Vom mai desluşi în acest număr de supliment cîteva dintre coordonatele şi secretele meseriei de designer de interior, o meserie ce se extinde asupra a tot ceea ce se află într-un spaţiu bine delimitat: pereţi, uşi, ferestre, finisaje, texturi, lumini sau mobilier.
Vom mai desluşi în acest număr de supliment cîteva dintre coordonatele şi secretele meseriei de designer de interior, o meserie ce se extinde asupra a tot ceea ce se află într-un spaţiu bine delimitat: pereţi, uşi, ferestre, finisaje, texturi, lumini sau mobilier. Toate aceste elemente sînt folosite de designer pentru a crea cel mai funcţional spaţiu, posibil în condiţiile date de client.
Decoratorul e altceva!
De la bun început vreau să spun că trebuie evitată confuzia pe care mulţi o fac între designer şi decorator. Decoratorul pune accente exclusiv estetice acolo unde designerul şi-a făcut deja treaba, adică a configurat spaţiul conform unor reguli ce ţin de arhitectură, psihologie ambientală, principii şi materiale de finisaj şi buget disponibil. Designerul de interior trebuie să fie bine pregătit într-o sumă de discipline complexe, dar nu întotdeauna conexe, de la noţiuni de structură şi rezistenţă pînă la elemente de marketing şi promovare sau discipline estetice cu implicaţii socio-culturale.
Adăugaţi la toate acestea faptul că pe toate meridianele designerul de interior îşi desfăşoară activitatea sub o sumă de factori stresanţi, dintre care cred că este suficient să amintesc termenul-limită de predare, împlinirea celor mai intime dorinţe ale clienţilor sau limitele bugetului alocat.
Nu în ultimul rînd, voi menţiona şi faptul că la noi (ca şi prin alte părţi, de altfel…) designerii întîmpină reale dificultăţi în a-şi justifica şi a încasa sumele cuvenite pentru munca prestată.
Locul de muncă
Un lucru asupra căruia vreau să atrag atenţia în mod deosebit pentru publicul românesc este legat de locul de muncă al designerului. Gradul mare de liberalism al acestei meserii a permis unora, destul de mulţi, să aibă… sediul în propriul automobil şi unicul instrument de lucru telefonul mobil.
Aceştia sînt designerii descurcăreţi şi băgăreţi, care vînează clienţii prin tertipuri simple, dar eficiente, nu dau garanţii de bună execuţie, încasează avansuri şi dispar în ceaţă, trec cu o uimitoare abilitate de la umilinţă şi linguşeală la obrăznicie şi agresivitate.
Designerul serios trebuie să aibă o firmă legal înregistrată (să poată elibera o factură şi o chitanţă), un birou dotat cu toate cele necesare desfăşurării unei activităţi performante. Designerii serioşi au colaboratori specializaţi pe domeniile esenţiale, echipe de meseriaşi capabile să execute lucrarea contractată, contacte permanent cu o sumă de producători sau furnizori de materii prime sau finite.
Calificare şi bani
Pentru a fi drepţi pînă la capăt, vom spune că munca designerului de interior presupune, pe lîngă componenta pur creativă, şi multă alergătură, el fiind nevoit să parcurgă zilnic sute de kilometri prin aglomeraţia citadină, între casa clientului, birou, magazine, depozite.
Calitatea lucrării depinde de experienţa sa şi este determinantă pentru consolidarea unei bune reputaţii.
Pe deasupra, designerul trebuie să fie şi un bun manager, nevoit să gestioneze corect fondurile beneficiarului.
Către toţi cei interesaţi
Aceste pagini sînt deschise specialiştilor în design de interior şi de exterior, arhitecţilor, precum şi tuturor cititorilor noştri. Pentru orice informaţii scrieţi la pro.u.verture.@gmail.com