x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Concursul Arhetipuri şi-a desemnat câştigătorii

Concursul Arhetipuri şi-a desemnat câştigătorii

de Alina Iancu    |    14 Aug 2010   •   00:00
Concursul Arhetipuri şi-a desemnat câştigătorii

Arhetipuri, concursul naţional de arhitectură pentru spaţiul public urban, prezentat într-un număr anterior al revistei Jurnalul Casei, a debutat în urmă cu patru luni şi a pus la încercare creativitatea tinerilor din şapte oraşe ale ţării. Obiectivul final al concursului a fost "proiectarea unui pavilion temporar conceput pentru a crea vizibilitate arhitecturii în spaţiul public, atât în cel fizic, cât şi în cel al comunicării". Pe lângă şansa de a-şi realiza proiectul, câştigătorii marelui premiu au beneficiat şi de o sumă în valoare de 10.000 de euro.

Câştigătorii premiilor pentru cele mai bune proiecte au fost desemnaţi sâmbătă, 7 august, în cadrul galei extraordinare care a avut loc la Braşov. Tinerele talente în arhitectură şi lucrările lor au fost evaluate de juriul compus din mai mulţi arhitecţi români, dar şi reprezentanţi din Belgia şi Finlanda. Din cele opt proiecte finaliste, patru au fost premiate.

Timişoara, oraşul cu cele mai multe proiecte participante, a fost şi cel spre care a plecat premiul I al concursului Arhetipuri. Echipa coordonată de student arhitect Oana Alexandra Simionescu a câştigat premiul în valoare de 10.000 de euro pentru proiectul de pavilion temporar din Piaţa Victoriei, Bucureşti, prin intermediul căruia se doreşte să se facă trecerea de la spaţiul verde (parc şi pădure) din vecinătate către spaţiul construit. Zona în care este prevăzută crearea unui microclimat prin pulverizarea apei va fi destinată pietonilor.

Pentru locul doi au fost selectate două proiecte realizate de echipele SC MCUB SRL din Cluj-Napoca şi Biroul de Arhitectură din Bucureşti.
Primei echipe îi corespunde proiectul de pavilion temporar din Parcul I.L. Caragiale din Cluj-Napoca, proiect care aminteşte de parcurile din perioada interbelică. Spaţiul este destinat contemplării, dar şi întâlnirilor şi evenimentelor. Iluminatul nocturn cu care este prevăzut alături de nota minimalistă în care a fost creat conferă locului un plus de eleganţă.

Ocupant al aceluiaşi loc II este un alt proiect destinat Pieţei Victoria din Capitală. De data aceasta însă vorbim despre o viziune care evocă "paradisul pierdut al vieţii bucureştene de mahala", aşa cum a fost proiectul caracterizat de unul dintre membrii juriului.

Premiul III, în valoare de 1.000 de euro, a fost câştigat de aceeaşi echipă din Timişoara care a primit şi locul I, dar pentru proiectul de pavilion temporar din Parcul Herăstrău, Bucureşti. "Proiectul propune o «instalaţie» a cărei utilizare generează evenimente specifice zonelor de agrement. Un loc ce invită la întâlnire şi idilă." Pavilionul a fost conceput ca un loc de interacţiune, destinat tinerilor, drept care în structura lui a fost integrată tehnologie modernă de comunicare.

×
Subiecte în articol: eveniment