x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Case perfect izolate şi cu un sistem de ventilaţie inteligent

Case perfect izolate şi cu un sistem de ventilaţie inteligent

de Adela Parvu    |    16 Oct 2008   •   00:00

Când o locuinţă este perfect izolată, ventilaţia naturală se diminuează substanţial, mai ales pe timpul toamnei sau al iernii, când afară este frig şi asta nu îndeamnă deloc proprietarii să deschidă ferestrele. Dar germanii vin cu o inovaţie: casa ventilată natural, pe tot timpul anului, fără deschiderea uşilor sau a ferestrelor.



Când o locuinţă este perfect izolată, ventilaţia naturală se diminuează substanţial, mai ales pe timpul toamnei sau al iernii, când afară este frig şi asta nu îndeamnă deloc proprietarii să deschidă ferestrele. Dar germanii vin cu o inovaţie: casa ventilată natural, pe tot timpul anului, fără deschiderea uşilor sau a ferestrelor.

Este de-ajuns să fi experimentat traiul într-o simplă locuinţă de bloc, în care tâmplăria veche din lemn a fost înlocuită cu ferestrele termoizolante. E adevărat că nu se mai simte nici un fel de curent, zgomotul de afară este mult estompat iar pe timpul anotimpului rece este, evident, mai cald.

Dar există şi neplăceri aduse de o super izolaţie: apariţia condensului pe pereţi şi, în timp, formarea mucegaiului, asta când ferestrele sunt în permanenţă închise.

Pe timpul verii, chiar dacă există aparatele de climatizare, cu ferestrele închise atmosfera de la interior este una sufocantă.

Primul semn că ceva este în neregulă cu o locuinţă foarte bine izolată este dat de plantele decorative. Acestea, în lipsa unei cantităţi suficiente de aer, chiar dacă sunt corect udate şi amplasate pentru a primi suficientă lumină, se usucă şi mor. Ce este de făcut, mai ales când avem în proprietate o casă nou construită, unde izolaţia este montată conform noilor standarde energetice în vigoare, peste tot, de la acoperiş la fundaţie?

PREFABRICATE, DAR INTELIGENTE
Noile tehnologii de construcţie a caselor prevăd aplicarea straturilor izolante direct din fabrică. Ne referim, desigur, la casele prefabricate, care constitutie oferta preponderentă pe piaţa occidentală, ele fiind văzute ca eficiente din toate punctele de vedere. Faptul că sunt realizate într-un mediu controlat şi închis, cum este cel al fabricii, precum şi realitatea că montarea lor scurtează esenţial timpul alocat lucrărilor de şantier, constituie argumente forte şi o alternativă net superioară construcţiilor clasice, pe sisteme umede (cărămizi cu mortar, beton etc.).

Încă de pe linia de producţie, unde sunt realizate elementele mari ale casei, ziduri exterioare, pereţi interiori, acoperiş etc., izolaţia este prevăzută în ansamblul fiecărei părţi componente. Odată montată, ea devine o locuinţă perfect etanşată, fiind ridicată şi pe o fundaţie în prealabil hidroizolată. Dar chiar şi aşa, când scopul urmărit prin anveloparea termică este de a reduce costurile de energie, şi deci cele alocate pentru întreţinere, apare problema lipsei de ventilare corectă, resimţită pe toată perioada anului. Vara, casa se încinge sub acţiunea razelor de soare, iar iarna este supusă şocului diferenţei de temperatură dintre interior şi exterior. S-au încercat variante prin care materialele folosite pentru izolare să permită aerisirea, dar rezultatele nu au fost satisfăcătoare din punct de vedere al eficienţei energie consumată şi confort obţinut, la preţuri rezonabile.

În plus, tendiţa de a construi pentru a proteja şi mediul înconjurător, la care se adaugă dorinţa unor proprietari de a beneficia de o casă independentă energetic a pus noi probleme. Soluţia s-a găsit nu numai prin atenţia acordată materialelor de construcţie şi a celor destinate izolării, ci mai ales prin regândirea sistemului de ventilaţie de la interior.

