x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Autorizatie pentru un perete de BCA

Autorizatie pentru un perete de BCA

de Adela Parvu    |    06 Apr 2006   •   00:00
Autorizatie pentru un perete de BCA

Apartamentele de bloc, gandite de minti inguste, ne-au sufocat ani la randul. Acum exista posibilitatea sa le debarasam de ceea ce ni se pare surplus, sa le facem mai spatioase si luminoase, cat sa ne facem traiul de zi cu zi mai confortabil. Dar daramarea de ziduri, fie ele si numai din BCA poate fi riscanta pentru siguranta vecinilor si integritatea structurii blocului.

Sunt de acord ca pentru orice modificare de compartimentare a apartamentelor de bloc este necesar avizul specialistilor. Sunt de acord ca autoritatile locale trebuie sa cunoasca gradul de modificare al locuintelor. Dar nu pot fi de acord cu sumele care se cer pentru astfel de reamenajari. Nu pot fi de acord cu faptul ca pentru daramarea unui singur zid din casa este nevoie de autorizatie de construire stufoasa si stupid de elaborioasa ca pentru o casa ce urmeaza a fi ridicata pe teren liber.

Si sa va spun despre ce e vorba. Cine doreste sa desfiinteze, spre exemplu, o camara construita cu blocuri din BCA trebuie sa apeleze la un arhitect care sa-i faca un proiect. In acest proiect, practic, se regaseste semnatura unui inginer de structuri plus semnatura arhitectului. Chiar daca omul de rand nu vrea sa-i fie amenajata casa dupa ideile unui arhitect, ci vrea doar sa stie daca poate sau nu sa darame un zid, el este obligat sa aiba un proiect semnat de un arhitect. O semnatura absolut inutila, in conditiile in care avizul unui inginer de structuri ar fi absolut suficient si pe deplin justificat. Pentru ca arhitectul nu poate, nu are calificarea sa calculeze daca respectivul zid ce se doreste a fi daramat afecteaza intr-un fel structura blocului, acesta apeleaza la un inginer de constructii care isi da sau nu, de fapt, aprobarea. Ca atare, ma intreb de ce sa mai platim un arhitect, care pentru o simpla modificare cere minimum 500 de euro pentru un zid, cand putem apela simplu si cu mai putini bani la un inginer de structuri? De ce este nevoie de autorizatie de construire pentru care se platesc taxe echivalente ca pentru o casa ridicata din temelii, cand ar fi suficient un aviz tehnic care sa permita sau nu desfiintarile dorite de proprietar? De ce sa se ajunga la sume in jurul a 1.000 de euro niste desfiintari de pereti crapati? Pentru ca trebuie autorizatie de construire care costa si care este un venit pentru bugetele locale. Inainte de-a va face planuri cum veti modifica apartamentul, dati o raita pe la primarie si aflati ce va asteapta cu autorizatia…

×