x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Ce-i de făcut cu igrasia...

Ce-i de făcut cu igrasia...

de Ing. Lucian Cristian    |    17 Iul 2008   •   00:00

Repulsia pe care o simţim la vederea petelor de igrasie sau de mucegai  nu este doar de ordin estetic, ci şi igienic. Aceste pete dizgraţioase ne ameninţă cu diverse boli, de la simple alergii pînă la complicate afecţiuni pulmonare sau hepatice

" ... cum vă spun, deşi am construit casa de doar 2 ani şi nu am făcut rabat la cheltuieli, am observat că într-unul din colţurile cămării şi-a făcut apariţia o pată de igrasie. Nedumerirea mea este cu atît mai mare cu cît cămara este situată în partea cea mai ferită a casei, lîngă camera tehnică şi centrala termică, fiind practic la celălalt capăt al coridorului faţă de bucătărie. Şi în camera tehnică au apărut cîteva puncte de igrasie pe peretele comun cu cămara, sub grindă, înspre exterior. Aş dori să-mi spuneţi cum a fost posibil şi dacă poate fi eliminată sau ce să fac să nu mai apară altundeva..."


Repulsia pe care o simţim la vederea petelor de igrasie sau de mucegai  nu este doar de ordin estetic, ci şi igienic. Aceste pete dizgraţioase ne ameninţă cu diverse boli, de la simple alergii pînă la complicate afecţiuni pulmonare sau hepatice. Toate inovaţiile sofisticate din domeniul construcţiilor nu ne feresc de emoţiile întîlnirii cu faimoasele "vietăţi". Din contră, vecinul care are o casă realizată cu mijloace "moderne" acum o sută de ani n-a avut niciodată asemenea probleme. Aşadar, ce putem face pentru a scăpa de igrasie şi mucegai?

 

Ce este igrasia?

Igrasia constă în petele de umezeală care apar în anumite zone ale pereţilor din locuinţă. Uneori ea devine mai clară prin culoarea gălbuie pe care o capătă, umiditatea dizolvă sărurile din zidărie şi le scoate la suprafaţă, unde cristalizează. Ulterior, ele distrug stratul de vopsea aplicat pe un perete, tencuiala de pe acesta, plăcile din gips-carton sau orice alt material poros aflat în calea lor. Din cauza faptului că în zona respectivă se păstrează umezeala mai mult timp, se ivesc "vietăţile" (mucegai, alge, ciuperci, bacterii), care arată ca nişte pete de culoare închisă. Igrasia apare deseori în zonele cu aşa-numitele "punţi termice", de exemplu în cele cu stîlpi din beton. Încă din fazele de proiectare şi construcţie a locuinţei putem alege orientarea camerelor unele faţă de altele sau faţă de punctele cardinale. În acest sens apare riscul poziţionării încăperilor expuse umezelii (baia, bucătăria) spre nord, unde este umbră toată ziua.

 

Cum gestionăm această situaţie?

Stimate domn, răspunsul pe care îl putem da întrebării dvs. din păcate este la fel ca în medicina modernă: nu există boli, ci cazuri. Pînă în prezent nu au fost descoperite metode universal valabile de combatere a igrasiei şi a mucegaiului, ci doar variante pentru cazuri concrete. Va trebui să aşteptaţi primul sezon rece şi să vedeţi unde să izolaţi corect elementul de structură, respectiv grinda unde aveţi colţul înnegrit. Aici trebuie aplicată placarea cu polistiren, pe exteriorul peretelui casei. În cazul cămării igrasia a apărut din cauza proastei poziţionări a ei. Aburul din bucătărie a emigrat înspre zona mai rece a cămării, iar în interiorul acesteia a condensat pe pereţii mai reci ai camerelor vecine (cea tehnică şi cea cu boilerul de căldură). Lipsa unei ventilaţii corecte a favorizat imediat apariţia igrasiei. 

 

Prevenire şi combatere

Ca metode de combatere a acestui fenomen menţionăm tratamentele chimice (de exemplu tencuielile antiigrasie sau grunduri pe bază de copolimeri acrilici) care opresc circulaţia în stare lichidă a apei prin materialele poroase. Pregătirea suprafeţelor va fi realizată printr-o periere foarte bună, eliminîndu-se urmele de alge sau muşchi vegetal. După uscarea lichidului respectiv poate fi aplicată o vopsea lavabilă care atacă mucegaiul. O altă soluţie, desprinsă parcă dintr-un film SF cu clădiri inteligente, este implantarea în ziduri a unor electrozi care resping umezeala. Metodele chimice enumerate mai sus au un caracter provizoriu, căci mucegaiul şi ciupercile îşi vor face apariţia imediat ce găsesc un teren propice. De bază rămîn măsurile preventive: aerisirea incintelor şi păstrarea curăţeniei acestora, iar în cazul caselor noi, orientarea eficientă a clădirii faţă de punctele cardinale. Cea mai bună metodă pentru combaterea igrasiei este menţinerea unui echilibru vizavi de umiditatea casei.

O modalitate ieftină de a scăpa de mucegai şi mai ales pentru a optimiza umiditatea aerului este echiparea casei cu un dezumidificator de aer. Preţurile diferă în funcţie de puterea aparatului şi suprafaţa de acţiune. Nu uitaţi că acest aparat nu necesită instalare specială sau consumabile, se mută cu uşurinţă dintr-o încăpere în alta, iar consumul de energie electrică este redus.

 

Soluţie tehnică

Funcţionarea dezumidificatorului este simplă: aerul este aspirat de un ventilator, după care este trecut printr-un sistem de evaporare-condensare, fără a-i modifica temperatura. Umezeala din aer este transformată treptat în apă, care va fi colectată într-un bazin cu sistem de supraplin (se opreşte şi avertizează automat cînd este plin) sau evacuată printr-un tub flexibil. Aparatul are încorporat un umidistat (un controller al umidităţii), care menţine gradul de umiditate dorit. Dezumidificatoarele beneficiază de un sistem avansat de filtrare, reţinînd praful şi eliminînd mirosurile neplăcute. Pentru împrospătarea aerului se picură pe unul din filtre esenţe aromate.


Etanşeizarea excesivă prezintă marele inconvenient că, odată ivită, umiditatea din interior nu va avea pe unde să iasă, caz în care se va depune pe pereţi. Acest lucru este dăunător sănătăţii chiar şi prin faptul că nu mai avem suficient oxigen. O metodă des utilizată este ventilaţia artificială realizată fie la construirea casei, fie după. Montarea unei hote în bucătărie şi a unui ventilator în baie reprezintă minimul necesar. În plus, vom re-curge la deschiderea regulată a ferestrelor, care trebuie făcută pentru o perioadă scurtă de timp, ca să păstrăm măcar o parte din căldura pereţilor. E bine de ştiut că utilizarea excesivă a izolaţiilor şi lipsa ventilaţiei pot produce mucegai şi igrasie.

×
Subiecte în articol: sfatul inginerului