NE-AM INTERESAT PENTRU TINE
Cititi care sunt orasele unde se construiesc cartiere
de locuinte pentru tineri si care este chiria lunara
pentru acestea. Chiriasii apartamentelor au posibilitatea de a deveni proprietari in timp
In Romania, situatia locuintelor pentru tineri este dezastruoasa. Mii de tineri cu probleme sociale si-au depus dosarul pentru obtinerea unei locuinte, la primarie si asteapta ziua cand vor primi un raspuns favorabil. Pentru unii fericita zi vine dupa ani lungi de asteptare, pentru altii nu vine niciodata. Primariile spun ca nu mai sunt bani pentru construirea acestor locuinte, edilii avand proiecte mult mai importante. In Bucuresti, in Sectorul 1 si Sectorul 5 nu s-au mai construit de ani buni locuinte pentru tineri. Cei care au depus dosarele la aceste primarii asteapta cu disperare ca actualul locatar sa se mute in alt oras sau sa moara.
Sunt si situatii ceva mai fericite. In Sectorul 3 al Capitalei s-au construit si s-au dat in folosinta cateva blocuri de locuinte pentru tineri in 2003. Daca acestea au fost ocupate corect sau nu, nu putem spune cu exactitate. Noi am fost intr-un asemenea complex de locuinte, undeva in zona Garii Catelu, si am cerut parerea locatarilor. Oamenii ne-au soptit ca printre proprietari se numara si persoane care depasesc varsta de 40 de ani, politisti, ziaristi sau personal de pe la primarie.
Trebuie sa mentionam ca acest tip de locuinte sunt destinate doar persoanelor care in momentul depunerii dosarului au mai putin de 35 de ani si veniturile foarte mici. Pe langa cele doua criterii mai este luata in considerare situatia locativa a solicitantilor (sunt situatii in care locuiesc si 7-8 persoane intr-o singura camera, fara utilitati) si numarul copiilor pe care ii au tinerele familii.
Noi am solicitat primariilor si ANL-ului situatia locuintelor pentru tineri in Bucuresti si in tara si am primit urmatoarele raspunsuri.
SITUATIA IN BUCURESTI
Citește pe Antena3.ro
SITUATIA IN TARA
Iasi: In acest oras, ANL construieste un cartier de locuinte pentru tineri pe Strada Bucium nr. 36. Acesta va cuprinde in final 165 de locuinte. Pana in prezent au fost terminate si date in folosinta 75. Celelalte 90 inca nu sunt terminate, finalizarea lor fiind preconizata pana la sfarsitul anului. Constanta: In acest municipiu se construiesc in prezent doua cartiere de locuinte pentru tineri. Primul dintre ele se afla in Cartierul Faleza Sud, pe Strada Brizei II- Zefirului si va insuma in total 207 locuinte. Dintre care 46 au fost date in folosinta, restul aflandu-se inca in executie. Al doilea cartier se afla in zona Palazu Mare, in prima etapa urmand a fi construite 88 de locuinte. Arad: Si in orasul Arad se construieste un astfel de cartier de locuinte pentru tineri pe Strada Gheorghe Ciuhandru. Acesta va cuprinde 48 de locuinte. Pana in prezent nu a fost data in folosinta nici o locuinta, deoarece acestea sunt inca in executie. "Noi am obtinut aceasta locuinta dupa 13 ani, iar cei de la primarie nu au fost prea agreabili cu noi. Situatia noastra sociala a fost tare proasta. Primul copil mi-a murit la nastere, din cauza ca am stat in frig si am racit rau de tot. Dupa aia am luat o camera la curte cu chirie si stateam acolo sase persoane" - Vararu Georgeta, 30 ani "Eu am obtinut destul de greu aceasta locuinta abia dupa trei ani de la data depunerii dosarului. Cred ca mi-au dat-o fiindca nu puteam sa mai stau impreuna cu mama mea, deoarece aceasta avea hepatita C si eram in pericol sa ma imbolnavesc si eu" - Emanuel Odagiu, 25 ani "La noi a fost tare dificil sa obtinem aceasta locuinta, aproximativ 10 ani si am depus dosar si eu, si sotul meu. Situatia noastra sociala era foarte dificila. Stateam intr-o camera de camin, murdara, fara toaleta, fara bucatarie, impreuna cu sotul si copilul cel mic" - Dumitru Iuliana, 35 ani "Am obtinut aceasta locuinta in doi ani si nu prea am intampinat probleme asa mari ca altii. Stateam cu socrii si cu cei doi copii nou-nascuti intr-un apartament cu doua camere. Nu aveam suficienti bani sa inchiriem o alta casa" - Cristina Popescu, 32 ani
CAT PLATESTI CHIRIA?
|
Locuintele pentru tineri sunt date spre inchiriere persoanelor care nu depasesc varsta de 35 de ani si care au o situatie sociala precara, fiind in imposibilitatea de a inchiria o locuinta la pretul pietei. Datorita acestui aspect, chiriile practicate de primarii sunt modice. Pentru o garsoniera se plateste lunar in jur de 10 RON, iar pentru un apartament cu doua camere aproximativ 20 RON. Chiar si asa, persoanele care locuiesc aici se descurca foarte greu, avand venitul lunar, pe familie, putin peste 10 milioane. Toti locatarii cu care am vorbit la Catelu ne-au spus ca intretinerea este foarte mare si se tem ca nu
vor reusi sa achite factura lunar. Ne-au marturisit ca
prefera sa faca foamea decat sa ramana restanti la intretinere, deoarece, daca nu platesc intretinerea doua luni consecutiv, vor fi evacuati.
|