x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calendar ortodox, 23 aprilie 2024. Sărbătoarea Sfântului Gheorghe. Cea mai puternică rugăciune

Calendar ortodox, 23 aprilie 2024. Sărbătoarea Sfântului Gheorghe. Cea mai puternică rugăciune

de Redacția Jurnalul    |    22 Apr 2024   •   17:45
Calendar ortodox, 23 aprilie 2024. Sărbătoarea Sfântului Gheorghe. Cea mai puternică rugăciune

Credincioșii creștin-ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Gheorghe, în ziua de 23 aprilie 2024.

Acesta este unul dintre cei mai respectați apărători ai credinței creștine. Sărbătoarea este marcată cu cruce roșie în calendar.

S-a născut în Capadocia și crescut într-o familie de credincioși greci, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a devenit cunoscut pentru curajul și priceperea sa în luptă.

Încă de tânăr, el și-a dovedit vitejia, ajungând să se afle în fruntea gărzii împăratului Dioclețian.

Pe lângă priceperea sa miliotară, el este un simbol al credinței în Isus Hristor, refuzând să-și abandoneze credința deși a fost torturat.  Martiriul său în apărarea credinței creștine l-a consacrat ca unul dintre cei mai însemnați sfinți din istoria creștinismului.

În această zi se sărbătoresc cei care poartă numele de Gelu, Gina, Geluța, Geluțu, Geo, George, Georgel, Georgeta, Georgi, Georgiana, Geta, Gheorghieș, Gheorghina, Gheorghița, Gherghina, Ghiorghe, Ghiorghița, Gica și Gina.

Tradiții și obiceiuri

Una dintre practicile consacrate este împodobirea casei cu plante, gest ce simbolizează renașterea naturii și sosirea primăverii.

În ajunul sărbătorii, tinerii merl la o dumbravă, purtând cu ei o cofă plină cu apă nestricată. La răsăritul soarelui, fiecare privire este îndreptată către apa limpede din cofă. Se spune că această acțiune simplă dezvăluie destinele tinerilor.

Dacă în vasul de apă se oglindesc fire de iarbă, se crede că acei tineri se vor uni în căsătorie cu aleși inimii lor.

Dacă în loc de verdeață descoperă o floare uscată, vestea este una rea, semnalând că dragostea lor va întâmpina obstacole și întârzieri în anul care vine.

Există și acei tineri pentru care descoperirea pământului în apă este un simbol al destinului tragic, fiind considerat un semn al morții

Rugăciune

„Ca un izbăvitor al celor robiţi şi celor săraci folositor, neputincioşilor doctor, conducătorilor ajutător, Purtătorule de biruinţă, Mare Mucenice Gheorghe, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre!

Tu, Mare Mucenic Gheorghe, care împreună cu cei fără de trup ești și toate le cunoști din timp, și carele de purtătorii de nevoință ești cinstit, miluiește-ne pe noi păcătoșii.

Vino, Sfinte Gheorghe, și luminează mintea mea, pentru ca să cunosc eu păcatele ce le-am săvârșit; mișcă inima mea ca să mă hotărăsc și să mă îndrept; ajută necredinței și slăbiciunei mele și scapă-mă cu harul tău de păcatele cele trupești și sufletești.

Totdeauna numele tău arată înălțimea rânduielilor tale, căci după chemarea lui Dumnezeu, te-ai arătat cu cuviință slujitor vrednic al Cuvântului, Dumnezeu-Omului; de aceea cu laude te fericim pe tine Sfânte Gheorghe, care ai trecere în fața lui Dumnezeu Tatăl.

Iartă-ne pe noi și fă rugăciunile noastre să fie de folos. Amin”.

×
Subiecte în articol: ortodox sfantul gheorghe