x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cele mai iubite plante de interior

Cele mai iubite plante de interior

de Cornelia Constantin    |    09 Noi 2006   •   00:00
Cele mai iubite plante de interior

MEREU VERDE
Hibiscusii, gloxiniile si violetele, nelipsite in casele dumneavoastra
MEREU VERDE
Hibiscusii, gloxiniile si violetele, nelipsite in casele dumneavoastra

Chiar daca am mai vorbit despre aceste plante simpatice, interesul dumneavoastra ma face sa revin. Si m-am gandit sa fac o ierarhizare a raspandirii si popularitatii lor conform informatiilor adunate in urma unui chestionar. Asadar, bucurati-va! Hibiscusii, Gloxiniile si Violetele chiar sunt la nivel national pe primele trei locuri ale unui top al celor mai iubite plante de interior.

DE UNDE LUATI VARIETATI NOI?

Iata o intrebare cu multe raspunsuri, dar conteaza foarte mult ce anume va doriti. Vreti un nou exemplar pentru ca vi se pare ca v-ati descurcat bine cu cel pe care il aveti deja? Vreti sa faceti o colectie de cateva zeci de plante diferite? Vreti sa inlocuiti varietatile comune cu ceva deosebit? Sa le luam pe rand!

De obicei, prima violeta pe care si-o cumpara cineva este de culoare mov inchis sau un roz-movuliu. Pasul urmator este achizitionarea unei violete cu flori roz sau grena. La momentul prezent, piata satisface aceasta cerinta. Dupa ce aveti trei-patru plante, sigur o sa vreti varietati de alta culoare, cu flori involte si frunzis decorativ. Ei, aici, piata noastra are o problema. Cu ceva dificultati se gasesc si la noi violete cu flori grena sau mov bordat cu alb, involte. Dar ele sunt mai mult absente. Deci, folositi momentele in care va "loviti" de ele prin magazine. Indata ce pasiunea se dezvolta apar si cerintele pentru varietati de tip Chimera - violetele cu flori dungate. La acest moment sunt pe piata Chimere albe cu grena si petale dantelate, albastre deschis sau inchis cu alb si petale simple, grena cu roz si petale simple. Se mai gasesc pe piata si varietati cu flori albe cu petale simple sau dantelate, albe cu marginile petalelor albastre sau roz, mov, albastru, grena, toate bordate cu alb. Si cam atat. In total, vreo 20 de varietati pe piata noastra. Daca va veti dori altceva, va trebui sa gasiti alte cai de a vi le procura.

FLORI ROSII, INVOLTE

Primul hibiscus pe care il aveti este probabil din acela cu flori rosii involte. Foarte frumos, dar si foarte raspandit. Mai puteti achizitiona cu usurinta varietati cu flori de un galben pal, rosu simplu, corai simplu, cu sau fara mijloc grena. Plantele cu flori albe simple sunt mai greu de gasit, dar daca insistati, le veti avea. Aici se cam termina oferta de pe piata romaneasca. Pe la targuri si expozitii de plante aveti sanse sa mai gasiti si alte varietati, dar plantele sunt mari si au preturi corespunzatoare. In urma cu cativa ani, o gloxinie la ghiveci costa aproximativ 50 RON, pret mult prea mare pentru acel moment. Norocul nostru ca de atunci pretul a scazut simtitor, iar varietatile au crescut ca numar. Puteti sa va cumparati plante la ghiveci in plin sezon la preturi de 10-20 RON sau puteti sa va cumparati bulbi primavara la pachete de cate doi la preturi sub 13 RON. Exista totusi un risc atunci cand va cumparati bulbi, pentru ca sunt cazuri cand varietatea de pe eticheta nu corespunde cu bulbul din pachet.

NU FITI DEZAMAGITI!

Dupa ce ati trecut prin toate florariile, serele si hipermarketurile din orasul in care locuiti si n-ati gasit nimic nou si interesant pentru colectia dumneavoastra, stiu ca veti fi dezamagiti. Dar exista chiar mai multe solutii pentru aceasta problema! Prima si cea mai accesibila este sa gasiti alti pasionati cu care sa faceti schimburi. A doua este ceva mai dificil de aplicat, dar merita sa faceti un efort: comenzi din strainatate. Chiar daca exista riscul ca unele plante sa piara pe drum, macar veti avea ceva nou si rar. Pe internet se gasesc magazine online din Franta, Germania, Belgia, Olanda, care trimit plante si in Romania. Plata se face fie prin transfer bancar, fie prin cardul pentru plati externe. E adevarat ca trebuie sa dispuneti de sume maricele, dar nu va speriati. Se gasesc si furnizori mai accesibili ca pret. Daca va comandati acum plante din strainatate, o sa aveti nevoie de la furnizor de un certificat fitosanitar, fara de care nu puteti ridica pachetul din vama.

GLOXINIILE INTRA IN REPAUS

Gloxiniile intra in repaus incepand din septembrie sau octombrie. Dar mai sunt si altele cu perioade de repaus decalat. Cel mai bine este sa nu le fortati sa intre in repaus, sa le lasati sa-si duca pana la capat perioada de vegetatie. Nu numai ca vor avea flori o perioada mai lunga, dar veti putea colecta frunze din care sa obtineti noi plante. Se intampla ca plantele obtinute sa aiba o crestere alungita si dezordonata, motiv pentru care li se aplica retardanti.

VIOLETE IN VASE INALTE?

Violetele au radacini mici si pentru ele nu se vor folosi niciodata ghivece inalte sau prea mari. Ceea ce vedeti alaturat sunt masti in care s-au asezat ghivecele propriu-zise. E bine sa aveti fungicide in trusa de prim-ajutor pentru cazul in care violeta se imbolnaveste de fainare. Aceasta boala fungica se imprastie rapid cu un tratament corect. Nu udati plantele cu apa luata de la robinet, pentru ca nu este indicat.

Informati-va despre plante si construiti relatii bune cu alti pasionati atunci cand ii gasiti. Schimburile va pot ajuta sa aveti niste colectii de plante uimitoare si e pacat sa neglijati acest aspect.
Revistele se doresc a fi puncte de pornire, mai departe depinde de dumneavoastra. Cititi carti - chiar daca la noi oferta este inca slaba. Deprindeti-va cu limbajul de specialitate.
Daca aveti acces la internet, folositi-va timpul liber pentru a discuta cu alte persoane despre pasiunea comuna. O sa vedeti ca intr-un timp scurt veti acumula foarte multe informatii, atat de natura teoretica, cat mai ales practica

Sunt multe plante de interior care ne incanta cu flori in perioada calda a anului, dar numai cateva care ne coloreaza si iernile. Violetele si hibiscusii se numara printre acele plante care au flori tot timpul anului, daca sunt amplasate la lumina buna si caldura in jur de 20 grade Celsius.
Bucurati-va de florile lor, curatati uscaturile, udati cu moderatie si fiti atenti la boli si daunatori. Veti fi rasplatiti cu generozitate
×
Subiecte în articol: plante flori varietati