x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Arbori si arbusti in gradinile noastre

Arbori si arbusti in gradinile noastre

de Cristina Zaharia    |    14 Dec 2006   •   00:00
Arbori si arbusti in gradinile noastre

Elemente importante de reper, dar si cu semnificatii decorative esentiale, arborii si arbustii pot face legea gradinii daca specia si pozitia in care sunt plantati sunt corect analizate, iar planificarea generala tine cont de ele.

Mereu verde

Elemente importante de reper, dar si cu semnificatii decorative esentiale, arborii si arbustii pot face legea gradinii daca specia si pozitia in care sunt plantati sunt corect analizate, iar planificarea generala tine cont de ele.

De fapt, arborii ornamentali si arbustii sunt cu adevarat elementele fundamentale si permanente ale gradinii. Ei determina structura generala a acesteia, constituie punctele stabile si inamovibile si atrag atentia ca niste adevarate sculpturi vii. Trunchiurile si coroanele lor pot permite de asemenea delimitarea unor zone distincte si diferite. In special pe suprafete mici esentele pe care urmeaza sa le plantam trebuie alese cu atentie sporita, pentru ca vor influenta decisiv intregul.

Caracteristici diferite. Arborii ornamentali si arbustii sunt diferentiati de caracteristici extrem de diverse. Trunchiurile groase si coroanele ample vor camufla elementele indezirabile. Cei cu frunzisul colorat vor deveni elemente decorative esentiale ale gradinii.

Umbra lasata pe pamant in timpul verii poate deveni mediul propice altor plante, iar trunchiurile lor se pot infasura in specii cataratoare. Unele specii sunt folosite pentru a crea o bariera impotriva vanturilor puternice, permitand astfel dezvoltarea altor plante. Dar cel mai important rol al arborilor ornamentali este acela de a crea microclimatul necesar unei dezvoltari armonioase a gradinii, regland in mod natural conditiile de temperatura, umbra si insorire si permitand unei mari varietati de specii sa se afirme.

EvitaTi inconvenientele Este adevarat, unii arbori plantati prea aproape de fundatia ori peretele casei sau crescuti necontrolat pot produce si inconveniente. Exista specii care pompeaza o cantitate prea mare de apa in sol, ceea ce pentru terenurile argiloase, spre exemplu, poate provoca neajunsuri. In astfel de cazuri incercati sa evitati metoda radicala a suprimarii si folositi controlul cresterii sau metode de protectie speciale. Dar mai ales respectati, la plantare, regula care spune ca distanta fata de cea mai apropiata constructie trebuie sa fie mai mare decat inaltimea arborelui ajuns la maturitate.

De altfel, alegerea locului de plantare este chiar mai importanta decat alegerea speciei in sine. Arborele si arbustul trebuie sa se integreze intr-un plan general coerent, gandit pe termen lung.

Amplasament Si sol. Primul sfat pe care vi-l dam este sa evitati plantarea unui arbore in mijlocul gadinii: el va diviza perspectiva si va da intregului spatiu o rigoare greu de anulat. Faceti mai degraba plantari de-a lungul peluzei sau pe granita de vecinatate. Astfel veti putea adaga ulterior arbusti decorativi si veti avea un teren propice pentru plantele cu bulbi.

Pentru spatiile mici, cel mai bun amplasament este in unghiul gradinii, pe coltul opus casei. In general, un arbore masiv plasat undeva, in fundul curtii, da profunzime spatiului ramas disponibil.

Un factor important pentru luarea unei decizii corecte este cunoasterea compozitiei solului. Argilos sau acid, uscat sau umed, solul poate fi imbunatatit sau amendat, dar, daca incompatibilitatea lui cu o anume specie este definitiva, nimic nu se mai poate face pentru a redresa situatia. Arborele nu se va dezvolta niciodata corect, iar satisfactia de a-l avea in gradina ta va fi injumatatita.
Atentie !
La alegerea unui arbore cea mai importanta coordonata este dimensiunea acestuia. Talia lui la varsta adulta, grosimea trunchiului si aploarea coroanei vor influenta decisiv aspectul general al gradinii. Un arbore prea inalt si cu ramificatii puternice va domina negativ intreaga suprafata inconjuratoare si invers, unul pipernicit va fi greu de evidentiat inconjurat de alte specii. Nici forma coroanei nu trebuie neglijata, de la volumele conice la cele sferice putand determina organizarea generala a intregii gradini
Talia si forma arborilor si arbustilor decorativi sunt in continua evolutie, chiar daca aceasta este de cele mai multe ori insesizabila. De aceea plantarea lor se face cunoscand regulile de baza pe care, daca nu le respectam, trebuie sa urmarim cu atentie evolutia anuala, mai cu seama acolo unde s-au plantat grupuri sau palcuri. Exista gradini in care s-au plantat alaturi diferite specii de conifere care schimba divers culorile si dimensiunile
TRUCURI CU ARBUSTI
Pentru gadinile mici se recomanda plantarea unor arbusti cu trunchiuri multiple sau gruparea mai multor arbori din aceeasi specie. Se obtine astfel o zona cu aspect atractiv ce va retine privirile. Si stilul de a planta poate fi inventiv, folosindu-se fragmente de stanca, trunchiuri de copac sau aglomerari de bolovanis. Ansamblul poate fi pus in valoare prin instalarea in prim-plan a unui razor de flori viu colorate.
×