x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cactusii de Craciun

Cactusii de Craciun

de Cornelia Constantin    |    08 Dec 2005   •   00:00
Cactusii de Craciun
GRADINA TA, MEREU VERDE
Unii cactusii tropicali infloresc iarna, in preajma Craciunului si din acest motiv li se spun "Craciunite". Altii infloresc primavara sau vara si au flori de dimensiuni mari, foarte frumos colorate

Schlumbergera este un cactus cu inflorire iarna. Frunzele sale sunt usor zimtate, iar in varful crengutelor apar nu una, ci chiar trei flori. In unele cazuri, florile se deschid in acelasi timp, alteori se deschid esalonat marind perioada in care posesorul acestor plante deosebite se poate bucura de frumusetea lor. De obicei, culoarea florilor este ciclam, dar va puteti cumpara si cactusi cu flori stralucitor de albe sau de un rosu catifelat. Toate sunt foarte frumoase, starnind adesea adevarate pasiuni.

INGRIJIRE


Indata ce aduceti planta acasa trebuie sa-i gasiti un loc din care sa n-o miscati cel putin cateva luni. Este deja cunoscut faptul ca, daca veti misca sau muta planta frecvent, riscati ca bobocii sa cada si sa asteptati inca un an pana sa aveti privilegiul de a va vedea planta invadata de flori. Planta are nevoie de lumina, dar neaparat sa aveti grija ca la locul in care o asezati sa nu ajunga soarele direct. Poate ca iarna soarele nu este foarte intens, dar indata ce primavara isi face simtita prezenta exista riscul ca pe crengutele delicate ale cactusului sa apara arsuri. Acestea pot duce in timp chiar la moartea plantei.

MEDIU ADECVAT


In privinta temperaturii, Schlumbergera, ca si sora sa Zygocactus, rezista bine pana la temperaturi care coboara in jur de 10 grade Celsius. Daca aveti un balcon inchis sau un pervaz al unei camere neincalzite iarna este perfect. Se va simti foarte bine acolo si va continua sa infloreasca inca 30-40 de zile dupa Craciun. Florile cactusilor de Craciun au doua randuri de petale interesant colorate, suficient de spatiate pentru a genera un efect decorativ deosebit. Indata ce le veti vedea, va veti indragosti de ele. Frunzele sunt alungite si zimtate pe margini la Schlumbergera si drepte la Zygocactus. In timp (5-10 ani), crengutele se lemnifica la baza dand aspectul unui arbust foarte putin inalt, dar bine ramificat. Pentru ca ramificatiile cresc oarecum simetric, puteti planta cactusul intr-un ghiveci suspendat.

PUTIN PRETENTIOSI


Sunt putin pretentiosi in privinta solului, dar e bine ca el sa se dreneze usor. Altfel, in timp, din cauza apei care poate balti la suprafata este posibil ca inflorirea sa fie diminuata sau sa dispara cu totul. Udarea se face moderat, numai atunci cand pamantul se usuca putin la suprafata. Vara, cand temperaturile sunt ridicate, se pot uda abundent inclusiv prin pulverizare pe frunze. Este important ca periodic sa se faca aerisirea spatiului, pentru ca in acest fel se pastreaza sanatatea plantelor. Desi nu sunt atacate de foarte multi daunatori, este posibil ca, atunci cand umiditatea din aer este scazuta, sa apara paianjenii rosii. O alta problema care poate sa apara in cazul lor este mucegaiul la suprafata ghiveciului, de la udarea necorespunzatoare. Ea se rezolva simplu prin indepartarea stratului de pamant de la suprafata ghiveciului, inlocuirea lui cu unul uscat si rarirea udarilor.

INMULTIREA


Popularitatea cactusilor tropicali se datoreaza si usurintei cu care se inmultesc. Este suficient sa rupeti o crenguta cu cateva frunze si s-o inradacinati fie intr-un pahar cu apa, fie direct intr-un ghiveci cu pamant sau in amestec cu nisip. In curand o sa vedeti ca fara nici un fel de ingrijire speciala or sa inceapa sa creasca. Ei se pot inmulti pe toata perioada calda a anului, uneori si iarna. Daca se rupe din greseala o crenguta, nu va suparati prea tare. Folositi-o pentru a obtine o noua planta.

ASPARAGUSUL, PE NEDREPT UITAT


Iubit pentru bogatia de verdeata pe care o ofera, asparagusul ramane o planta apreciata de multi oameni. Chiar daca este inca o populara planta la ghiveci, asparagusul nu se mai foloseste la buchete. Ati observat? A fost inlocuit de ferigi in mod curent si de frunzele de Nolina in cazul buchetelor mai deosebite. Este pacat, in opinia mea, pentru ca efectul sau decorativ nu este de neglijat. Frunzele ca niste ace, florile mici si albe, fructele rosii-portocalii sunt tot atatea argumente in favoarea lui. Sunt ca niste decoratiuni in miniatura, foarte expresive.

Daca aveti un asparagus la ghiveci nu ezitati sa folositi tulpinile sale pentru aranjamente florale la ocazii speciale, cand aveti oaspeti. De asemenea, puteti folosi aceste tulpini cu frunze dese si pentru buchetele pe care le oferiti cadou. Si pentru ca tot se apropie Sarbatorile de iarna, va sugerez o mica transformare a acestei plante. Pentru un decor dragut, puteti sa-i adaugati o pata de culoare, respectiv asezati in mijlocul plantei o steluta argintie sau aurie.
×
Subiecte în articol: planta