x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa 7 utilizări inedite ale lămâii în gospodărie. Trucuri pentru curățarea casei

7 utilizări inedite ale lămâii în gospodărie. Trucuri pentru curățarea casei

de Anastasia Paul    |    20 Mar 2023   •   21:00
7 utilizări inedite ale lămâii în gospodărie. Trucuri pentru curățarea casei
Sursa foto: pixabay.com

S-ar putea să fii surprins de toate utilizările pe care o simplă lămâie le poate avea într-o locuință.

Nimic nu se compară cu un pahar rece de limonadă în căldura verii, dar citricele sunt, de asemenea, extrem de utile și la curățenia de primăvară. Acidul citric din lămâie poate ucide germenii și îndepărtează mucegaiul, în timp ce uleiul dintr-o coajă de lămâie elimină grăsimea și alte pete. Combinația de proprietăți antibacteriene și parfum proaspăt face din lămâie o adevărată minune pentru casă și grădină, scrie cnet.com. 

1. Curăță geamurile
Pentru a îndepărta urmele de pe ferestre și alte suprafețe de sticlă, se storc circa două linguri de suc de lămâie într-un recipient cu pulberizator. Se adaugă o lingură de oțet alb și o cană cu apă fierbinte, dar nu clocotită. Se agită bine amestecul și se aplică pe orice sticlă necesită curățare. 

2. Reîmprospătează coșul de gunoi
Dacă de sub chiuveta din bucătărie vine un miros ciudat, se pot arunca câteva felii sau coji de lămâie în coșul de gunoi și apoi se clătește cu apă rece. Împotriva mirosurilor puternice, se amestecă lămâia cu puțin bicarbonat de sodiu.

3. Scoate petele din cearșafuri și fețele de pernă

Se pun puțin suc de lămâie amestecat cu sare și se lasă pe pată timp de 30 de minute. Se clătește apoi cu apă caldă și oțet și se lasă să se usuce la soare. Se repetă operațiunea dacă este necesar. 

Această tehnică este bună și pentru petele de transpirație de pe cămăși.

Dacă cearșafurile albe au căpătat un aspect gri, se poate folosi lămâia pentru a le reda strălucirea. Într-o oală mare cu apă se adaugă câteva felii de lămâie, apoi se pune la fiert. După ce se stinge focul, se înmoaie cearcefurile și se lasă acolo mai multe ore. Apoi se spală normal. 

4. Curăță robinetele și obiectele cromate
Chiar dacă nu sunt murdare, cobiectele cromate își pot pierde strălucirea din cauza petelor de apă dură, a calcarului și a reziduurilor de săpun. Pentru a le readuce strălucirea, se taie o lămâie în jumătate și se freacă  cu ea robineții, scurgerile și orice alte suprafețe metalice. La sfârșit se clătește și se usucă bine. 

5. Curăță alama și cuprul
Se pune sare grunjoasă pe o jumătate de lămâie și se freacă apoi oalele pătate, mânerele de la dulapuri și alte obiecte metalice. Totuși, trebuie ca acestea să nu fie lăcuite. La sfârșit se șterg cu o cârpă umedă și apoi cu alta moale și uscată.

Mobilierul din lemn se poate reîmprospăta cu o soluție două la unu de ulei de măsline și suc de lămâie.

6. Ucide buruienile
Pentru a nu păstra substanțele chimice dure la îndemâna copiilor sau a animalelor de companie, puțin suc de lămâie este perfect. Însă trebuie mare atenție la cantitatea folosită și la suprafețe deoarece aciditatea lămâii poate fi novică pentru plante și poate modifica ph-ul solului. 

7. Îndepărtează petele de pe recipientele din plastic
De exemplu, atunci când sunt găgit paste, sucul de roșii poat îngălbeni un vas din plastic. În loc să fie aruncat la gunoi, poate fi umplut cu suc de lămâie și lăsat să stea câteva ore. Apoi se freacă bine pentru a scăpa de pată. 

 

×
Subiecte în articol: lămăie curatenie casa