x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Armonie cu natura

Armonie cu natura

25 Mar 2005   •   00:00

VERDE
Exista oameni care investesc in case de vacanta ca intr-o "afacere" de suflet, de odihna spirituala. Am surprins o cabana cocheta, ai carei proprietari au ales sa acorde o mai mare importanta gradinii decat constructiei in sine. Si asta pentru ca relaxarea inseamna pentru ei apropierea de natura.
Satele din jurul Bucurestiului sunt tot mai cautate pentru constructia caselor de vacanta, mai ales acolo unde exista terenuri cu deschidere catre lacuri sau zone impadurite.

Am vizitat proprietatea unor bucuresteni care au preferat sa investeasca mai mult in gradina decat in casa. Constructia este o cabana din lemn, de dimensiuni reduse, cu parter si mansarda, cromatica fatadelor jucata in alb si rosu, simpla, fiind contrastanta pe "fundalul"gradinii.

Conceperea spatiului verde poarta semna tura Verei Dobrescu, unul dintre putinii specialisti ai Bucurestiului in materie de amenajari peisajere. Proprietatea este generoasa, lucru care a permis amenajarea gradinii atat in fata, cat si in spatele casei. Portiunea din fata se desfasoara pe un teren plat, astfel ca sadirea plantelor s-a facut in sir drept, pe langa limitele proprietatii. De asemenea, peisagistul a optat pentru detalii constructive de gradina, cum sunt foisorul din plase de lemn si fantana. Tufe imense de trandafiri orneaza, pe timpul verii si pana toamna tarziu, una dintre fatadele cochete ale casutei.

Gradina din spate are deschidere catre lac si este situata pe un teren in panta. Toata vegetatia a fost plantata si orientata in asa fel incat sa incadreze peisajul din jurul lacului. Proprietatea este ingradita de plante si de pomi ce nu lasa sa se impuna vizual gardul construit, urma a interventiei umane.

Aleile din dale, amplasate la distante egale, de dimensiunea unui pas, faciliteaza circulatia dinspre casa catre zona verde ce o inconjoara. Pe o latura a terenului sunt plantati brazi si salcii pe o panta realizata artificial. Scopul acestei ridicari de nivel a fost sadirea unui ienupar cu ramuri extinse la nivelul solului, arbust care se dezvolta bine pe un teren stancos, specific muntelui. De aceea, aici au fost montate trepte din piatra taiata neregulat, cu un rezultat estetic deosebit.

Specialistul Vera Dobrescu a stiut sa exploateze peisajul imprejmuirilor zonei colinare, unde se afla proprietatea, amenajand gradina in armonie cu acesta. O destinatie de odihna inedita, bine relationata cu cadrul general, unde gradina, indiferent de sezon, apare ca o prelungire fireasca a naturii.

Gabriela Sirbu
Amenajare peisajera:
Vera Dobrescu: 0745.05.83.55, 021/412.00.40

IKEBANA
Natura ofera o gama larga de expresii, fapt pentru care ikebana a fost denumita "poem scris de flori", unde cuvintele sunt inscrise printr-o linie armonioasa realizata de ramuri, forma frunzelor, culoarea florilor si a fructelor.

Ikebana este capabila sa ne faca sa respiram aerul racoros al unei seri de vara sau parfumul nostalgic al unei zile de toamna. Creatorul de ikebana este o persoana cu o dexteritate manuala remarcabila, cu o inima plina de caldura, stiind sa exprime prin intermediul florilor vantul, timpul frumos, ploaia si ceata - ceea ce este extraordinar si fascinant - sa aduca magia naturii in casele cele mai modeste.

Ce sta la baza ikebana?

In aparenta limitata la aplicarea catorva reguli elementare privind proportiile reciproce ale inaltimii ramurilor si florilor, ale alegerii si dispunerii lor in vas, ikebana poseda, in fapt, o semnificatie mult mai profunda decat a altor domenii artistice destinate sa infrumuseteze viata cotidiana. Dupa vechii maestri, ikebana este o forma de intelegere, astfel incat rezultatele ei creeaza o legatura intre om si natura, precum o voce care cheama pe drumul purificarii caracterului. In celebra "Cartea ceaiului", Okakura Kakuzo spune: "Preamarirea florilor numai de dragul lor incepe cu ridicarea «mesterului florilor» pe la mijlocul secolului al XVII-lea. Ea se face acum neatarnata de ceainarie si nu stie de alta lege decat de aceea a rasului". Un scriitor de la mijlocul secolului trecut zicea ca ar putea numara peste o suta de scoli deosebite de asezare a florilor. Acestea se impart in doua ramuri principale: formalista si naturalista.

Scolile formaliste amintite de Ikenobo, in cartea sa "Ikebana", nazuiau cate un idealism clasic: pe de alta parte, scoala naturalista, asa cum se intelege din nume, privea natura ca model, supunand-o numai acelor prefaceri de forma care duceau la expresia unitatii artistice. In majoritatea scolilor de ikebana exista doua stiluri de baza: stilul Moribana, care presupune utilizarea unui vas plat si jos, in care florile sunt infipte intr-un suport numit "kenvan", si stilul Nagura, care foloseste vase inalte, aranjarea florilor realizandu-se prin anumite tehnici de sustinere si reguli de dispunere a plantelor. Ikebana este imaginea naturii. Cu putina apa si cateva crengute este posibil sa creezi imaginea grandiosilor munti si a apelor curgatoare. In spatiul restrans al vietii cotidiene putem sa redam toate metamorfozele vietii unui arbore sau a unei flori.

Arhiva "Ideal Decor"
×
Subiecte în articol: ikebana