x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Balconul merita pastrat ca spatiu de sine statator

Balconul merita pastrat ca spatiu de sine statator

de Otilia Vintilă-Bolchiş    |    Adela Parvu    |    17 Noi 2005   •   00:00
Balconul merita pastrat ca spatiu de sine statator
LA BLOC, DAR ALTFEL
Cei mai multi care locuiesc la bloc, o data cu febra amenajarilor, renunta cu usurinta la balcon pentru a castiga mai mult spatiu in living sau bucatarie. Dar, de multe ori, dupa remodelarea locuintei, lipsa balconului se resimte. Deci, cand ar trebui si cand nu sa se renunte la balcon? Evident ca acest lucru trebuie sa-l calculam in functie de necesitati. Majoritatea dintre noi asociaza balconul cu locul unde punem la intins rufele. De la acest considerent cei mai multi dintre tineri se lipsesc de balcon. Ei nu mai vad necesitatea acestuia, in conditiile in care opteaza pentru aparatura electrocasnica performanta, cum ar fi spre exemplu masinile de spalat cu uscator. Dar atunci cand te privezi de balcon o data cu debaraua si camara, toate folosite pentru extensia altor incaperi, unde se mai pot depozita lucrurile? Exista varianta mobilierului, care in timp se va dovedi insuficient. Deci balconul nu este de neglijat cand vine vorba de depozitare.

POZITIONAREA ESTE CHEIA

Mobilier la nivelul parapetului, iar in sus, loc de plante. Iata o solutie reusita!
In functie de pozitionarea balconului si relatia sa cu diversele functiuni se va lua in considerare si modul lui de amenajare. Spre exemplu, daca bucataria are acces direct spre balcon, acesta se preteaza pentru spatiu de depozitare a conservelor pe timp de iarna. De asemenea, avand in vedere ca bucatariile de la bloc sunt asezate in imediata vecinatate a intrarii in casa, balconul acestora poate fi utilizat si ca loc de amplasare a caruciorului pentru copii, a bicicletelor, rolelor etc. Daca din livingul are legatura cu balconul, acesta se preteaza pentru o minisera, spatiu de relaxare (de lectura spre exemplu) sau locul prietenului necuvantator (caine, pisica, papagal etc.). Balconul corespunzator dormitorului poate fi folosit ca loc de amplasare a aparaturii de fitness, dar si pentru rufe umede. In cazuri mai rare, cand una din camere cu acces la balcon este transformata in birou, in spatiul inchis al terasei se poate amenaja o biblioteca.

AMENAJARE INGENIOASA

Balcoanele cu usa dubla pot fi transformate in oaze de verdeata, atunci cand comunica direct cu dormitorul sau camera de zi
Luate in calcul toate posibilitatile de utilizare a balconului, in relatie cu asezarea lui in planul casei se va recurge si la o amenajare adaptata. Balconul trebuie considerat extensia camerei de care este legat. Astfel, daca este in vecinatatea bucatariei, se va tine cont de faptul ca aburii vor patrunde si in spatiul balconului. Faianta si gresia sunt de regula preferate ca materiale de finisaj la interior al balconului, pentru ca se intretin usor si impiedica degradarea zidurilor. Daca balconul este alaturat camerei de zi, pardoseala acestuia va fi mult mai placuta daca este asortata celei din incapere. Nu se vor crea zone de contrast, mai ales pe timpul verii, cand usa balconului va fi mai mult deschisa. In privinta peretilor, acestia trebuie finisati in nuanta predominanta a fatadei blocului. Este interzisa vopsirea cu alte nuante decat cele in care au fost folosite pentru exteriorul cladirii. Abaterea se poate chiar sanctiona prin amenda de catre reprezentantii primariilor.

INCHIS SI SIGUR

Balconul inchis este evident mai confortabil pentru ca poate fi transformat cu usurinta intr-un spatiu sigur, ferit de intemperii. Pentru prevenirea condensului si aparitiei igrasiei este recomandabil ca balconul sa fie perfect termoizolat, dar si ventilat corespunzator (minimum 15 minute zilnic daca este inchis cu tamplarie termoizolanta). In mod ideal pentru prevenirea oricaror degradari, termoizolarea cu placi de polistiren ar trebui facuta la exterior, lucru care necesita aprobari de la autoritati (primarii).

foto: DOMUS

×
Subiecte în articol: balconul