Un numar mic de firme, dar hotarat, respectiv 19 la numar, din toata tara, s-au constituit intr-o asociatie profesionala ce doreste sa aduca in prim plan eficienta caselor din lemn.
ARHITECTURA PENTRU FAMILIE
Un numar mic de firme, dar hotarat, respectiv 19 la numar, din toata tara, s-au constituit intr-o asociatie profesionala ce doreste sa aduca in prim plan eficienta caselor din lemn. Este vorba de Asociatia Romana pentru promovarea Constructiilor de locuinte cu Tehnologii Rapide de Executie. Daca pana acum firmele reprezentate de APROCOR aveau ca obiect principal realizarea de constructii pe structura din lemn in afara tarii, din acest an exportatorii isi indreapta atentia asupra pietei interne.
Venind cu experienta muncii prestate in Occident, unde se cer agremente si autorizatii tehnice pentru orice tip de material sau metoda de ridicare a unei
case, APROCOR a inteles ca singura modalitate de a rezista pe piata este certificarea si garantarea calitatii. Asta in conditiile in care interesul este din ce in ce mai crescut pentru locuintele rezidentiale pe structuri usoare (din cauza rapiditatii si a preturilor rezonabile), dar si necesitatea de a forma o bransa profesionala in domeniul constructiilor din lemn inainte de integrarea europeana.
AMENINTAREA VESTICA
Firmele occidentale specializate pe structuri din lemn au in spate o adevarata industrie si deci tehnologii avansate de fabricare. Lucruri care duc la o concurenta acerba cu ceea ce inca multi constructori de la noi incearca sa faca. De la uneltele si echipamentele de constructii pana la detaliile tehice, cum ar fi imbinarile structurilor din lemn, occidentalii sunt mult deasupra noastra.
Tehnologia se traduce prin rezistenta, calitate, timp de executie redus si evident costuri bune. La noi, chiar daca segmentul caselor din lemn este bine reprezentat, exista probleme in privinta calitatii manoperei, a modului de construire. De aceea APROCOR incearca sa adune firmele din domeniu sub umbrela sa pentru a face front comun amenintarii externe, preconizate dupa intrarea noastra in UE. Pentru ca e lesne de inteles ca romanii vor prefera firmele germane specializate in case din lemn (chiar daca acestea se produc in tari pentru Polonia sau Slovacia), decat cele autohtone. Si asta pentru ca vesticii garanteaza calitatea.
STANDARDE DE LUCRU
APROCOR, infiintata in 1998, a elaborat si editat de curand un standard de calitate. Este un studiu publicat recent, avand ca baza de documentare carti de specialitate semnate de ingineri romani si straini, dar si studii efectuate in stagiile de pregatire in Occident a membrilor asociatiei. Aceste standarde se refera la modalitatile de construire a unei case prefabricate din lemn, metodele de executie care sa garanteze fiabilitatea unei case din lemn in conditii de mediu din ce in ce mai imprevizibile (vanturi puternice, alunecari de teren, inundatii, incendii etc.).
Numai ca acest studiu de standardizare propus de APROCOR ar putea fi recunoscut la nivel national in urma omologarii lui de catre Ministerul Constructiilor, lucru urmarit de altfel de catre asociatie. Pana atunci, fiecare firma din afara asociatiei ramane sa-si ofere produsele si serviciile la standardele sale.
Avantajele unei astfel de omologari ar fi si in sprijinul clientului, a celui ce doreste sa-si faca o
casa prefabricata din lemn. Ar putea avea certitudinea lucrului bine facut si la un pret corect evaluat, nu supralicitat cum se intampla de cele mai multe ori la noi.