x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Afla ce e nou - Concepte ingenioase de corpuri de mobilier

Afla ce e nou - Concepte ingenioase de corpuri de mobilier

de Otilia Vintilă-Bolchiş    |    10 Aug 2006   •   00:00

Idei simple cu rezultate spectaculoase

Idei simple cu rezultate spectaculoase
O cititoare, in comentariul privind un articol publicat in Jurnalul casei mele, face urmatoarea apreciere: "Eu cred ca este nevoie de design intr-o tara unde de la cele mai mici obiecte pana la panourile publicitare domina kitschul". Drept urmare, am ales sa alimentam bunul-gust si simtul practic prin prezentarea a cinci concepte ingenioase de mobilier, proiectate de designeri in spiritul unui raport foarte echilibrat intre functionalitate sporita si estetica.

Conceptul "Egal", cu un design semnat de Axel Kufus, ne propune o modalitate foarte simpla de rezolvare a necesitatilor de depozitare sau de etalare (cazul in care sertarele sunt scoase). In principiu, produsul este un sistem de rafturi de aceleasi dimensiuni, care, dupa bunul plac si necesitati, poate fi umplut cu atatea sertare cate sunt necesare. Sertarele sau cutiile mai bine spus (pentru ca au o inaltime mare) au aceleasi dimensiuni si pot fi concepute in culori diferite, pentru un efect estetic deosebit.

"Kant" este un proiect semnat de Patrick Frey si Markus Boge. O foaie de lemn laminat se continua "brusc" cu o zona de stocare (carti, dosare si o multime de alte lucruri care aglomereaza spatiul de lucru!), generata prin inclinarea si unirea sub unghi a altor doua folii din acelasi material.

Produsul "Buchstabler", cu un design semnat de Tom Fischer, este o inventie destinata stocarii cartilor. O descriere constructiva ar spune ca acesta este un fel de stativ pivotant, constituit din: doua placi patrate din lemn laminat, patru picioare (doua mai scurte si doua mai lungi), fire flexibile din otel (plasate pe laturi pentru a sustine cartile) si o sfoara din poliester prevazuta cu un maner din aluminiu. Acest sistem poate fi completat, inaltandu-se astfel mai mult si mai mult… Etajerele sunt stabilizate printr-o tehnica pe cat de simpla pe atat de inteligenta: sfoara din poliester se trece prin centrul fiecarei placi, astfel ca tensiunea produsa prin rasucirea sforii tine strans impreuna rafturile.

"Lese+Lebe", cu un design semnat de Nils Holger Moormann, este un corp de mobilier gandit sa reprezinte pentru interior o evadare, un spatiu care sa te invite sa iei loc si sa savurezi relaxat o ceasca cu ceai sau cu cafea in timp ce ai parte de o carte buna. Spatarul celor doua locuri de sezut ascunde rafturile pline de carti. La un moment dat, acest spatar (o foaie de lemn laminat de fapt!) poate fi coborat si poate lua functiunea unei masute. Sub cele doua locuri de stat jos, se ascund rezematoarele pentru picioare.

"Magnetique", proiectul semnat de Swen Krause, este o varianta, neasteptata am putea spune, pentru corpurile de mobilier destinate etalarii obiectelor de decor sau pentru stocarea cartilor! Constructiv, sistemul este urmatorul: pe o foaie de metal (montata orizontal sau vertical pe un perete) se aplica cutii din lemn placate cu o banda magnetica pe spate. In functie de numarul, marimea si aranjarea cutiilor, se poate genera un corp altfel, de fiecare data cand se doreste asta!

TARGUL CREATORILOR POPULARI


De maine, 11 august pana luni 14 august, se desfasoara la Sibiu a XXIII- a editie a Targului Creatorilor Populari. Manifestarea reuneste anual cei mai valorosi creatori ai centrelor de veche traditie mestesugareasca, reprezentand toate genurile artei populare: tesut, brodat, olarit, prelucrarea lemnului, osului, metalelor, confectionarea instrumentelor populare, muzicale, a mastilor, pictura pe lemn si sticla, incondeierea oualor. Targul pastreaza caracterul original adaugand functiei comerciale specifice, functia instructiva (demonstratii practice mestesugaresti), functia documentar artistica (etalarea costumelor populare din zonele de provenienta a creatorilor) si functia sociala (intermedierea contactelor intre mesteri si publicul vizitator).

ZILELE FAGARASULUI


Pe platoul din fata Cetatii Fagaras, incep la 17 august Zilele Fagarasului. Pana la 20 august, aici se va derula o expozitie cu vanzare de obiecte fabricate de cei mai priceputi mesteri de prin toate colturile tarii. Cei interesati pot alege: vase din ceramica, icoane, mobilier din lemn si vesminte populare.

Ca la orice serbare munteneasca, jocurile si cantecele populare sunt nelipsite. In plus, aveti ocazia sa vizitati Cetatea Fagarasului, una dintre cele mai importante fortarete din Transilvania si Muzeul Tarii Fagarasului care cuprinde o bogata colectie de arheologie, istorie medievala, etnografie si arta populara (in special icoane pe sticla).
×