x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Corpurile de iluminat periferice şi de gardă

Corpurile de iluminat periferice şi de gardă

19 Apr 2008   •   00:00

Am cunoscut foarte mulţi deţinători de case, vilişoare sau vile, înconjurate de curţi mai mari sau mai mici, care priveau cu o stranie suspiciune propunerea de a-şi instala un sistem de iluminat electric periferic şi de gardă pe proprietate. Din fericire, numărul celor care practică acest tip de scepticism neproductiv este în vizibilă scădere, iar cei care înţeleg necesitatea şi spectaculo­zitatea unui astfel de sistem este din ce în ce mai mare.

Am cunoscut foarte mulţi deţinători de case, vilişoare sau vile, înconjurate de curţi mai mari sau mai mici, care priveau cu o stranie suspiciune propunerea de a-şi instala un sistem de iluminat electric periferic şi de gardă pe proprietate. Din fericire, numărul celor care practică acest tip de scepticism neproductiv este în vizibilă scădere, iar cei care înţeleg necesitatea şi spectaculo­zitatea unui astfel de sistem este din ce în ce mai mare. Vom aborda în acest articol problema privită numai în liniile ei ge­nerale, urmînd ca, poate într-un scurt serial, să intrăm în detalii de tip tehnic, în analiza ofertelor pieţei şi în ches­tiuni legate de efectele estetice.

 


Perimetrul pe timp de noapte

Dacă lumina diurnă asigură atît o bună percepţie a limitelor unei proprietăţi, cît şi un grad destul de ridicat de siguranţă împotriva oricărei tentative de intruziune ilegală, situaţia se cam schimbă pe timp de noapte. Lucrurile sînt mai evidente (şi mult mai periculoase…) dacă avem de-a face cu proprietăţi mai izolate, aflate în zone lipsite de o cantitate mulţumitoare de iluminat public sau fără vecinătăţi, care să asigure un minimum de protecţie vizuală.

 

De asemenea, lucrurile se pot agrava în nopţile foarte întunecoase, cînd cerul este complet acoperit de un strat de nori cenuşii, prin care nici măcar firavele raze ale lunii nu pot pătrunde. Şi pe la noi, ca de altfel ca prin oricare alt colţ al lumii, o proprietate neprotejată constituie o tentaţie căreia hoţii nu-i pot rezista, cu atît mai mult cu cît ea poate sugera, prin aspectul general, o stare materială prosperă.

 

 

Nu este loc de economie

Luaţi în calcul foarte serios cele de mai sus şi veţi ajunge singuri la concluzia că atunci cînd faceţi socotelile pentru investiţii imediate nu este loc de economie pentru a instala o reţea pentru iluminatul pe timp de noapte.

Costurile unei astfel de reţele variază atît în funcţie de factori subiectivi (lungimea perimetrului, suprafaţa totală de iluminat, numărul punctelor de maxim interes, capacitatea etnică a sursei de alimentare cu energie electrică), cît şi în relaţie cu factori pur subiectivi (pretenţiile calitative ale proprietarului, un design mai sofisticat, solicitarea unor funcţionalităţi multiple).

 

 

În liniile cele mai simple

Liniile cele mai simple ale unei instalaţii de iluminat perimetral şi de gardă sînt date de acceptarea posturilor minimale, prin instalarea unor surse în colţurile proprie­tăţii, la poarta principală de acces şi (eventual) pe aleea ce conduce la uşa de intrare în casă. Orientarea şi intensitatea acestor surse, precum şi regimul lor de funcţionare (în regim continuu sau cu intermitenţă) sînt decizii ce trebuie luate de comun acord de proprietar şi de firma care execută lucrarea (consilierea şi avizul tehnic).

 

La acestea se adaugă, de la caz la caz, extensii în interiorul proprietăţii, cu accent pe punctele ei de maxim interes valoric sau pur estetic. Mai rămîn detaliile minore legate de elemente cum sînt culoarea şi forma sursei, materialul din care este alcătuită, capacitatea de a îndeplini şi alte funcţiuni adiacente.

×
Subiecte în articol: sfatul inginerului