Reluam in numarul de astazi tratarea aspectelor legale privind atributiile si activitatea notarului public, astfel cum sunt acestea prevazute de lege (Legea nr. 36 din 12 mai 1995 a notarilor publici si a activitatii notariale, cu modificari si completari)
Reluam in numarul de astazi tratarea aspectelor legale privind atributiile si activitatea notarului public, astfel cum sunt acestea prevazute de lege (Legea nr. 36 din 12 mai 1995 a notarilor publici si a activitatii notariale, cu modificari si completari)
Actele notariale nu se indeplinesc din oficiu, toate se indeplinesc la cererea persoanelor interesate. Daca mergeti la un notar cu un inscris redactat de dvs. sau de avocat, notarul va verifica actul respectiv, astfel incat sa fie indeplinite conditiile de fond si forma, notarul public putandu-le aduce modificarile si completarile corespunzatoare, cu acordul partilor. Inscrisurile notariale vor fi redactate citet si nu vor contine in nici un caz prescurtari care sa poata conduce la confuzii. Atunci cand pe actul notarial este necesar sa se faca mentiuni in cifre, acestea se vor inscrie si in litere, iar locurile goale se vor completa prin tragere de linii, pentru a nu da posibilitatea adaugirilor si falsurilor.
Legea mai spune ca, in general, atunci cand indeplineste un act notarial, notarul public stabileste identitatea, domiciliul si capacitatea partilor. Nu oricine poate redacta un act pentru care legea prevede forma autentica.
Dreptul de redactare. Acestea vor putea fi redactate numai de notar, de avocat sau de consilierul juridic ori reprezentantul legal al persoanei juridice. De stiut ca persoanele care au pregatire juridica superioara vor putea redacta inscrisurile in care figureaza ca parte ele, sotii, ascendentii sau descendentii lor. Notarul public are o serie de indatoriri in privinta operatiunilor pe care le desfasoara. Astfel, va trebui ca in primul rand sa stabileasca cu claritate care sunt raporturile dintre parti cu privire la actul pe care vor sa-l incheie, sa verifice daca scopul pe care il urmaresc acestea este in conformitate cu legea si sa le dea indrumarile necesare asupra efectelor lui juridice. De asemenea, el trebuie sa ceara partilor, ori de cate ori este cazul, documentele justificative si autorizatiile necesare pentru incheierea actului sau, la cererea acestora, va putea obtine el insusi documentatia necesara.
Comunicarea de indata. Legea mai prevede ca "actele din care rezulta drepturi ce urmeaza a fi supuse publicitatii mobiliare sau
imobiliare (de exemplu, un contract de vanzare-cumparare, de schimb de
imobile etc.) se vor comunica de indata la locul unde se tine aceasta evidenta (de exemplu, la birourile de cadastru sau la arhiva electronica de garantii reale mobiliare) de catre notarul public, care va face si demersurile necesare in numele titularilor pentru aducerea la indeplinire a tuturor lucrarilor de publicitate". In scopul indeplinirii acestor demersuri, notarul public are acces liber la birourile de publicitate mobiliara si imobiliara. Demersurile de mai sus nu se aplica in cazul in care partile interesate vor cere in scris sa indeplineasca ele insele formalitatile de mai sus.
Limba de redactare. Orice acte de procedura notariala si actele solicitate de parti se intocmesc in limba romana. Aceasta nu inseamna insa ca daca apartineti unei minoritati nationale nu puteti beneficia de serviciile notariale in limba materna. Legea spune ca "cetatenilor apartinand minoritatilor nationale sau persoanelor care nu vorbesc sau nu inteleg limba romana li se acorda posibilitatea de a lua cunostinta de cuprinsul actului printr-un interpret.
