x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Casa la munte, un vis realizabil

Casa la munte, un vis realizabil

de Adela Parvu    |    08 Iun 2006   •   00:00
Casa la munte, un vis realizabil

AMENAJARI ORIGINALE
Cand iti doresti ceva cu adevarat se indeplineste
AMENAJARI ORIGINALE
Cand iti doresti ceva cu adevarat se indeplineste

Inca si acum tin minte bucuria si entuziasmul domnului Ioan, care ne-a intampinat cu ceva vreme in urma in pragul casei sale din judetul Prahova. O zona frumoasa de munte, un aer proaspat si racoros, chiar daca era deja vara (torida in orase), multa verdeata ce-ti inspira pofta de viata - toate astea te faceau curios sa afli cum poate fi sa locuiesti mereu la munte? Oare buna dispozitie a gazdei noastre sa fie tocmai efectul traiului "la inaltime"?

DRUM DIFICIL


Pana sa ajungem la casa semeata, ce se deschidea in curbura pantei abrupte a drumului, ne-am spus ca nu e usor sa ajungi la destinatie. Serpentinele inguste si prezenta neasteptata a caselor, de multe ori periculos de aproape de strada, cu siguranta dau batai de cap oamenilor ce au ales sa locuiasca aici. Vara pare pitoresc, mai ales ca, pe masura ce urci, aerul si verdele vegetatiei se intensifica, te provoaca sa respiri controlat pentru a-ti umple plamanii de curatenie, prospetime si sanatate. Dar iarna drumul serpuit si stramt pare o adevarata cale spre aventura.

PENTRU TOATA FAMILIA


Asadar, curiosi am pasit pragul casei. Dupa aspectul exterior ne-am fi asteptat ca gazda noastra sa fie o persoana rigida si dificila. Am descoperit insa un cuplu de oameni maturi bine dispusi, relaxati, dornici sa ne impartaseasca din experienta fericita de a-si fi indeplinit visul: casa lor mandra. Trecuti de a doua tinerete, domnul Ioan si sotia sa au avut energia, curajul si ambitia de a pune in practica ideile proprii pentru ca la batranete sa se poata bucura de un camin cald, loc de reunire a familiei, copiilor, nepotilor, dar si loc al pasiunilor pentru natura.

POSIBILA PENSIUNE


Casa mare pe care si-au construit-o a fost gandita pentru a adaposti in diverse ocazii intreaga familie. Au calculat numarul dormitoarelor, astfel incat fiecare sa aiba un loc al lui in care sa se simta ca acasa. Asa ca nu e de mirare ca cele patru niveluri ale vilei sunt judicios impartite, iar camerele de dormit, numeroase. La o adica, in lipsa familiei, aceasta casa poate fi usor transformata in pensiune, ca doar tot ce s-a facut aici s-a realizat cu suflet, pasiune si experienta unei vieti muncite. Este rodul pe care il pot culege cei doi proprietari dupa nenumarate nopti in care doar isi imaginau minunatul lor refugiu. Un loc in care sa se simta in siguranta, sa aiba conditiile unei vieti sanatoase, dar mereu inconjurati de semeni, de familie, de prieteni. O investitie care nu are cum sa nu fie de succes. Un efort care-si gaseste compensarea si culege rezultate, pentru ca a fost bine intentionat si bine gandit inca din faza de proiect. Norocul lor a fost terenul bine plasat si existenta in zona a utilitatilor, altfel ar fi fost mult mai dificila ridicarea unei case atat de mari, care sa nu poata fi functionala si intretinuta.

PASIUNEA GRADINARITULUI


Dar daca interiorul are povestea lui si multe lucruri realizate chiar de proprietar, exteriorul cu terasa sa larga si gradina vorbesc despre mare, pasiune a celor doi: ingrijirea plantelor. Domnul Ioan ne-a aratat fiecare soi mai special pe care a reusit sa-l aclimatizeze aici, ne-a vorbit despre nume de plante, despre specii vazute prin calatorii, despre transplantari si protectii a unor soiuri exotice pe timp de iarna, despre folii de plastic puse cu grija atunci cand viscolul si temperaturile reci devin nemiloase cu pomii sau copacii inca fragezi. Dar si despre animalele salbatice din padurea aflata in imediata apropiere, asa-zisii vecini care, atrasi de abundenta coloristica a plantelor si florilor din gradina casei, se aventureaza dincolo de garduri. Vizita la domnul Ioan m-a convins ca, daca vrei ceva, daca-ti doresti o schimbare a stilului de viata, se poate. E adevarat ca sunt eforturi si sacrificii la mijloc, dar merita sa-ti traiesti frumos viata, si in acest caz frumos inseamna ca zi de zi sa descoperi natura si sa fii aproape de oameni.

IMAGINE REUSITA


Arhitectura casei este potrivita pentru zona de munte unde a fost ridicata. Pantele acoperisului sunt calculate pentru a impiedica stagnarea zapezii pe timp de iarna, mai ales ca invelitoarea este una grea, respectiv din tigle ceramice, iar asta poate apasa si deteriora in timp structura de rezistenta a casei (cu precadere daca este din lemn, dar aici nu e cazul).

Lemnul este mai discret prezent in aspectul exterior, dar da amprenta de familiaritate terasei, care beneficiaza de o panorama superba asupra imprejurimilor.

Piatra este folosita cu preponderenta mai ales pentru soclul casei, dar si ca pavaj al curtii interioare pe unde se accede catre locuinta. O solutie buna, deoarece terenul pe care a fost ridicata vila are o panta vizibila, iar in lipsa unui pavaj corespunzator, solul ar fi fost splalat si transportat cu fiecare ploaie catre vale.

Terenul in panta a fost bine exploatat. S-a cautat lotul cel mai plat cu putinta pentru ridicarea casei, iar restul a fost amenajat ca si cale de acces (curtea din fata) si gradina Piatra, zugraveala cu praf de piatra, tiglele ceramice si lemnul sunt specifice caselor de munte trainice construite pe structuri solide, clasice din beton. Aceste materiale confera o imagine impunatoare, dar si in acord cu zona in care se afla aceasta casa

Terasa este locul preferat al familiei, mai ales pe timpul verii. Dar faptul ca este acoperita ii prelungeste timpul de folosinta pana toamna tarziu
Gradina si plantele verzi sunt slabiciunea proprietarilor. Asa ca peste tot in jurul casei sunt aranjamente si vase cu flori de diverse specii
×
Subiecte în articol: casa casei