x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa 5 plante eficiente pentru a ține șobolanii departe de grădina ta

5 plante eficiente pentru a ține șobolanii departe de grădina ta

de Anastasia Paul    |    11 Apr 2023   •   20:15
5 plante eficiente pentru a ține șobolanii departe de grădina ta

Șobolanii și alte rozătoare sunt un adevărat pericol pentru grădină, astfel încât trebuie găsite soluții rapide, eficiente și naturale pentru a nu distruge tot ce plantezi.

Multe animale își caută un loc în grădină deoarece aici găsesc hrană și adăpost. Însă ele sunt cu atât mai periculoase, cu cât există riscul să intre chiar și în casă.

Specialiștii recomandă astfel să-ți planifici grădina astfel încât să nu devină nu loc confortabil pentru șobolanii care se pot strecura printre răsadurile cu flori ori la locul de joacă al copiilor. 

Primul lucru care îi vine oricui în minte sunt capcanele și otrava. Dar, oricât de utile ar fi, nu este cea mai bună metodă să amplasezi capcane peste tot, și nici substanțe care pot otrăvi animalele de companie sau copiii. Prin urmare, cele mai potrivite sunt chiar plantele aromatice, scrie express.co.uk.

La unele nici măcar nu te-ai fi gândit cât de eficiente sunt pentru descurajarea micilor rozătoare. Acestea cresc însă doar în lunile de primăvară și vară. În perioada iernii trebuie păstrată grădina curată, gunoiul încuiat și verificat constant șopronul și orice magazie pentru a nu le da timp acestora să infesteze locul. 

Iată plantele care vor ține rozătoarele departe :

Mentă 

Șobolanilor nu le place mirosul de mentă, astfel încât, cultivarea acesteia în diferite locuri din grădină este o soluție bună pentru a-i opri să avanseze. Dintre toate plantele, menta este cea mai eficientă deoarece mirosul ei este puternic iar șobolanii pur și simplu nu-l suportă. Totodată, dacă aceștia și-au făcut un loc al lor, pune un mănunchi de mentă în gaura pe care și-au săpat-o și schimbă-l la fiecare 3-4 zile. Vor pleca repede. 

Usturoi

Mirosul înțepător al usturoiului este un adevărat coșmar pentru rozătoare. Poți folosi apa de usturoi pentru a stropi vizuina șobolanilor. Mirosul nu  le va mai permite să trăiască acolo și vor pleca pentru a găsi un alt loc mai confortabil. 

Lavandă

Șobolanii se bazează pe miros pentru a găsi hrană și pentru a evita situațiile periculoase. Astfel că mirosul de lavană îl va împiedica să găsească mâncare, așa că o vor evita. Ar fi util să plantezi lavandă în jurul zonelor de care șobolanii pot fi atrași sau prin care pot intra, cum ar fi în apropierea gardului împrejmuitor. 

Ierburi aromatice

Crearea unui perimetru de ierburi, precum busuiocul, cimbrul și echinaceea, în jurul grădinii este o metodă eficientă de menținere a controlului. Șobolanii le vor mirosi și vor considera că locul nu are nimic interesant de oferit, astfel că vor fugi la vecinul, care nu are o barieră respingătoare. Mai mult, aceste plante vor ține la distanță și țânțarii, iar tu vei avea ierburi proaspete pentru a oferi un gust delicios mâncării dar și un miros plăcut în grădină. 

Ceapă

Ceapa poate fi cultivată obișnuit, în răsaduri, sau o poți pune în punctele de intrare a șobolanilor. După ce o vor mirosi, vor fugi garantat. Însă trebuie plantată ceapă nouă la fiecare câteva zile, altfel va putrezi și, în loc să-i respingă, va deveni hrana lor. Alcătuirea unor zone cu ceapă, usturoi și praz reprezintă soluția destul de eficientă pentru a ține la distanță nu doar rozătoarele, ci și alți dăunători.  Însă trebuie să știi că ceapa poate fi periculoasă pentru animalele de companie, în special pentru câini. 

 

 

×
Subiecte în articol: sobolani grădina plante