CĂLDURĂ, DAR ŞI RĂCOARE
Cei de la Schwörer Haus au conceput un sistem de case denumit HeatDirect home, super izolate, care sunt prevăzute cu o ventilaţie inteligent controlată. Aceleaşi echipamente sunt folosite pentru a asigura pe timpul verii răcoare, iar iarna căldură, fără a deschide ferestrele. Dar ceea ce este surprinzător constă în faptul că această ventilaţie este una naturală şi care nu dăunează mediului, fiind produsă cu cele mai mici costuri energetice. Sub fiecare casă este concepută, la subsol, o cameră specială dotată cu o mini pompă şi cu echipamente de încălzire. Această pompă este alimentată cu aer din exterior, dar tubulatura ce permite pătrunderea aerului este trecută prin pământ. Astfel, până ca aerul rece sau cald din exterior să ajungă la pompă el este adus la o temperatură optimă, graţie proprietăţilor fizice ale solului. Acesta, pe timpul verii, la câţiva metri dedesubt faţă de suprafaţă este răcoros, iar iarna mai cald. Astfel se economiseşte multă energie, pentru că echipamentele care asigură ventilarea nu mai trebuie să forţeze ca temperatura aerului să fie ridicată sau scăzută cu 10-15 grade Celsius.

Cu cât diferenţele de temperatură dintre exterior şi interior sunt mai mari, cu atât mai mult aparatele vor consuma electricitate pentru a asigura o ambianţă optimă, un confortul termic dorit de proprietar. Prin această inovaţie, germanii au redus consumul, iar aportul de aer proaspăt este constant asigurat.

Radiatoarele şi aparatele de aer condiţionat sunt înlocuite în casele Schwörer de un sistem unic, creat pentru confort termic, indiferent de anotimp. Pentru obţinerea de costuri reduse pentru producerea energiei, fiecare casă este dotată şi cu un panou solar.

Principalele beneficii ale sistemului de ventilaţie patentat de firma germană sunt: independenţă faţă de combustibili ca motorină sau gaze naturale, folosite pentru funcţionarea centralelor termice, mai ales în zone izolate; siguranţa oferită de o clădire perfect izolată, dar care nu afectează climatul de la interior sub nici un aspect al confortului şi sănătăţii; întotdeauna o atmosferă plăcută în fiecare încăpere, indiferent la ce nivel s-ar afla ea, inclusiv pe timp de vară, când se creează efectul de răcorire mult mai uşor; garanţia unui sitem deja testat şi care se bucură de succes, având în vedere că de la lansarea lui recentă s-au construit peste 1.500 de case.

Sitemul de ventilaţie inventat de firma germană este nu numai eficient din punctul de vedere al costurilor şi protecţiei mediului înconjurător, ci mai ales din cel al sănătăţii proprietarilor care aleg o casă termoizolată, dar corect ventilată. Aportul de aer proaspăt contribuie la un climat interior sănătos, tot timpul anului.

MEREU AER PROASPĂT

Graţie sistemului HeatDirect home patentat de Schwörer Haus, casele construite de această firmă beneficiază de aer proaspăt pe tot timpul anului, fără a fi necesară deschiderea ferestrelor. Practic, aerul deja adus la temperatura optimă până ajunge la pompa casei, situată la subsol, este ulterior încălzit sau răcit, conform anotimpului şi dorinţelor proprietarilor. Nu este acelaşi aer recirculat din interior, ci mereu unul proaspăt. Şi aşa cum se pompează aer de afară, aşa este evacuat şi cel de la interior, ajungând în exterior la o temperatură ce nu dăunează mediului înconjurător. Mai mult, aburii din bucătării şi baie sunt absorbiţi, iar căldura emanată de ei refolosită în ansamblul casei.

×