x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Autorizatia este obligatorie pentru apartamente

Autorizatia este obligatorie pentru apartamente

de Av. Florentina Sandu    |    04 Mai 2006   •   00:00
Autorizatia este obligatorie pentru apartamente
CE SPUNE LEGEA
Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii impune executarea lucrarilor de constructii numai pe baza unei autorizatii de construire sau de desfiintare, emisa la solicitarea detinatorului titlului de proprietate asupra imobilului ori a altui act care confera dreptul de construire sau de desfiintare

Autorizatia de construire se elibereaza pentru lucrari de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, schimbare de destinatie sau de reparare a constructiilor de orice fel, precum si a instalatiilor aferente acestora.

Nu ignorati obligatia legala de a obtine autorizatia de constructie atunci cand decideti sa efectuati modificari in apartament, pentru a evita multe neplaceri ulterioare, dintre care cele mai putin periculoase sunt certurile cu vecinii sau amenzile de la organele de control, iar printre cele mai grave subrezirea structurii de rezistenta a blocului in care si dumneavoastra locuiti.

LUCRARI CARE SE POT EFECTUA FARA AUTORIZATIE

Conform legii, se pot executa fara autorizatie de constructie urmatoarele lucrari care nu modifica structura de rezistenta, caracteristicile initiale ale constructiilor sau aspectul arhitectural al acestora:
  • 1. reparatii la imprejmuiri, acoperisuri, invelitori sau terase, atunci cand nu se schimba forma acestora si materialele din care sunt executate;
  • 2. reparatii si inlocuiri de tamplarie interioara si exterioara, daca se pastreaza forma, dimensiunile golurilor si tamplariei;
  • 3. reparatii si inlocuiri de sobe de incalzit;
  • 4. zugraveli si vopsitorii interioare;
  • 5. zugraveli si vopsitorii exterioare, daca nu se modifica elementele de fatada si culorile cladirilor;
  • 6. reparatii la instalatiile interioare, la bransamentele si racordurile exterioare, de orice fel, aferente constructiilor, in limitele proprietatii, montarea sistemelor locale de incalzire si de preparare a apei calde menajere cu cazane omologate, precum si montarea aparatelor individuale de climatizare si/sau de contorizare a consumurilor de utilitati;
  • 7. reparatii si inlocuiri la pardoseli;
  • 8. reparatii si inlocuiri la finisaje interioare si exterioare - tencuieli, placaje, altele asemenea.

    Pentru toate celelalte lucrari, trebuie obtinuta autorizatia de constructie de la primaria in raza careia se afla imobilul.

    CONTRAVENTII

    Constituie contraventii urmatoarele fapte, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii, sa fie considerate infractiuni:
  • executarea sau desfiintarea, totala ori partiala, fara autorizatie a lucrarilor; amenda este cuprinsa intre 1.000 si 100.000 lei, iar contraventia poate fi constatata de organele de control specializate si de organele de politie;
  • executarea sau desfiintarea, cu nerespectarea prevederilor autorizatiei si a proiectului tehnic, a lucrarilor; amenda este cuprinsa intre 3.000 si 10.000 lei.

    O data cu aplicarea amenzii pentru contraventiile de mai sus, se va dispune oprirea executarii lucrarilor, precum si, dupa caz, luarea masurilor de incadrare a acestora in prevederile autorizatiei sau de desfiintare a lucrarilor executate fara autorizatie ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, intr-un termen stabilit in procesul-verbal de constatare a contraventiei.

    De asemenea, se mai sanctioneaza contraventional si neorganizarea si neexercitarea controlului privind disciplina in autorizarea si executarea lucrarilor de constructii de catre compartimentele abilitate din cadrul aparatului propriu al consiliilor judetene si al primariilor, in unitatile lor administrativ-teritoriale, precum si neurmarirea modului de indeplinire a celor dispuse de Inspectoratul de Stat in Constructii, amenda este cuprinsa intre 1.000 si 5.000 lei.

    ORGANELE CONSTATATOARE ALE CONTRAVENTIILOR

    Contraventiile se constata si se sanctioneaza de catre organele de control ale consiliilor locale ale municipiilor, sectoarelor municipiului Bucuresti, oraselor si comunelor, pentru faptele savarsite in unitatea lor administrativ-teritoriala sau, dupa caz, in teritoriul administrativ al sectoarelor municipiului Bucuresti, potrivit competentelor de emitere a autorizatiilor de construire/desfiintare.

    ORGANELE COMPETENTE SI EXERCITAREA CONTROLULUI
    Consiliile judetene, Consiliul General al Municipiului Bucuresti, precum si consiliile locale municipale, orasenesti si ale sectoarelor municipiului Bucuresti au in cadrul aparatului propriu structuri de specialitate pentru organizarea si exercitarea controlului propriu privind disciplina in constructii. Autoritatile administratiei publice locale, prin organele proprii cu atributii de control, au obligatia de a organiza si de a efectua permanent actiuni de control vizand disciplina in autorizare pe raza unitatii administrativ-teritoriale, privind emiterea autorizatiilor, executarea lucrarilor de constructii numai pe baza de autorizatii valabile si respectiv executarea lucrarilor de constructii cu respectarea prevederilor autorizatiilor de construire/desfiintare si a proiectelor tehnice.

    CE PUTETI FACE
    In cazul in care vecinii dumneavoastra efectueaza lucrari de modificare in apartament, intrebati administratorul imobilului daca are cunostinta despre existenta unei autorizatii de constructie corespunzatoare. Administratorul are competenta legala de a se interesa cu privire la aceste documente, intrucat el asigura urmarirea comportarii in timp a constructiei, iar demolarea unor ziduri interioare poate influenta starea cladirii.

    In cazul in care aveti suspiciuni ca autorizatia de constructie nu exista sau nu este respectata, solicitati sprjinul serviciului disciplina in constructii din cadrul primariei. Reprezentantii acestuia vor face verificarile necesare si vor aplica sanctiunile necesare.

    Trebuie sa aveti in vedere si faptul ca dreptul de a constata contraventiile si de a aplica amenzile se prescrie in termen de 2 ani de la data savarsirii faptei.

    AMENZI
    Pentru impiedicarea ori sustragerea de la efectuarea controlului, prin interzicerea accesului organelor de control abilitate sau prin neprezentarea documentelor si a actelor solicitate amenda este cuprinsa intre 3.000 si 10.000 lei

    Neindeplinirea, la termenul stabilit, a masurilor dispuse de Inspectoratul de Stat in Constructii la controlul anterior se amendeaza cu o suma de la 1.000 lei la 5.000 lei
  • ×
    Subiecte în articol: lucrărilor constructii organele