De la 1 ianuarie 2010, locuinţele nu vor mai putea fi vândute, închiriate şi nici înscrise în programul de reabilitare termică dacă nu au Certificat de Performanţă Energetică.
Acceptarea României în Uniunea Europeană a atras după sine o serie de directive şi legi. O parte din ele, printre care şi Directiva 2002/91/CE, vizează direct populaţia. Conform acestei directive, începând de anul viitor, românii care au în proprietate una sau mai multe locuinţe vor fi obligaţi să solicite eliberarea Certificatului de Performanţă Energetică (CPE). Fără existenţa acestui certificat, orice tip de tranzacţie imobiliară va deveni imposibilă, ceea ce se va aplica şi în cazul celor care vor să se înscrie în programul de reabilitare termică. "CPE reprezintă un document care oglindeşte nivelul de pierderi de energie termică al unei clădiri la momentul analizei, raportat la o clădire de referinţă", spune Ioan Istrate, cadru didactic universitar la Facultatea de Energetică din Universitatea Politehnică Bucureşti. Adoptarea acestei legi este rezultatul a două aspecte semnificative. Primul dintre ele se referă la multitudinea semnalelor de alarmă trase în întreaga lume, referitoare la epuizarea resurselor de combustibili fosili, iar a doua este dorinţa de informare corectă a cetăţenilor cu privire la valoarea imobilelor. Certificatele se vor elibera pentru aproape toate tipurile de clădiri şi vor conţine calificative cuprinse între A şi G.
CE ESTE CPE
"Certificatul de performanţă energetică a clădirilor este un document tehnic cu caracter informativ care atestă performanţa energetică a clădirii (consumurile energetice pentru încălzire, apă caldă, iluminare, ventilare şi climatizare), pe baza cărora se încadrează clădirea, într-o clasă de performanţă energetică", a declarat Dan Berbecaru, director general la IPCT Instalaţii. Directiva Consiliului European 2002/91 este transpusă în România prin Legea nr. 372/2005, care intră în vigoare la 1 ianuarie 2010. Aceleaşi prevederi se regăsesc şi în Norma Metodologică privind performanţa energetică a clădirilor publicată în Monitorul Oficial nr. 695. Excepţie de la lege fac clădirile de patrimoniu şi cele cu destinaţie specială. Pentru construcţiile vechi, expertiza se realizează prin raportare la o clădire de referinţă. De fapt, aceasta nu este altceva decât o proiectare teoretică a aceleiaşi clădiri, dar văzută în condiţiile în care ar fi fost foarte bine întreţinută. Lucrurile se simplifică în cazul imobilelor nou construite pentru care se iau în considerare standardele europene.
CUM ÎL OBŢINEM
În cazul în care este vorba de un bloc, primul pas este să obţineţi acordul tuturor locatarilor pentru că certificatul se acordă pentru întreaga clădire. Proprietarul sau investitorul se adresează apoi unui auditor energetic atestat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi a Locuinţei (MDRL). Auditorul realizează expertiză termică şi energetică a clădirii (investigarea stării tehnice a pereţilor şi a instalaţiilor), pe baza cărora se va întocmi raportul de expertiză ce va ajuta mai departe la întocmirea certificatului de performanţă energetică. Odată semnat, acesta devine un act oficial care se include în Cartea Tehnică a construcţiei.
OBLIGAŢIE SAU NECESITATE
Realizarea CPE este o obligaţie legală pentru toţi cei care intenţionează să vândă sau să închirieze o locuinţă şi trebuie anexat dosarului de vânzare-cumpărare sau contractului de închiriere. Cumpărătorii sau chiriaşii vor fi astfel mai bine informaţi cu privire la costurile de întreţinere a locuinţei respective şi se vor putea evita situaţiile în care cei care cumpără locuinţe la un preţ mai mic să constate ulterior că plata pentru întreţinere ajunge la sume foarte mari. Calitatea materialelor de izolaţie folosite de investitori se va reflecta tot prin intermediul clasei energetice în care noile proiecte rezidenţiale vor fi încadrate.
Întocmirea certificatului de performanţă energetică este obligatorie şi în cazul persoanelor interesate să intre în programul de reabilitare termică a blocurilor. Conţinutul lui va oferi informaţii specifice despre starea clădirii din punct de vedere termic şi energetic, ceea ce va ajuta specialiştii să aleagă cea mai bună soluţie de izolare.
Clasa energetică în care vor fi încadrate clădirile va fi făcută la fel ca şi în cazul electrocasnicelor, "A" fiind cea mai înaltă clasă şi "G" cea mai scăzută. Indiferent de calificativul obţinut, proprietarul nu va fi obligat de lege să ia nici o măsură de îmbunătăţire.
PREŢ ŞI VALABILITATE
Preţul Certificatului de Performanţă Energetică se stabileşte pe baze comerciale. El variază între 3 şi 10 lei pe metru pătrat, în funcţie de mărimea şi de complexitatea construcţiei şi a instalaţiilor, dar şi în funcţie de auditorul care îl realizează. În prezent, există câteva sute de auditori independenţi şi firme cu activitate în domeniu.
Procesul de întocmire a certificatului durează între 30 şi 60 de zile, iar perioada de valabilitate este de 10 ani. Conform prevederilor legii, "certificatul este însoţit de recomandări de reducere a costurilor, prin îmbunătăţirea performanţei energetice a clădirii".
CONŢINUT
Certificatul de performanţă energetică are două pagini şi conţine atât date despre starea termică şi energetică a clădirii, cât şi recomandări pentru reducerea costurilor prin îmbunătăţirea performanţei energetice. Prima pagină cuprinde tabelul de încadrare a clădirii într-una din clasele energetice cuprinse între A şi G. În acelaşi tabel este inclus şi calificativul clădirii de referinţă, alături de alţi indici referitori la emisiile de CO2, la consumul anual de energie pentru încălzire, apă caldă, climatizare, ventilare mecanică şi iluminat artificial, precum şi consumul anual de energie din surse regenerabile. Urmează informaţii tehnice despre clădire, informaţii privind identificarea auditorului energetic şi despre programul de calcul utilizat în elaborarea CPE. Pagina a doua prezintă o serie de grile de clasificare energetică a clădirii în funcţie de consumul de căldură anual specific şi un tabel cu indici pentru performanţa energetică a clădirii de referinţă. Următoarele informaţii sunt referitoare la penalizările acordate clădirii şi motivarea acestora şi în final sunt menţionate recomandările expertului.
Citește pe Antena3.ro