x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Casa de vacanţă este o vilă?

Casa de vacanţă este o vilă?

de Ing. Lucian Cristian    |    19 Iun 2008   •   00:00

Cînd auzi pe cineva că şi-a construit o casă de vacanţă te gîndeşti aproape automat la o ditamai vila, cu piscină şi toate cele… Dar această mentalitate ar trebui repede schimbată şi o să vedem de ce.



Cînd auzi pe cineva că şi-a construit o casă de vacanţă te gîndeşti aproape automat la o ditamai vila, cu piscină şi toate cele… Dar această mentalitate ar trebui repede schimbată şi o să vedem de ce.

Casa de vacanţă este, de obicei, o a doua proprietate, după reşedinţa permanentă. Ea este utilizată numai temporar, pentru perioade de timp mai scurte sau mai lungi, în funcţie de programul de muncă şi de viaţă al proprietarului, de numărul şi de vîrsta membrilor familiei şi, adeseori, de disponibilitatea acestuia să găzduiască acolo prieteni apropiaţi ori rude mai îndepărtate. În lumea occidentală, acest gen de situaţie este destul de frecvent întîlnită, mai cu seamă în rîndul cetăţenilor cu venituri medii sau puţin peste medie care, fără eforturi financiare deosebite, îşi pot achiziţiona sau construi o casă de vacanţă.

Calea spre civilizaţie

Mulţi sociologi spun că a avea şi folosi o casă de vacanţă, chiar una de foarte mici dimensiuni, este un semn sigur de intrare pe drumul spre un anumit tip de civilizaţie europeană. Această afirmaţie are la bază cîteva argumente solide. În primul rînd vorbim despre un segment de populaţie consistent, care cîştigă suficient de mult şi de constant încît să poată achiziţiona şi întreţine o casă de vacanţă. Apoi se iau în calcul reflexe sociale ce ţin de nevoia de a evada, temporar, din marile aglomerări urbane. Se mai adaugă şi cristalizarea, în ultimele cîteva decenii, a unor mentalităţi educaţionale privind relaţiile cu natura şi cu mediul, precum şi revenirea la metode clasice de eliminare a stresului. Casa de vacanţă a redevenit şi o bună oportunitate pentru formarea unor norme educaţionale corecte pentru generaţiile tinere, dar şi o formulă atractivă pentru cei de vîrste înaintate. Pentru categoriile de cetăţeni adulţi, aflaţi în plină şi intensă activitate, casa de vacanţă poate deveni sursa ideală de “a face şi altceva” pe lîngă activităţile monotone cotidiane, cu efecte extreme de pozitive în planul echilibrului psihic şi al menţinerii tonusului fizic.

Despre schimbarea destinaţiei

De foarte multe ori se întîmplă ca, după un anumit număr de ani, casa de vacanţă să îşi schimbe destinaţia, devenind reşedinţă permanentă. Procesul este firesc din mai multe puncte de vedere, dar el nu trebuie forţat în nici unul dintre sensuri, adică nici grăbit, nici amînat mai mult decît trebuie. În general, această trecere se face la o anumită vîrstă (apropiată de cea a pensionării) şi cînd proprietarul a căpătat un anumit grad de stabilitate şi siguranţă materială. În plus, pentru schimbarea destinaţiei, casa trebuie să fie adusă la acel nivel de confort necesar locuirii permanente, ceea ce presupune fie investiţii constante desfăşurate pe o perioadă de timp mai îndelungată, fie o transformare masivă şi radicală pe termen scurt. Un factor esenţial în luarea deciziei este situaţia generală a tuturor membrilor familiei, în special vîrsta, ocupaţia şi starea materială a copiilor deveniţi, la rîndul lor, adulţi. Nu sînt de neglijat nici factorii colaterali ce influenţează decizia, dintre care amintim starea de sănătate a proprietarilor, condiţiile geo-climaterice ale zonei unde se află proprietatea, posibilităţile de transport rapid şi facil către zonele urbane.

   

Cort, cabană, vilă cochetă

O casă de vacanţă poate însemna o construcţie de forme, dimensiuni şi valori diferite. Pentru a se încadra în această tipologie de utilizare, ea trebuie să răspundă unor norme funcţionale minimale, adică să asigure adăpost, posibilitatea de a se hrăni, condiţii igienice fireşti pentru un număr limitat de persoane. Dacă ai terenul necesar şi suficient, drumurile de acces şi racordurile esenţiale la apă, electricitate, canalizare, totul devine posibil. Piaţa de specialitate oferă o atît de mare varietate de soluţii, încît, slavă Domnului, ai de unde alege!

Construcţii uşoare

O casă de vacanţă poate fi o construcţie uşoară, care nici nu are nevoie de fundaţie. Firme specializate propun o varietate consistentă de soluţii care au drept principală calitate preţul accesibil, dar şi alte avantaje de loc de neglijat, cum ar fi timpul de montaj extrem de redus (există cottage-uri care se instalează în numai cîteva ore), posibilitatea demontării şi instalării în altă locaţie sau recompartimentarea facilă, conform unor noi necesităţi. Acest tip de construcţie este recomandată familiilor tinere, dinamice, mobile care se pot uşor adapta şi unor condiţii de vieţuire mai restrictive.

   

Transformări în timp

O soluţie recomandată de către specialişti, pe care mulţi proprietari o acceptă, este efectuarea unor transformări desfăşurate pe teremen lung, ce vor da casei de vacanţă o nouă înfăţişare şi, poate, o nouă destinaţie. Finisajele exterioare şi cele interioare, eventuale modificări structurale, calitatea acoperirii sau alte lucrări constructive pot fi efectuate cu investiţii eşalonate în timp. Nu neglijaţi nici organizarea spaţiului exterior, înfrumuseţarea curţii sau grădinii, zonă în care trecerea timpului are un rol determinant pentru obţinerea rezultatelor dorite. Poate ar trebui specificat că o astfel de abordare înseamnă traversarea cel puţin a unui deceniu, prin urmare cere consecvenţă, tenacitate, constanţa fondurilor necesare şi încredere totală în propriile forţe.

×
Subiecte în articol: casa vacanta dialog constructiv