x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Casa veselă

Casa veselă

10 Dec 2010   •   21:18
Casa veselă

• Sursa: www.iVillage.com

„Să ai un spaţiu care te face fericit este un lucru minunat”, spune Sara Tuttle, o tânără designer talentată, cunoscută pentru interioarele amenajate în cei zece ani de carieră. „Cred că este o calitate a vieţii. Dacă nu îţi place ceea ce vezi atunci când intri în casa ta, care mai este sensul acelei case?”
Propria locuinţă a Sarei este decorată astfel încât să corespundă acestor idei. Reporterii de la iVillage au vizitat casa şi s-au dovedit foarte încântaţi de ceea ce au găsit. Pe lângă faptul că designerul le-a oferit un tur al apartamentului în care predomină combinaţii de culori vesele, obiecte vintage şi un exemplu ideal pentru proiectele do it yourself, le-a şi dat şi câteva dintre cele mai bune sfaturi ale ei referitoare la amenajarea spaţiului interior. O parte dintre aceste sfaturi le puteţi citi în continuare, urmând să revenim cu a doua parte în numărul viitor.

 

Începeţi cu dormitorul
„Amenajarea dormitorului poate fi adesea o activitate lăsată la urmă”, spune Sara. „Dar ţineţi cont că aceasta este o cameră foarte importantă, locul în care vă începeţi şi vă încheiaţi fiecare zi şi ar trebui să vă facă la fel de fericiţi precum livingul. În dormitorul ei, culorile şi modelele vesele care caracterizează restul casei lasă loc unor nuanţe subtile de albastru care se regăsesc pe pereţi, dar la care designerul nu a putut să se abţină să adauge şi puţin roz, despre care spune că o face să zâmbească şi că nu poate trăi fără culoare.  
Sfat: lăsaţi camera să evolueze. Patul, scaunul şi dulapul Sarei sunt produse vintage, găsite după nenumărate vizite la târgurile de vechituri şi magazinele second hand. „Camera evoluează constant”, spune ea, „este făcută de-a lungul timpului. Dacă găsiţi ceva ce vă place, cumpăraţi-l şi cu siguranţă va avea farmecul lui în restul decorului”.

 

Creaţi mai multe puncte de interes
Decât să se concentreze asupra unui singur obiect sau colţ din încăpere, Sara preferă să creeze mai multe puncte asupra cărora se poate opri privirea. „Într-o casă, în mod ideal, ori de câte ori priveşti în jur, ar trebui vezi ceva nou”, spune ea. Este şi cazul casei ei, unde produse second hand şi antichităţi precum scaune franţuzeşti sunt combinate cu obiecte noi: frunza de aur şi noptiera din sticlă.
Sfat: căutaţi o cale uşoară pentru a impresiona? Vă puteţi face singuri obiecte de artă. Sara şi-a creat singură tabloul pe care îl ţine lângă pat şi jură că nu a fost nevoie să pună la bătaie calităţile de designer. „Este o activitate incredibil de uşoară, ieftină şi de mare impact pe care oricine o poate face. Mergeţi la orice librărie”, ne sfătuieşte Sara Tuttle, „şi luaţi o carte de artă contemporană cu imagini mari. Alegeţi una dintre ele şi daţi-i propria interpretare: sunt doar forme de bază pe care cu siguranţă le-aţi mai desenat”.

 

Puneţi la vedere lucruri personale
Câteva coliere agăţate neglijent pe rama unui tablou din dormitor creează o imagine plăcută, cu toate că, în cazul Sarei, acesta a fost un accident: „a fost un lucru mai mult funcţional decât de design. Nu îmi găseam niciodată colierele şi am hotărât să le agăţ de tablou”.
Sfat: accesoriile tale, indiferent că vorbim despre bijuterii, sticluţe de parfum sau produse de machiat, pot fi opere de artă ele însele. În loc să le ascunzi în cutii, este mai  bine să le afişezi.

 

Începeţi cu o bază neutră
Livingul este plin de culoare şi de obiecte cu diferite modele, dar „porţiunile mai mari sunt neutre”, menţionează Sara. „Îmi place să schimb accesoriile, dar în acelaşi timp am vrut să menţin o bază neutră care să îmi placă şi peste zece ani.”
Sfat: pereţii camerei de zi sunt de fapt cei care dau ideea de „un întreg”. Dacă sunteţi intimidaţi de ideea de a crea propriul stil, designerul nostru ne spune că formula este de fapt foarte simplă:
„Începeţi cu o porţiune mai mare şi acoperiţi-o în întregime, apoi găsiţi o soluţie de finalizare. Important este să păstraţi un echilibru”.  Pânza canvas a Sarei, pictată de ea însăşi, este încadrată de câte două tablouri mai mici pe fiecare parte, urmate de un singur tablou şi mai mic. Amintiţi-vă că nu sunteţi limitaţi la operele de artă  ¬- puteţi, de asemenea, să folosiţi oglinzi sau alte decoraţiuni pentru perete.

 

Faceţi spaţiul de lucru să lucreze pentru voi
Livingul Sarei găzduieşte şi biroul ei de acasă. A aşezat biroul astfel încât să nu se vadă documentele: „Nu am vrut să se vadă ca un birou tipic, ci ca o piesă drăguţă de mobilă cu un calculator drăguţ pe ea, cât mai ordonată posibil”. Pentru a realiza acest lucru, a ales să ascundă toate cablurile într-un coş de răchită de la IKEA.
Sfat: nu vă temeţi să asociaţi forme şi stiluri de mobilă complet diferite. Sara Tuttle a aşezat împreună biroul Louis al XV-lea, cu linii şi curbe delicate, şi un dulap chinezesc antic, masculin. „Se creează un fel de tensiune între cele două, iar liniile drepte cu cele curbe se îmbină într-un mod foarte interesant.”

• Traducere şi adaptare: Alina Iancu

×
Subiecte în articol: casa dialog constructiv