x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Casa si gradina lui Peter Paul Rubens

Casa si gradina lui Peter Paul Rubens

de Cristina Zaharia    |    01 Mar 2007   •   00:00
Casa si gradina lui Peter Paul Rubens
GRADINI CELEBRE
Peter Paul Rubens, cel mai renumit pictor flamand, s-a nascut in Germania si si-a perfectionat talentul artistic in Italia. La 30 ani se intoarce in Antwerp, Belgia, unde isi construieste celebra casa si studioul

Casa lui Rubens cu studioul si gradina dateaza de la inceputul secolului al XVII-lea si este astazi una dintre cele mai vizitate din Belgia. In casa se gasea si atelierul sau, unde, alaturi de ucenicii sai, Rubens a pictat cele mai frumoase tablouri in stil baroc. Acolo se gasesc si colectia sa de arta si o impresionanta biblioteca, una dintre cele mai mari din oras. Rubens iubea gradina si plantele, pe care le-a si expus pe panza. In ciuda a ceea ce gandesc vizitatorii, modul in care arata azi dateaza din 1930, cand locul a fost cumparat de municipalitatea din Antwerp.

Pictorul Peter Paul Rubens a construit casa si studioul si intinsa gradina in stil baroc dupa exemple italiene. Gradina a fost mai mult decat un complex arhitectural, a fost locul in care s-au cultivat ornamente, plante comestibile si alte plante folositoare. Desi exista cateva scrieri si informatii despre gradina, majoritatea plantelor si a proiectului raman un mister. Exista dovezi scrise ca gradina lui nu era doar ornamentala. Din 1938 s-au facut poze din casa, din studio si in gradina. Pozele gradinii arata un perete despartitor, grajduri in spatele gradinii si un depozit de tutun.

Reconstructia gradinii

Era mai mult decat clar pe vremea aceea ca reconstructia "adevaratei" gradini Rubens era imposibila, din lipsa de informatii. Cu acordul Comisiei regale a monumentelor, arhitecta Emile van Averbeke si arhitectul de peisaj George Wachtelaer au creat o evocare a gradinii bazata pe carti contemporane despre gradini si pe picturile si pe schitele lui Rubens. Dar creatiile celor doi arhitecti sunt reprezentate cel mai bine prin pavilionul restaurat, in construirea cu detalii fine a portii de lemn.

In 1976, multe dintre plantele initiale au fost inlocuite cu plante anuale la moda. In anii ’80, gradina devenise aproape sterila din cauza lipsei de interes. Gradina plangea dupa atentie. In 1993 a fost in sfarsit reamenajata si rezultatele au fost premiate de Consiliul European.

Cel de-al doilea stadiu

Lucrarea a inceput cu reconstituirea ceramicii asa cum era in "Plimbare in gradina". Atentie speciala s-a acordat formei, marimii, culorii si texturii. Pana la sfarsitul anului 1992, plopii italieni au fost inlocuiti cu tei. In cel de-al doilea stadiu al reconstructiei, iarba din compartimente a fost inlocuita cu paturi de flori si o serie de plante cunoscute din 1987 au fost introduse.

In 2001, pentru prima oara, au fost plantate plante din timpul lui Rubens: garoafa de gradina, un cartof ornamental introdus in Europa in secolul al XVI-lea. Restaurarea si charmul gradinii atrag in jur de 250.000 de vizitatori pe an. Gradina afiseaza o multitudine de flori si de fructe, toate cunoscute in secolul al XVII-lea. Trei aspecte ale gradinii au un charm aparte: Frumosul tunel de lemn in stil renascentist acoperita cu trandafiri, curpen alb si caprifoi, casuta autentica a gradinarului cu mica gradina si un bazin rotund al secolului al XVII-lea cu o mica livada.

Pavilionul

Pictura cunoscuta sub numele "Plimbare in gradina" ii arata pe Rubens si pe cea de-a doua sotie intr-o gradina ideala. Dar unele dintre caracteristicele gradinii sunt atat de realiste, incat ar putea reflecta chiar gradina din Antwerp pe vremea aceea: pavilionul gradinii, fantana, compartimentele gradinii si portile de lemn, frunzarul si pomii fructiferi. Azi, lucrarile din lemn din gradina au nevoie de restaurare. Dupa 60 de ani, stejarul este foarte deteriorat, mai ales la baza columnei si la incheieturile arcadelor.

Opera de arta

Gradina lui Rubens poate fi denumita o adevarata opera de arta. Trei aspecte ale gradinii au un sarm aparte: Frumosul tunel de lemn in stil renascentist acoperit cu trandafiri, curpen alb si caprifoi, casuta autentica a gradinarului cu mica gradina si un bazin rotund al secolului al XVII-lea cu o mica livada. Acestea au fost reconstruite, in ciuda lipsei de informatii, dupa carti contemporane despre gradini si dupa picturile si schitele lui Rubens.

  • Foto: www.flickr.com
  • ×
    Subiecte în articol: casa grădinii grădina rubens