x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa 9 moduri eficiente prin care poți scăpa de condensul din casă

9 moduri eficiente prin care poți scăpa de condensul din casă

de Anastasia Paul    |    28 Mar 2023   •   22:00
9 moduri eficiente prin care poți scăpa de condensul din casă
Sursa foto: Hepta

Vremea umedă și rece poate afecta pereții interiori, provocând consens. Acest lucru se întâmplă atunci când aerul cald din casă intră în contact cu sticla rece, eliberând excesul de umiditate sub formă de picături. 

Această problemă trebuie rezolvată repede deoarece poate provoca putrezirea tâmplăriei din lemn și dezvoltarea mucegaiului. Petele de umezeală apar nu doar în jurul ferestrelor, ci și pe tavane și pereți, scrie tomsguide.com.

Iată 9 moduri în care puteți scăpa de condens și cum să evitați reapariția, indiferent de condițiile de afară:

1. Deschide ferestrele

Cel mai evident mod de a ține condensul departe de interiorul casei tale este să aerisești camerele. Astfel se reduce nivelul de umiditate. Poate să nu pară o soluție ideală, din cauza umidității din exterior, dar de este o metodă sigură de uscare rapidă a condensului deoarece aerul proaspăt de afară schimbă climatul din casă. Dacă aștepți musafiri, deschide geamurile înainte de sosirea lor și lasă ușile dintre camere deschise pentru a lăsa aerul să circule. 

2. Ventilatoare de evacuare

Ventilatoarele de evacuare costă dar pot ajuta la accelerarea procesului de aerisire. Acestea vor elimina în mod activ excesul de umiditate și mirosurile din casă. Ele se instalează în jurul unor zone umede, cum ar fi în baie, bucătărie, la subsol. Însă nu le lăsa în funcțiune mai mult decât este necesar deoarece vor consuma multă energie electrică inutil.

3. Dezumidificatoare

Un dezumidificator bun te ajută să ții umezeala departe. Acesta aspiră aerul și elimină excesul de umiditate.  Există diferite tipuri și dimensiuni de dezumidificatoare disponibile, în funcție de spațiu și de cantitatea de umiditate. Unele pot pompa apa pasiv direct într-un canal de scurgere, în timp ce altele dispun de un rezervor pe care va trebui să îl golești și să îl înlocuiești atunci când este necesar. Și acestea consumă electricitate, deci nu îl ține în funcțiune mai mult decât este necesar. Poți alege un model care dispune de un senzor de umiditate. 

4. Contor de umiditate

Un contor de umiditate te va ajuta să știi care este situația. Poți observa când nivelul de umiditate este prea ridicat sau prea scăzut, astfel încât să știi când să iei măsuri. Nivelul de umiditate trebuie să se situeze la circa 30%-50%. O umiditate mai mare va favoriza apariția condensului și mucegaiului. Iar dacă locuința este prea uscată semnele sunt legate de uscăciunea pielii, respirație greoaie și electricitate statică. 

5. Rezolvă imediat umezeala

Anumite activități vor produce în mod natural multă umiditate, iar dacă le anticipezi poți reduce efectele. Dacă faci baie sau un duș fierbinte, asigură-te că încăperea este bine ventilată după ce ai terminat. Dacă gătești în bucătărie și apare mult abur, pornește ventilatorul de evacuare ori deschide geamul. Dacă usuci rufele în interior, asigură-te că există o ventilație adecvată. 

6. Temperatură constantă

Aerul cald al casei tale intră în contact cu sticla rece a ferestrei și favorizează apariția condensului. Prin egalizarea acestor temperaturi, vei diminua efectul. Menține astfel o temperatură constantă în casă. Aceasta va încălzi sticla și va preveni fluctuațiile. Poate fi o soluție costisitoare, mai ales dacă oprești căldura noaptea. Un termostat ar fi de ajutor. 

7. Planta care absoarbe umiditatea

Unele plante vor reduce în mod activ nivelul de umiditate din casă. Orhideea este cea mai potrivită să absoarbă umiditatea din aerul înconjurător cu ajutorul frunzelor sale și a rădăcinilor aeriene. 

8. Racletă

Dacă ai scăzut deja nivelul de umiditate dar trebuie totuși să scapi de umezeala de pe sticlă, folosește o racletă și o cârpă din microfibră. Nu folosi însă detergent pentru geamuri. 

9. Uscător de păr

Dacă ai geam dublu (termopan) și s-a format condens între cele două sticle, acest lucru s-a întâmplat pentru că există o defecțiune la sistemul de etanșare și umiditatea a reușit să intre. Trebuie să reduci nivelul general de umiditate al camerei până când condensul se evaporă. Poți folosi chiar și un uscător de păr, setat la nivel mic și ținut aproape de fereastră dar nu lipit pentru a nu deteriora materialul de etanșare. Încălzește sticla până când condensul se usucă. Această metodă nu va rezolva însă problema definitiv. Trebuie reparat materialul de etanșare cu ajutorul unui profesionist. 

 

 

×
Subiecte în articol: condens ferestre casa mucegai