x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Amenajarea locuinței: cinci greșeli pe care să le eviți pentru a crea un design perfect

Amenajarea locuinței: cinci greșeli pe care să le eviți pentru a crea un design perfect

01 Feb 2024   •   18:19
Amenajarea locuinței: cinci greșeli pe care să le eviți pentru a crea un design perfect

Felul în care este amenajată locuința ta poate avea un impact puternic asupra calității vieții de zi cu zi.

Să te întorci acasă, după o zi obositoare, într-un spațiu bine amenajat și confortabil, îți poate schimba starea de spirit. De asemenea, să lucrezi într-o cameră în care totul e bine organizat, lumina e suficientă cât să-ți dea energie, iar scaunul și biroul sunt ergonomice contribuie la creșterea nivelului de productivitate. Cu decorul potrivit, poți asocia fiecare încăpere cu o stare: productivitatea, liniștea, odihna, relaxarea, confortul etc.

 

Mobilierul joacă un rol important în crearea unui design armonios, fie că e vorba despre un cuier hol sau despre o canapea extensibilă pentru living, dar și elementele decorative sunt relevante în amenajarea locuinței.

 

Avem nevoie de un loc în care să ne odihnim și să ne deconectăm, să ne întâlnim cu prietenii și familia și să ne creăm amintiri, iar casa poate fi spațiul ideal. De aceea, felul în care este amenajată joacă un rol important.

 

Îți prezentăm, în rândurile următoare, câteva dintre capcanele de care care să te ferești când îți amenajezi locuința:

Nu creezi spații bine organizate

Casele în care nu există o ordine a lucrurilor sunt haotice și pot fi cauzatoare de stres, așa că este important să creezi spații bine organizate, cu multe locuri de depozitare ascunse. De pildă, un pantofar pus în hol te ajută să ții toată încălțămintea la un loc și să eviți să te împiedici de ea prin cameră.

 

Dulapurile închise ajută la crearea unor spații organizate, deoarece toate obiectele depozitate sunt ascunse, nu sunt la vedere să aglomereze imaginea camerei. Periodic, fă ordine în locuință și elimină obiectele de care nu mai ai nevoie.

Decorezi fără să respecți planul inițial

Când pornești în această aventură, a amenajării locuinței, este util să ai un plan de acțiune. Astfel, te asiguri că folosești din plin fiecare spațiu din cameră și că toate elementele de decor se îmbină armonios. În caz contrar, designul poate deveni obositor și chiar costisitor.

 

Planificarea este cheia succesului în amenajarea locuinței. Stabilește un buget, analizează spațiul și stilul dorit, apoi creează un plan detaliat, înainte de a începe amenajarea propriu-zisă. Această abordare te va ghida în luarea deciziilor și vei evita astfel și cumpărăturile inutile.

Folosești prea multe obiecte de mobilier și decorative

Una dintre greșelile frecvente în designul interior este încărcarea excesivă a spațiului cu mobilier și decor inutil.

 

Alege cu atenție piesele de mobilier și decorațiunile pentru a evita aglomerația vizuală. Optează pentru obiecte care adaugă valoare estetică și funcționalitate, iar spațiul tău va respira mai bine.

 

Dacă încerci să decorezi fiecare colț și perete din casă, vei crea un spațiu claustrofob. În loc să aranjezi mai multe piese mici, creează un punct central cu accesorii mari.

 

O aglomerare de fotografii poate face casa să pară neîncăpătoare. Alege un perete dedicat pentru a expune fotografiile și acordă o atenție deosebită amplasării lor.

Camerele nu sunt coezive

Neconcordanțele vizuale între spațiile unei locuințe nu fac parte dintr-un decor bine pus la punct. Chiar dacă nu amenajezi toate camerele în același timp, ci pe rând, este bine să vizualizezi casa ca pe un întreg, înainte de a te apuca de decorare.

 

Acest lucru nu înseamnă că trebuie să alegi varianta sigură și să optezi pentru decor asortat - tapițeria, perdelele, covoarele și accesoriile decorative să fie la fel în toate camerele. Poți experimenta cu texturi și culori, însă e nevoie de o coordonare generală în întreaga casă, care să reflecte personalitatea celor care locuiesc în ea.

Subestimezi importanța luminii în amenajarea locuinței

Iluminatul este esențial pentru un decor perfect, de aceea este un factor pe care să îl iei în calcul în momentul în care faci planul de design.

 

Combină lumina naturală cu surse de iluminat artificial, pentru a crea un ambient plăcut. Investește în corpuri de iluminat care să se potrivească atât esteticii, cât și funcționalității spațiului.

 

Pentru a obține un design care să-ți aducă satisfacții, atenția la detalii este crucială. Amenajarea unei locuințe este o artă în sine, iar evitarea greșelilor comune poate face diferența între un spațiu fad și unul excepțional. Planificarea atentă și prioritizarea confortului sunt elemente cheie în crearea designului care să reflecte personalitatea membrilor familiei și să ofere o experiență plăcută zi de zi.

 

Sursă foto: Freepik

×