Tema ultimului articol al acestei rubrici a fost Casa inteligentă, concept care are la bază automatizarea tuturor obiectelor care funcţionează pe bază de curent electric, cu scopul de a crea locatarilor un mediu confortabil şi odihnitor. Astăzi ne-am propus să mergem mai departe şi să vă prezentăm cele mai avansate electrocasnice pentru bucătărie, existente pe piaţa din România, care au acelaşi rol de a vă uşura munca şi de a vă aduce un plus de relaxare. Numărul orelor petrecute în bucătărie preparând mai multe feluri de mâncare poate fi diminuat cu ajutorul cuptoarelor care gătesc pe mai multe niveluri, fără uleiuri sau grăsimi alimentare şi care în final se curăţă singure. La fel de bine puteţi utiliza plitele cu inducţie, iar spălatul vaselor îl puteţi lăsa în grija maşinilor special create pentru acest lucru, care se adaptează în funcţie de dimensiunile fiecărui vas în parte. Hota, un alt accesoriu important, poate fi dotată cu ecran LCD şi camere web care permit mămicilor să îşi supravegheze copiii în timp ce gătesc.
GĂTIŢI RAPID ŞI SĂNĂTOS
Cuptoarele electrice au devenit preferatele gospodinelor, mai ales că în ultima vreme au beneficiat de multiple îmbunătăţiri. Printre cele mai nou apărute pe piaţă sunt cuptoarele cu aburi, cuptoarele multifuncţionale şi cele pirolitice.
La cuptoarele cu aburi, căldura este distribuită în mod egal pe întreaga durată a programului de gătit, mâncarea este încălzită din interior şi astfel îşi păstrează textura, calitatea şi gustul. Un astfel de cuptor este CombiSteam de la Electrolux, care utilizează trei tipuri de aburi, fiecare dintre ele recomandat pentru anumite reţete şi ingrediente. Pe lângă funcţia de gătire, cuptoarele se şi curăţă singure, tot cu aburi, cu ajutorul unei funcţii special create.
Cuptoarele multifuncţionale sunt caracterizate de posibilitatea de preparare a mai multor feluri de mâncare în acelaşi timp, la temperaturi diferite, fără ca mirosurile să se amestece. Pe lângă opţiunea de a prepara friptura şi desertul în acelaşi timp, cuptoarele multifuncţionale prezintă şi funcţii pentru coaceri şi încălziri rapide care ajută la economisirea de timp şi energie electrică. În România, astfel de cuptoare sunt promovate de firme precum Beko sau Ariston. Aceasta din urmă promovează cuptorul Hotpoin Ariston Openspace, care poate fi împărţit în două zone: Small Space şi Main Space. Fiecare dintre acestea permite utilizarea în funcţie de cantitatea de mâncare pe care doriţi să o preparaţi. În spaţiul mai mic se pot coace sau încălzi rapid mâncărurile sau se pot decongela şi prepara produse la grătar. Spaţiul mare permite gătirea pe trei niveluri la un consum de energie cu până la 30% mai mic. Împreună, cele două zone permit pregătirea unor cantităţi sporite de mâncare, dat fiind faptul că se poate găti pe patru niveluri.
Un alt avantaj îl reprezintă funcţia pirolitică, dotare pe care o găsim la din ce în ce mai multe cuptoare. Bogdan Bragadiru, manager la www.pentruacasa.com, spune că "funcţia pirolitică este poate cel mai «extrem» mod de curăţare a cuptorului. Presupune un program special care ridică temperatura interioară la circa 500 grade Celsius şi topeşte practic grăsimea şi murdăria, pe care le transformă în cenuşă". Înainte de activarea funcţiei pirolitice este recomandat să îndepărtaţi toate accesoriile din interiorul cuptorului.
SIGURANŢĂ ŞI EFICIENŢĂ
Alături de cuptoarele electrice, plitele vitroceramice şi cu inducţie vin să înlocuiască binecunoscutul şi clasicul aragaz. Cele mai performante sunt uşor controlabile prin sisteme Touch Control şi datorită display-urilor digitale.
