x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa 7 plante de apartament pe care le poți crește fără pământ

7 plante de apartament pe care le poți crește fără pământ

de Anastasia Paul    |    18 Mai 2023   •   19:15
7 plante de apartament pe care le poți crește fără pământ
Sursa foto: Hepta

Plantele de interior ne aduc natura în casă și fac spațiul mai frumos și mai primitor.

Iar dacă nu ai timp pentru îngrijirea lor adecvată sau faci greșeli atunci când le replantezi, vei fi bucuros să știi că există și plante care nu au nevoie de pământ. 

Hidroponia (creșterea plantelor în apă) permite unor astfel de plante să se adapteze doar utilizând oxigenul și nutrienții direct din apă pentru a supraviețui. Această metodă implică pur și simplu luarea unei butaș dintr-o plantă și punerea sa într-un borcan de sticlă sau un pahar cu apă și puțin îngrățământ. Amplasează-l într-un loc luminos și vei avea o plantă nouă, înfloritoare, scrie tomsguide.com. 

În timp ce unele pot rezista doar un anotimp, altele te vor încânta mai mulți ani. În plus, nu va trebui să-ți murdărești mâinile, să cureți pământul căzut pe jos sau să-ți faci griji cu privire la drenaj și replantare.

Iată 7 plante de apartament pe care le poți cultiva fără sol:

1. Bambusul norocos 

Este o plantă de apartament atractivă care poate fi cultivată atât în pământ, cât și în apă. Produce cu ușurință rădăcini în apă. Pune-o pur și simplu într-un pahar cu apă de cel puțin un centimetru și adaugă fertilizator la două luni, de preferință când schimbi apa. 

Este bine să  folosești apă distilată, îmbuteliată, filtrată sau de ploaie deoarece rădăcinile pot fi sensibile la clorul din apa de la robinet. Dacă folosești apă de la robinet, las-o cel puțin 24 de ore pentru a se evapora substanțele chimice. 

2. Planta păianjen

Cunoscută și sub denumirea de planta panglică sau planta avion, aceast crește rapid. Va prinde repede  rădăcini și va face frunze. Poți să adaugi îngrățământ nutrițional după creșterea rădăcinilor. Schimbă apa la 5-7 zile. 

3. Orhidee

Orhideea este o plantă populară, cu flori, disponibile în diferite specii și culori vibrante. Și dacă ai probleme cu îngrijirea unei orhidee în sol, aceasta se poate descurca în mod surprinzător și doar în apă. În plus, rădăcinile ei pot să putrezească atunci când sunt plantate în pământ. Astfel că dacă o pui în apă vei evita aceste probleme. 

Există două metode pentru ca orhideele să prospere în apă. Primul este să lași pur și simplu planta într-un pahar/borcan cu apă și să schimbi apa cel puțin o dată pe săptămână sau o dată la două săptămâni. Sau poți înmuia orhideea timp de două zile și apoi las-o să se usuce timp de cinci zile.

Creșterea tulpinilor de orhidee poate dura între două și trei luni, cu toate acestea, fiecare specie este diferită. În orice caz, aceasta este o metodă grozavă de a face orhideele tale frumoase să reziste mai mult, fără muncă grea.

4. Planta sucuelntă

Este o altă plantă de casă larg răspândită care poate fi cultivată în sol și apă.  Ia câteva frunze dintr-o plantă existentă și lasă capătul să se usuce bine înainte de a-l pune într-un pahar cu apă. Asigură-te că vârful este deasupra apei, nu este complet scufundat iar rădăcina ar trebui să înceapă să crească în câteva săptămâni. În plus, ferește-o de lumina directă a soarelui pentru a evita deteriorarea și monitorizează nivelul apei.

Aceasta se dezvoltă mai repede în apă și trăiește mai mult decât în sol. 

5. Pothos

Este o plantă de interior care crește ușor în apă. Necesită întreținere redusă și poate tolera condiții de lumină scăzută. Ia butași de tulpină care au cel puțin 3-4 noduri. Acestea sunt mici umflături de-a lungul tulpinii unde vor crește noile rădăcini și frunze. Taie frunzele de jos, lăsând doar cel puțin una sau două frunze în partea de sus.

Scufundă apoi butașii într-un pahar sau un borcan cu apă proaspătă, asigurându-te că frunzele rămân deasupra. Creșterea rădăcinilor durează de obicei câteva săptămâni și este recomandabil să schimbi apa o dată pe săptămână.

6. Philodendron Monstera (Planta de brânză elvețiană)

Este ușor de crescut în apă. Taie o ramură care include nodurile și scufundă cea mai mare parte a tulpinii într-un pahar cu apă proaspătă. Cu condiția să schimbi apa cel puțin o dată pe săptămână, noile rădăcini ar trebui să se dezvolte în câteva săptămâni.

Poate tolera condiții umede și se dezvoltă bine în diferite condiții de iluminare. Asiguraă-te că planta nu este așezată direct în soare fierbinte. 

7. Ficus Benjamina

Cunoscută și sub numele de Smochinul Plângător, această plantă tropicală crește rapid în apă. Populară pentru ramurile sale căzute și frunzele lucioase, întunecate, tulpinile pot fi tăiate și plasate într-un pahar cu apă proaspătă. În mod ideal, tăierea trebuie să fie de aproximativ 10-15 centimetri în lungime, îndepărtând orice frunze din partea inferioară a tulpinii.

Se așează într-un loc cald, ferit de lumina directă a soarelui, iar rădăcinile vor începe să crească în câteva săptămâni. Nu uita să schimbi apa la fiecare câteva zile, pentru a menține planta sănătoasă și luxuriantă.

Sfat

În mod ideal, ar trebui să schimbi apa la fiecare câteva zile și să o completezi atunci când nivelul este scăzut. Înlocuiește întotdeauna apa dacă există semne de tulburare sau de creștere a ciupercilor, deoarece acest lucru va afecta sănătatea și sistemul radicular al plantei.

×
Subiecte în articol: plante pamant