x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Beneficiile apei de orez pentru creșterea și sănătatea plantelor

Beneficiile apei de orez pentru creșterea și sănătatea plantelor

de Anastasia Paul    |    19 Mai 2023   •   22:00
Beneficiile apei de orez pentru creșterea și sănătatea plantelor

Apa de orez ajută la creșterea și prosperitatea plantelor, alături de zațul de cafea, cojile de ou și de banane.

Mai multe studii arată că apa de orez este una dintre cele mai utile îngrășăminte naturale și se poate prepara cu ușurință acasă.

După cum știe orice grădinar, plantele au nevoie de lumina soarelui, pământ și apă. Însă pentru a le ajuta să crească sănătoase poți folosi îngrășăminte (macronutrienți), suplimente (micronutrienți) și amelioratori de sol. Și partea cea mai bună este că le poți face chiar tu din produse care altfel ajung la gunoi, scrie rd.com. 

Astfel încât găsirea unor modalități creative de reutilizare a deșeurilor de bucătărie poate reduce amprenta de carbon și îți cultivi grădina ecologic.

Mod de preparare

Orezul este bogat în nutrienți, inclusiv azot, fosfor, potasiu, magneziu, zinc, fier și sulf. Iar vestea bună este că prin fierbere, aceștia ajung în apă și ajută la ținerea departe de plantele de grădină, dar și de cele de interior, a dăunătorilor și îmbunătățește structura solului prin favorizarea creșterii microorganismelor benefice. 

Un studiu realizat de Universitea Terbuka a constatat că o serie de plante diferite, inclusiv roșii și cartofi dulci, au crescut mai înalte, au produs mai multe frunze și au dezvoltat rădăcini mai puternice atunci când au fost udate cu apă de orez. 

Astfel că de fiecare dată când clătești ori fierbi orezul poți folosi apoi apa. Atât boabele de orez alb, cât și cele de orez brun sunt acoperite în mod natural cu o pulbere fină, care este de fapt amidon pși e care plantele de orez îl produc în timpul procesului de fotosinteză. Clătirea sau gătirea orezului eliberează în apă o parte din acest amidon, împreună cu o varietate de nutrienți.

În timp ce apa de orez este benefică plantelor să crească mai bine, încurajează și înflorirea. 

Cât de des trebuie udate plantele

Se poate include apa de orez în regimul obișnuit de udare a plantelor, dar, ca majoritatea lucrurilor, este cel mai bine cu moderație. Datorită potențialului de acumulare a amidonului, veste indicat ca acesta să fie folosit o dată pe lună.  În rest, plantele pot fi udate normal. 

Eventuale pericole
În comparație cu îngrășămintele chimice, apa de orez este foarte sigură de utilizat la plante și nu va provoca probleme comune, cum ar fi arsuri la frunze. Dar apa de orez conține o cantitate destul de mare de amidon, care se poate acumula în ghivece dacă este folosit prea des. 

Apa de orez va încuraja bacteriile benefice să crească în sol. Însă un exces de amidon poate promova și creșterea bacteriilor și ciupercilor dăunătoare, care pot duce la probleme precum putrezirea rădăcinilor. În plus, atunci când amidonul se acumulează în sol, pământul se poate întări și nu se mai face drenarea. Mai mult, insectele care consumă amidon ar putea fi atrase. 

Ce plante preferă apa de orez

Atât plantele de interior, cât și cele de exterior pot beneficia de apa de orez și este chiar sigur de utilizat pe cele comestibile din grădina de fructe și legume. Dar, în timp ce apa de orez poate fi aplicată la aproape orice plantă, este potrivită mai ales pentru cele care preferă solul ușor acid, cum ar fi ardeii, roșiile, ferigile, diferite tipuri cu frunze suculente, plante păianjen și violete africane, plantele de jad și plantele șarpe. 

Plante de evitat
Deși apa de orez poate fi benefică pentru majoritatea plantelor, nu este cea mai bună alegere pentru grădinărit hidroponic (rădăcinile stau doar în apă). În hidroponie, amidonul din apa de orez se poate acumula și poate provoca o creștere excesivă a ciupercilor și bacteriilor. Acest lucru este mai puțin probabil să apară la plantele cultivate într-un mediu pe bază de pământ, deoarece solurile conțin anumite microorganisme care procesează amidonul mai eficient.

Soiuri de orez 
Cel mai bun tip de orez pentru apă este orice soi pe care îl gătești, inclusiv maro, alb, iasomie și basmati. Însă NU folosi orezul în care a fost adăugată sare ori aromă. 
Poți face apă de orez pentru plante folosind mai multe metode diferite, inclusiv fierbere, înmuiere și fermentare. În funcție de modul în care o faci, vei obține rezultate diferite. Prin înmuierea orezului obții bacterii lactice, drojdie, enzime și amidon. Toate acestea îți vor hrăni plantele și chiar pot preveni bolile plantelor.

Fierberea aduce propriile sale beneficii și dezavantaje. Apa de orez fiartă poate conține mai mulți nutrienți, dar căldura poate degrada celelalte părți bune. Sau încearcă să fermentezi și vezi pentru fiecare modalitate cum reacționează plantele. 

Metoda de utilizare

Indiferent de metoda pe care ai ales-o pentru a crea apă de orez, poți utiliza produsul finit ca îngrășământ lichid sau ca supliment la practica standard de udare a plantelor.

Nu uita însă că apa de orez nu este un îngrășământ echilibrat și nu va oferi toți nutrienții de care au nevoie plantele. Totuși, va funcționa foarte bine atunci când este utilizat împreună cu alte îngrășăminte echilibrate sau compost. Poți turna apă de orez în partea de sus a liniei solului sau o poți utiliza cu metode de udare de jos.

În ceea ce privește apa de orez fermentat, o poți adăuga într-un pulverizator prin stropire pe frunze. Nu este nevoie să o diluezi înainte de utilizare. Totuși, dacă apa de orez este foarte groasă, poate fi necesar să adaugi puțină apă plată la amestec pentru a preveni înfundarea pulverizatorului.

Deși poți folosi apă de orez pe aproape orice plantă, procesul de îngrijire a cactusilor și a plantelor suculente cu apă de orez este puțin diferit. Deoarece aceste plante au nevoie de mai puțină apă, ar trebui să le pulverizezi cu apă de orez doar o dată pe lună. Pentru a face acest lucru, adaugă apa de orez într-o sticlă și dilueaz-o dacă este necesar. Apoi pulverizează ușor plantele suculente și cactușii cu lichid, aplicând-o pe plante și pe partea superioară a liniei solului.

Ca și alte îngrășăminte pentru plante, apa de orez este eficientă atunci când este folosită proaspătă deoarece va conține mai mulți nutrienți și microbi benefici. Dar dacă faci mai multă apă de orez decât poți folosi imediat, poți păstra resturile la frigider ptimp de o săptămână. 

 

×
Subiecte în articol: apa orez plante grădina