Plitele vitroceramice sunt prevăzute cu până la nouă trepte de încălzire pe fiecare arzător, au sisteme de închidere automată şi funcţii speciale pentru siguranţa celor mici. De asemenea, beneficiază de indicatori ai nivelului de căldură reziduală cu ajutorul cărora puteţi preveni pierderile de căldură şi care ajută la economisirea energiei.
La fel ca şi plitele vitroceramice, şi cele cu inducţie au meritul de a fi mult mai sigure doar prin simplul fapt că nu presupun nici o flacără deschisă. Inducţia reprezintă o modalitate de generare a căldurii bazată pe energie electromagnetică creată între zona de gătit şi recipient. Plita se încinge numai atunci când un vas de metal se află poziţionat pe ea, suprafaţa încălzită este adaptată în funcţie de mărimea acestuia, iar căldura este direcţionată către centrul vasului, în timp ce restul zonelor plitei rămân reci. Este dotată cu senzori de temperatură care previn supraîncălzirea şi împiedică mâncarea să dea în foc.
HOTE MULTIMEDIA
Pe lângă mâncare, doamnele trebuie să aibă grijă de copii, au nevoie de relaxare şi chiar şi de noi reţete culinare. Hotele Faber Imago îmbină designul cu tehnologia de ultimă oră şi oferă utilizatorilor funcţii care până acum nu puteau fi asociate cu acest gen de electrocasnice. Pe lângă funcţiile de bază îmbunătăţite, hotele Faber Imago sunt echipate cu ecran LCD de 19'', format WIDE, cu o rezoluţie de 1.440/900, cu funcţii de TV şi PC. Televizorul are tuner digital şi analog, teletext şi alte sisteme şi funcţii Hi-Tech, iar computerul este prevăzut cu o linie de alimentare de până la patru webcam-uri, porturi USB, intrări pentru căşti şi microfon şi tastatură virtuală.
Funcţiile de bază ale hotei sunt şi ele îmbunătăţite. Zgomotul este redus, este permisă programarea închiderii hotei, se poate regla intensitatea luminilor şi orice funcţie poate fi controlată din telecomandă. În România, hotele Faber Imago sunt comercializate de Franke şi www.pentruacasa.com.
UITAŢI DE SPĂLATUL VASELOR
Maşinile de spălat vase sunt ajutoare de nădejde în bucătărie pentru că vă ajută să economisiţi timp şi energie şi cum nici această gamă de electrocasnice nu a fost ocolită de evoluţia tehnologică este important de menţionat faptul că ele au fost proiectate astfel încât compartimentările interioare să se modifice în funcţie de dimensiunile vaselor. Astfel pot fi spălate în maşină nu numai farfuriile şi vasele de mici dimensiuni, ci şi cele mari, care de obicei se murdăresc cel mai mult şi care până acum trebuiau spălate de mână. Datorită tehnologiilor implementate, maşinile de spălat vase au eficienţă atât din punct de vedere al consumului energetic şi de apă, cât şi din punct de vedere al timpului necesar unui ciclu de curăţare.
COMBINE FRIGORIFICE
Cele mai noi modele de combine frigorifice sunt cele cunoscute sub denumirea "syde by syde". Sunt împărţite în două zone dispuse vertical care reprezintă frigiderul, respectiv congelatorul cu funcţie no frost. Dispun de sisteme antibacteriene şi compartimente cu setări individuale de temperatură şi umiditate pentru păstrarea în condiţii optime a fiecărui aliment în parte. Pot fi setate prin sisteme Touch Control, au funcţii de congelare rapidă şi autonomie de până la cinci ore în cazul penelor de curent. Cel mai apreciat la frigiderele syde by syde pare a fi însă dispenserul de apă şi gheaţă, care poate fi obţinută cuburi sau sfărâmată.