Functia de interpret poate fi indeplinita, in afara de notarul public, si de un angajat din cadrul biroului notarial, care cunoaste limba acelei persoane, precum si de traducatorii autorizati". Atunci cand intocmiti in mod personal un act spre a-l prezenta notarului public (pentru efectuarea unor operatiuni notariale), acesta trebuie facut in limba romana, dar este posibil sa fie redactat si in alta limba, cu conditia ca notarul instrumentator sa cunoasca limba in care sunt intocmite actele sau sa ia cunostinta de cuprinsul acestuia prin interpret, caz in care un exemplar tradus in limba romana si semnat de cel care a efectuat traducerea va fi atasat la dosar.
Programul de lucru. Notarul este obligat sa respecte un program de lucru cu publicul care sa fie afisat la intrarea in cabinetul notarial. Astfel, orice act notarial se va face in timpul programului si in cadrul cabinetului, cu exceptia celor care nu sufera amanare sau care din motive obiective trebuie indeplinite in afara sediului biroului notarului public (pastrandu-se insa limitele competentei teritoriale a notarului): in cazul in care, de exemplu, la incheierea actului notarial este interesat un numar mai mare de persoane sau partea care-l solicita este impiedicata sa se prezinte, din motive temeinice, la sediul biroului.
Prima ipoteza se poate intalni in practica, de exemplu, atunci cand membrii unei asociatii de proprietari decid vanzarea unei parti comune din imobil, chemand notarul la sediul asociatiei pentru simplificarea formalitatilor, in cazul adunarilor generale a societatilor comerciale etc.
Program de deplasari. O alta circumstanta in care notarul este solicitat sa se deplaseze si sa indeplineasca acte notariale in afara cabinetului este aceea cand este solicitat de catre persoane nedeplasabile, batrani, muribunzi etc.
Fiecare act notarial se consfinteste printr-o incheiere notariala care cuprinde, conform legii, urmatoarele mentiuni: sediul biroului notarial, denumirea incheierii si numarul acesteia, data indeplinirii actului notarial, numele si prenumele notarului public, locul unde s-a indeplinit actul notarial, in cazul indeplinirii in afara sediului biroului notarial, precizandu-se imprejurarea care justifica intocmirea inscrisului in acel loc, numele sau denumirea partilor, domiciliul sau sediul acestora si mentiunea faptului prezentarii lor in persoana, reprezentate ori asistate, precum si modul in care li s-a constatat identitatea, cu exceptia incheierilor prin care se da data certa inscrisurilor sau se legalizeaza copii de pe inscrisuri, aratarea indeplinirii conditiilor de fond si de forma ale actului notarial intocmit in raport cu natura acelui act, constatarea indeplinirii actului notarial si a citirii acestuia de catre de parti, mentiunea perceperii taxelor de timbru, a onorariului si cuantumul acestora, semnatura notarului public, sigiliul biroului notarului public.
Atentie !
|
Pentru valabilitatea in strainatate a actului notarial este necesara supralegalizarea semnaturii si a sigiliului notarului public de catre Ministerul Justitiei, MAE si misiunea diplomatica sau oficiul consular din Romania ale statului respectiv
|
Dreptul de respingere
|
Asa cum ne spune legea, notarul este indreptatit sa faca acest lucru atunci cand fie ati solicitat efectuarea lucrarii in afara orelor de lucru, cu exceptia cazurilor cand situatia de fapt o impune, cand nu prezentati toate documentele cerute de notar in vederea indeplinirii operatiunii solicitate, cand nu achitati taxele notariale si onorariul notarului, cand notarului ii este imposibil sa identifice partile sau cand se dovedeste ca acestea sunt lipsite de discernamant. De altfel, cand notarul public are indoieli cu privire la deplinatatea facultatilor mintale ale vreuneia dintre parti, procedeaza la autentificare numai daca un medic specialist atesta in scris ca partea poate sa-si exprime in mod valabil consimtamantul in momentul incheierii actului. Pentru motive temeinice, notarul public poate lua separat, dar in aceeasi zi, consimtamantul partilor care figureaza in act.
|