x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa 8 plante pentru purificarea aerului din locuință

8 plante pentru purificarea aerului din locuință

de Anastasia Paul    |    29 Noi 2023   •   18:30
8 plante pentru purificarea aerului din locuință
Sursa foto: Hepta

Aerul curat din interiorul locuinței este una dintre preocupările principale ale oamenilor. Din păcate, există o amenințare ascunsă care submineazăsănătatea și liniștea spațiilor noastre interioare - mucegaiul.

Aceste neplăceri fungice eliberează spori mici care, la contact sau inhalare, pot provoca probleme respiratorii neplăcute sau reacții alergice, potrivit Departamentului de Sănătate Publică din Illinois, SUA.

Există însă plante de interior care pot curăța în mod activ sporii de mucegai din aerul casei noastre, printre care iedera, crinii păcii, ferigile Boston, plantele păianjen și plantele șerpi.

Iată 8 plante care împiedică mucegaiul să se răspândească în locuința ta:

1. Iedera
Acești alpiniști de smarald îmbrățișează cu tandrețe practic orice structură, un dans plăcut când sunt ținute sub control. Cu toate acestea, iedera este campioană în mai mult decât în frumusețe deoarece excelează în filtrarea sporilor de mucegai, creând un mediu interior mai sănătos. Un studiu NASA Clean Air arată că acestea absorb compuși organici volatili nocivi, descompunându-i prin fitoremediere. Tunderea regulată o va ține sub control. Cu toate acestea, folosește mănuși pentru a preveni iritarea pielii. Și fii atent pentru că frunzele de iederă conțin hederină glicozidă, care, dacă este ingerată, poate duce la diaree, pupile dilatate și dificultăți de respirație.

2. Crinul păcii
Un crin al păcii aduce o notă de lux cu frunzele sale strălucitoare, de culoare verde închis, care oferă un fundal perfect pentru florile sale albe spectaculoase care înfloresc pentru prima dată la începutul verii. Asemănarea cu un steag alb al păcii i-a adus numele. Sub exteriorul uimitor se ascund războinici pricepuți la captarea sporilor de mucegai și alți poluanți, precum formaldehida și acetona. Deși acești crini apreciază solul umed, ai grijă pentru că este locul de joacă al mucegaiului. Oferă-i crinului păcii cu un loc plin de lumină solară strălucitoare, indirectă. Dar reține că frunzișul acestei plante adăpostește cristale de oxalat de calciu, o agilitate periculoasă pentru cei imprudenți.

3. Palmier
Palmierii stau înalți, cu trunchiurile lor subțiri, încoronate cu frunze penoase, arcuite, care aparent șoptesc ecouri ale originilor lor tropicale. Aceste turnuri cu frunze luptă cu ingeniozitate împotriva mucegaiului prin infiltrarea cu lăcomie a umezelii în zone precum băile. De asemenea, reduc și poluanții amenințători, precum amoniacul. Acești însoțitori verzi de curățare a mucegaiului fac tot ce se poate cu lumina indirectă a soarelui și un regim de udare nici prea mult, nici prea puțin. Soiuri precum palma de salon și palma de banane sunt sigure pentru animalele de companie.

4. Feriga Boston
Feriga Boston are o creștere lentă, dar pe măsură ce se desfășoară, frunzele cu pene dense creează un efect de cascadă verde vibrant. Excelent în absorbția umidității din aer, aceste plante elimină mucegaiul din mediul de acasă, devenind un alt războinic tăcut, dar indispensabil împotriva alergiilor la sporii de mucegai. Având-o în spațiul tău interior, în special în coșurile suspendate, adaugă o prospețime tropicală. Adoră lumina soarelui și apa, așa că pune-le lângă o fereastră luminată de soare și udă-le frecvent. Înainte să știi, spațiul tău se va transforma într-un loc luxuriant de aer curat.

5. Planta șarpe
Sub numele comic de limba soacrei, planta șarpelui este perenă, veșnic verde, cu frunze verzi drepte, pictate în linii orizontale de galben. În timpul zilei, această minune splendidă își păstrează stomatele închise, ceea ce înseamnă că u contribuie la umiditate. Odată ce soarele apune, se întâmplă o întorsătură încântătoare a evenimentelor. Planta șarpelui devine o fabrică de CO2-oxigen, favorizând un mediu de respirație mai proaspăt. Este recunoscut de NASA pentru capacitatea sa de a filtra tricloretilena, benzenul și formaldehida. Este ușor de întreținut. Îi place lumina directă a soarelui și evită udarea excesivă.

6. Orhideea
Imaginează-ți o orhidee ca o dansatoare care se etalează cu o rochie vibrantă, fermecătoare, într-o o explozie de culori, de la alb, violet, portocaliu și roz până la albastru. Ea aspiră umezeala din jur, creând un efect de nivelare a umidității casei tale. Menținerea unui astfel de echilibru face casa neplăcută pentru mucegaiuri. În mod remarcabil, orhideele se pricep să curețe aerul cu xilen, o substanță chimică care se găsește de obicei în solvenții de vopsea. Așeaz-o în lumina indirectă a soarelui iar solul trebuie să fie special pentru orhidee, mimând mediul lor natural de creștere.

7. Planta păianjen
runzele sale în cascadă, cu dungi albe sau galbene, se îndoaie într-un arc grațios, iar florile mici albe sunt un plus adorabil. Vorbind despre purificarea aerului, planta păianjen funcționează absorbind umiditatea și sporii de mucegai din aer. Un avantaj este caracteristica producției de oxigen pe timp de noapte. Cu plantele păianjen netoxice, te poți bucura de o experiență fără griji atunci când copiii și animalele de companie sunt în preajmă. Se mulțumește cu lumina soarelui moderată și intervale de udare.

8. Calathea
Se mândrește cu frunze alungite, ondulate, împodobite cu un joc captivant de modele de verde deschis și închis, evocând aspectul pielii unui șarpe cu clopoței. Întoarce frunzele și o afișare uimitoare de nuanță roșiatică-violet prinde viață pe partea inferioară. Absoarbe umiditatea excesivă din aer, ceea ce este o veste proastă pentru creșterea mucegaiului. O baie orientată spre est sau spre sud, cu multă lumină solară strălucitoare, dar indirectă, creează locul perfect pentru această plantă. Calathea nu este toxică pentru pisici și câini, potrivit housedigest.com.

 

×
Subiecte în articol: plante aer purificare