categoria dumneavostră de vârstă.

Pentru că inevitabil se va aduce în discuţie şi aspectul gastronomie, veţi fi încântaţi să aflaţi că restaurantele aflate pe vasele de croazieră vă pun la dispoziţie o ofertă variată de meniuri, special alese. Sunt meniuri pentru turiştii cu alergii, cei care mănâncă doar fructe şi legume sau cei care mănâncă doar mâncarea în varianta ei crudă (legume, fructe, brânzeturi, lapte, tot ceea ce nu este gătit în nici un fel). Dacă dimpotrivă, sunteţi un gurmand, bucătarii de pe vas vă pot îndeplini orice dorinţă, asta în caz că alegeţi altceva decât era stipulat în pachetul hotărăt împreună cu agenţia de turism. Şi pentru că circulă un zvon conform căruia pe vasele de croazieră turistul se îngraşă cu cinci kilograme, personalul vă pune la dispoziţie săli de fitness, terenuri de bascketball şi pereţi de escaladă.

Deşi vă flaţi pe mare, puteţi păstra legătura cu cei dragi dumneavostră sau cu cei de la muncă (în caz că doriţi să-i aveţi aproape şi în concediul pesonal, desigur) cu ajutorul telefoanelor de pe vas, dar care vă vor încărca la plată, sau cu telefoanele proprii, aplicându-se taxele de roaming obişnuite. De asemenea, vasele sunt dotate cu centre de internet şi WiFi în unele zone, putând astfel să navigaţi pe internet fără probleme.

Pe vasele de croazieră mai puteţi găsi magazine cu produse de firmă, acoperind o paletă largă de produse, începând cu încărcătoare de telefoane sau adaptoare de curent (unele sunt prevăzute cu curent electric de 220 V, altele cu 110 V), brichete, ţigări sau băuturi acoolice şi nealcoolice. Mai puteţi găsi obiecte de îmbrăcăminte, parfumuri şi multe altele. Pentru a nu vă plictisi, se organizează seri specifice: aniversarea unei ţări, a unei sărbători anume (cum ar fi St. Valentin, Paştele etc.). Aveţi la dispoziţie patinoare, săli de cinema, ringuri de dans, parcuri în aer liber, parc de distracţii (în funcţie de anul construcţiei, numărul de stele, mărimea vasului etc.).


DESTINAŢII CARE TREBUIE VĂZUTE

Sunt câteva destinaţii pe care nu trebuie să le rataţi atunci când vă hotărăţi asupra unei croaziere.

Polinezia Franceză, situată în Pacificul de Sud, este locul în care apa mării este foarte clară şi culoarea turcoaz te face să te îndrăgosteşti subit de această zonă. Apoi, oraşul New York, cel mai populat oraş din Statele Unite, zona sa metropolitană fiind una dintre cele mai mari zone urbane din lume. Santorini este un loc ce stârneşte fiori, datorită versanţilor foarte abrupţi, dar te duce cu gândul şi la bogăţii, atrăgând turiştii datorită faimei potrivit căreia, în această regiune s-a aflat cândva legendara Atlantida. St. Barts, din Caraibele de Sud, este unul dintre cele mai căutate porturi. Plajele cu nisip alb, recifele de corali şi sporturile practicate pe apă sunt pe placul a din ce în ce mai mulţi turişti. Cafenelele sale în aer liber, salata cu sau fără fructe de mare, sucurile de fructe proaspete şi multe altele te atrag ca un magnet. Pentru romantici, o destinaţie perfectă este Veneţia, în Italia, oraşul simbol al iubirii, inspiraţie pentru numeroase romane de dragoste. Piaţa San Marco este una dintre cele mai frumoase din lume, aici aflându-se Bazilica San Marco şi Palatul Ducal.

Monte Carlo (Monaco), pe Coasta de Azur, a devenit în timp o destinaţie turistică foarte dorită, fiind un loc ce simbolizează luxul, frumuseţea, eleganţa şi bogăţia. Aici găsiţi cazinouri, restaurante, cafenele, discoteci, puteţi urmări curse de Formula 1 sau face cumpărături. Bani să aveţi, căci timpul nu este o problemă.

Cunoscut pentru plajele sale Copacabana şi Ipanema, oraşul Rio de Janeiro (în traducere "râu de ianuarie") se mai poate mândri cu o imensă statuie a lui Iisus Christos (Cristo Redentor), situată pe muntele Corcovado, şi cu marele Carnaval de la Rio, organizat în fiecare an şi unde sunt prezentate toate şcolile de samba din lume.

Hamilton este capitala arhipelagului Bermuda din Oceanul Atlantic, aflat sub tutela Regatului Unit al Marii Britanii. Fiind un port liber (porto-franco), adică un port scutit de taxe vamale sau cu un regim vamal special, devine foarte atractiv pentru amatorii de shopping. Are acces către celelalte plaje cu nisip foarte fin din Bermuda, cum ar fi cele din Golful Horseshoe.

Şi nu în ultimul rând, să adăugăm pe această listă insulele din Hawai: Hanalei Bay în zona de nord a coastei Kauai, Kapalua - de-a lungul coastei vestice a peninsulei Maui's Keanae, dar şi Hapuna, situată pe insula Big.

Aveţi de ales din ofertele a cel puţin opt linii de croazieră, care mai de care mai interesante şi mai bogate în informaţii, dar şi discounturi. Totul este să vă doriţi să alegeţi o croazieră, să vă petreceţi câteva zile în compania unor oameni minunaţi, care vor face orice pentru ca dumneavoastră să vă simţiţi ca o vedetă.

×
Subiecte în articol: croaziere