MEREU VERDE
Plante cu flori delicate,
brandusele acompaniaza ghioceii in gradinile de primavara si devin adevarate atractii toamna. Primavara nu este neobisnuit ca brandusele sa rasara si sa infloreasca printre straturile de nea, pentru ca bulbii care se afla in pamant rezista destul de bine la ger. Brandusele necesita ingrijiri minime fiind considerate plante rar atacate de boli. Ele pot fi cultivate atat in gradini, in ronduri care sa le puna in valoare, dar si in jardiniere si ghivece, datorita taliei lor mici si florilor atractive.
FLORI MULTICOLORE
Veti fi surprinsi sa vedeti cate varietati coloristice au brandusele: petale galbui in interior si dungate cu maro la exterior, alb imaculat cu mijloc grena, mov deschis cu mijloc galben, mov dechis dungat cu mov inchis la exterior, roz intens cu variatie de culoare in interiorul cupei, bleu cu striuri mov, galbui albicios, galben aproape portocaliu... Daca ar fi sa va amenajati o intreaga gradina numai cu branduse, cu siguranta ati gasi suficienta variatie din punct de vedere al culorilor.
ROZATOARE CURIOASE
Planta este putin inalta, aproximativ 10 cm, iar bulbul este destul de asemanator cu cel de narcisa. Ca si in cazul altor plante bulboase, primaverile ploioase le pot dauna, dar sunt totusi plante care se adapteaza bine conditiilor de mediu.
Mai multe probleme va pot provoca veveritele, iepurii si alte rozatoare care obisnuiesc sa dezgroape bulbii lasand astfel goluri florale in gradina dumneavoastra. Din acest motiv, brandusele se planteaza mai adanc decat alte bulboase (6-10 cm). Unii cultivatori cufunda bulbii in parafina inainte de plantare asa incat mirosul sa goneasca animalele.
OTRAVITOARE
Brandusele de toamna sunt foarte otravitoare. In caz de ingerare simptomele sunt similare cu cele ale otravirii cu arsenic. Ele provoaca arsuri stomacale, dureri, voma si exista riscul sa opreasca functionarea ficatului. Asadar, daca aveti copii mici sau animale de companie care sunt prin definitie curioase, e bine sa le supravegheati sau sa le tineti la distanta de gradina cu branduse.
PULVERIZATORUL - neaparat necesar
|
|
Pulverizatorul este un obiect care trebuie sa se afle in dotarea oricarui gradinar care se respecta. Mai ales daca acesta are o gradina de interior care nu are posibilitatea de a se bucura de binefacerile unei ploi naturale. Pulverizatorul are un vas cu apa si un mecanism de pompare cu jet fin care imprastie apa pe frunzele plantelor tropicale, de obicei. Si pentru ca nu exista gradinar care sa nu aiba macar o planta tropicala care se doreste a fi rasfatata ca la ea acasa, trebuie sa va cumparati un astfel de obiect. A fost o perioada cand nu se gaseau prin magazine, dar din fericire, acum aveti de unde alege. Preturile sunt destul de mici atunci cand pulverizatorul este fabricat din material plastic si nu are un vas prea mare pentru apa. El este util si in cazul in care doriti sa imprastiati diverse substante de intretinere sau fitosanitare atunci cand plantele dumneavoastra se imbolnavesc. Vara, cand este foarte cald si praful se asaza nestingherit pe frunzele plantelor, un dus e binevenit pentru revigorare. Pana si simpaticii teposi sunt stropiti cu apa pentru a scapa de praf. Trebuie sa va spun totusi ca un pulverizator obisnuit rezista la utilizare constanta cam un an, dupa care trebuie inlocuit. Problema este ca mecanismul de pompare incepe sa aiba dificultati in controlarea jetului de apa. Sigur ca puteti improviza un pulverizator, dar de ce sa nu aveti un obiect special cumparat pentru ingrijirea plantelor dumneavoastra? Mai ales ca nu costa deloc mult.
|