x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Crama la subsol in stil vanatoresc

Crama la subsol in stil vanatoresc

de Cristina Zaharia    |    31 Aug 2006   •   00:00
Crama la subsol in stil vanatoresc
AMENAJARI ORIGINALE
Daca aveti o proprietate in vecinatatea padurii si daca se intampla sa fiti si pasionat de vanatoare va oferim ideea amenajarii unei crame in stil vanatoresc. Investitia nu este deloc costisitoare, iar propria fantezie se poate manifesta liber, cu efecte garantate

Imaginile care ilustreaza acest text au fost luate intr-o crama destinata turistilor, situata intr-o zona montana. Pentru pasionatii de sporturile cinegetice sau pur si simplu pentru cei care apreciaza preparatele din carne de vanat ne-am gandit sa oferim o idee de amenajare a unui spatiu intim, de preferinta situat in subsolul cladirii.

Prima sugestie de care ne-am bucura sa tineti seama este aceea de a incerca sa construiti o cale de acces (intrare) complet separata de restul casei, in asa fel incat eventualii oaspeti sa nu deranjeze membrii mai tineri sau prea varstnici ai familiei. O astfel de intrare poate fi acoperita de un sopron din lemn, iar in imediata ei apropiere se poate amenaja o mica gradina cu aer salbatic.

Pentru patrunderea luminii naturale o alegere in egala masura spectaculoasa si eficienta este montarea unui vitraliu care sa aiba in compozitie piese colorate sau scene sugestive pentru activitati cinegetice

Proprietarul cramei care ne serveste de model a tinut sa sublinieze zona de intrare prin instalarea unui vitraliu cu secvente vanatoresti, un joc de imagine si culoare prin care lumina naturala patrunde in holul de acces.

LEMNUL SI PIATRA NATURALA

O astfel de amenajare implica in mod aproape obligatoriu folosirea a doua materiale naturale: lemnul si piatra. Pentru finisaje, utilizati lemn masiv, in mod obligatoriu ignifugat si tratat impotriva atacului daunatorilor. El poate fi lasat la culoarea naturala sau poate fi acoperit, dupa inspiratie, cu baituri, lacuri sau vopseluri speciale. Si piatra, fie ca este taiata din bloc masiv, fie ca este piatra de clivaj sau de rau, trebuie acoperita cu solutii protective, mai ales in situatia in care este montata la exterior.

Elementul rustic poate fi sesizat inca de la scara ce coboara in subsol datorita balustradei din lemn masiv, cu modele traditionale

Camera de la subsol pe care urmeaza sa o decorati in stil vanatoresc trebuie, de asemenea, perfect hidroizolata in asa fel incat sa evitati orice neplaceri viitoare pricinuite de eventuale infiltratii sau de efectele condensului. Indiferent ce solutie veti alege pentru placarea peretilor (lambriu de lemn, piatra naturala, caramida aparenta etc.) recomandam si aplicarea unor straturi termo si fonoizolante. In acest fel spatiul va fi unul racoros vara si confortabil iarna, in care nu patrund zgomotele de la exterior si nici o eventuala conversatie pe tonuri mai inalte nu va deranja pe nimeni din afara.

DESTINATIA BINE DEFINITA

Stabiliti de la bun inceput destinatia spatiului creat si nu amestecati functiunile pentru ca asta ar putea crea complicatii sau disconfort. Nu recomandam, spre exmplu, instalarea unei bucatarii sau a unei chicinete pentru prepararea bucatelor. Folosindu-le, veti avea probleme de evacuare a aburului si chiar a mirosurilor, oricat de placute ar fi ele. Aduceti preparatele sau semi-preparatele din exterior si veti fi mai linistiti. De asemenea, nu incercati sa instalati lavite sau saltele la subsol, in ideea ca vreun invitat s-ar putea intinde confortabil. O asemenea oferta ar putea produce situatii jenante.

In crama puteti depozita, mai ales in timpul anotimpului rece, alimentele bine conservate, muraturile, vinul si palinca. Decorul va fi mai vesel si mai autentic daca lasati sa atarne pe pereti funii cu usturoi sau ceapa rosie.

OBIECTELE DECORATIVE

Decoratia nu trebuie sa fie excesiva, cu atat mai putin ostentativa. Cautati obiecte vechi, manufacturate, cu valoare acumulata mai degraba in varsta lor respectabila sau in destinatia initiala, devenita anacronica. Evitati orice pete de culoare stridenta si, daca se poate, nu lasati la vedere niciun obiect trecut prin tehnologii de ultima ora. Si vesela poate fi de provenienta rustica. Intr-un astfel de spatiu o strachina de lut ars, un fund de lemn de salcam si cateva cani lucrate de mesteri olari vor fi, cu siguranta, mai bine primite decat orice portelan sau vas de inox.

Un ultim sfat pentru solutia de incalzire. Daca exista posibilitatea sa creati tirajul necesar unei bune functionari, un mic semineu de colt ar da foarte bine. Daca nu, solutia unui radiator electric (eventual bine camuflat) este cea mai simpla si eficienta.

"Neuitate vorbe, voie buna si prietesug se leaga de fiecare data cand se aseaza alaturi tovarasii de vanatoare. Atata fala si lauda desarta auzi, atatea fapte intamplate si niciodata crezute pe deplin si atata ironie groasa ca smantana ca nici nu mai poti da seama, de multe ori, la bunatatea bucatelor puse pe buturuga, rupte cu degetele fripte si inghitite pe nemestecate" - Mihail Sadoveanu

LOCUL BUNEI DISPOZITII
Sa inviti pe cineva in crama si sa-i oferi specialitati preparate din carne de vanat alaturi de un pahar de tuica de pruna sau de vin curat nu poate crea decat buna dispozitie. De la cel mai inalt mediu de afaceri si pana la omul simplu, o astfel de oferta va fi, cu siguranta, primita cu entuziasm. Poate de multe ori si multi dintre noi uitam sa ne bucuram de ofertele cele mai simple si mai naturale ale vietii.

MOBILIERUL SA FIE RUSTIC!
Despre mobilier nici nu poate fi vorba sa folositi altceva decat piese de provenienta sau macar de inspiratie rustica. Lemnul masiv, de esenta tare, prelucrat de mesteri. Nici lemnul de rasinoase nu este de aruncat, daca e bine patinat pentru a i se pune in valoare fibra spectaculoasa. Scaunele trebuie sa fie joase, confortabile. Blatul si picioarele mesei solide, rezistente. In orice colt ar sta bine asezat un butoi pe care sa puteti aseza platoul cu bucate. Pentru pardoseala, fara nici o ezitare, recomandam dusumeaua de lemn, fara insa a obiecta la solutia placarii cu piatra sau caramida, cu conditia sa existe izolatia termica asiguratorie.

SPATIUL DE MANEVRA
Calculati cu atentie spatiul pe care il aveti la dispozitie si abia apoi comandati obiectele de mobilier. Intr-un astfel de loc este esential ca toti cei ce se asaza in jurul mesei sa aiba spatiu de manevra suficient, fara sa incomodeze niciunul dintre convivi. Scaunele trebuie sa aiba loc pentru a fi retrase. Serviciul la masa trebuie sa fie lesnicios, nestanjenitor nici pentru cel care serveste, nici pentru cel care este servit. Un mic dulap pentru debarasare ar fi ideal. Tacamurile si ustensilele necesare trebuie si ele sa fie la indemana. Nu supralicitati si nu invitati mai multi oaspeti decat permite spatiul amenajat, pentru ca nu se vor simti bine nici ei, si nici dumneavoastra.
×