x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa "Cei care iubesc florile nu pot fi egoisti"

"Cei care iubesc florile nu pot fi egoisti"

de Cornelia Constantin    |    20 Iul 2006   •   00:00
"Cei care iubesc florile nu pot fi egoisti"
CUTIA CU SCRISORI
Sunt convinsa ca multi dintre cititorii nostri sunt gradinari cu experienta. Ii invitam sa ne povesteasca despre reusitele si problemele avute precum si despre solutiile pe care le-au gasit, asa cum a facut si doamna Ani Mitrofan, din Braila.

Pentru iubitorii de plante si flori doamna Ani Mitrofan este o persoana cunoscuta. Si a devenit astfel datorita dragostei sale pentru plante si generozitatii cu care ofera tuturor din propria colectie. In Braila natala o stiu florarii toti pentru ca plantutele, pachetele cu pamant si substantele fitosanitare aproape ca fac parte din "cosul zilnic". In casa dumneaei plantele se afla peste tot, dar mai ales in cele doua balcoane invidiate de mai toti vecinii. Plante mai mici sau mai mari, in general decorative prin flori si atent ingrijite, te incanta prin culoare si parfum. Camelii, Gardenia, Gloxinia, Jacobinia, Crossandra, Achimenes, Hibiscus, Fuchsia, Abutilon si alte mici minunatii vorbesc despre preocuparile "stapanei" lor.

DESPRE SINE

"Am absolvit Facultatea de Constructii Navale din Galati si de atunci lucrez la Santierul Naval Braila facand proiectare asistata de calculator" ne povesteste doamna Ani. "Sunt casatorita si am o fata de 25 ani. De aici a inceput totul. Inainte eram un om «normal», adica aveam si eu un Hibiscus, un Ficus si cateva Violete. Cand a plecat fiica mea la facultate, cred ca am suferit de sindromul «empty nest» sau asa imi place sa cred. Am inceput sa cumpar plante, carti despre ele, caci orice s-ar spune o structura navala nu seamana cu structura unei flori. Am fost autodidact. Am mai gresit, am mai intrebat si am obtinut rezultate bunicele. De la inceput am dat si am primit plante si informatii despre ele din toata tara. Pentru ca cei care iubesc florile nu pot fi egoisti. Acum am cu mult mai multi prieteni decat in urma cu sase luni!"

O PASIUNE COMUNA

Prieten mai vechi sau o simpla cunostinta te intampina cu un zambet si cu sufletul deschis. Nu se poate sa ii treci pragul fara sa-ti prezinte colectia inflorita si fara sa te intrebe ce-ti doresti. Si de cum ai spus ce anume, s-a si grabit sa pregateasca cele necesare: lastari, banuti de turba, stimulatori de inradacinare, ghivecele, etichete, sfaturi, etc. asa incat micul lastar sa se transforme sigur intr-o planta viguroasa. Cea mai noua achizitie este o Dipladenia cu flori rosii.

SFAT
Ca un gradinar care se respecta doamna Ani nu numai ca isi intretine frumoasa gradina de interior, dar are si o multime de prieteni cu aceeasi pasiune, citeste enciclopedii horticole, navigheaza pe internet in cautare de informatii si experimenteaza felul in care unele plante exotice (ex. Lapageria) se adapteaza la conditiile de care dispune. Ba mai mult, atenta si ordonata, si-a tiparit diverse informatii de pe internet

×