x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Criza de sange

Criza de sange

12 Mai 2006   •   00:00

Romanii nu se inghesuie sa doneze voluntar si neremunerat sange. Tara noastra este codasa Europei si in acest domeniu. Dupa Albania, ne aflam pe penultimul loc ca numar de donatori raportat la populatia generala. Mai mult, doar 10% dintre donatorii romani sunt voluntari. Restul sunt interesati de recompensele oferite la fiecare donare (sapte bonuri de masa, o zi libera si reducerea abonamentului pentru transportul in comun pe o luna), cu toate ca ar trebui, conform normelor Uniunii Europene, ca donarea sa fie benevola.

Romanii nu se inghesuie sa doneze voluntar si neremunerat sange. Tara noastra este codasa Europei si in acest domeniu. Dupa Albania, ne aflam pe penultimul loc ca numar de donatori raportat la populatia generala. Mai mult, doar 10% dintre donatorii romani sunt voluntari. Restul sunt interesati de recompensele oferite la fiecare donare (sapte bonuri de masa, o zi libera si reducerea abonamentului pentru transportul in comun pe o luna), cu toate ca ar trebui, conform normelor Uniunii Europene, ca donarea sa fie benevola. Pana se va ajunge la nivelul tarilor occidentale, spitalele romanesti se confrunta cu o permanenta lipsa de sange. "Pentru a acoperi necesarul de sange numai in zona Bucurestiului ar fi nevoie ca 400 de persoane sa doneze zilnic sange. Din pacate, la noi doneaza zilnic doar 60 de persoane", ne-a declarat dr. Doina Gosa, sef Compartiment Colecta Sange Total de la Centrul de Transfuzie Sanguina al Municipiului Bucuresti. "In plus, medicina s-a dezvoltat foarte mult, se fac operatii laborioase care necesita o cantitate crescuta de sange. Din categoria operatiilor care «inghit» peste 4-5 pungi de sange fac parte transplantul de ficat, transplantul de maduva, operatiile pe cord deschis. De asemenea, cereri mari de sange sunt pentru accidente si oncologie." Potrivit medicului, in ultimul timp s-a observat o crestere usoara a numarului donatorilor romani, dar din pacate acestia doneaza sange doar o singura data si nu devin donatori fideli.

Cum devii donator

Cine poate deveni donator de sange? Raspunde tot dr. Doina Gosa: "Orice persoana sanatoasa cu varsta cuprinsa intre 18 si 45 de ani, care nu a suferit de nici o boala infectioasa (hepatita, TBC, sifilis, SIDA, bruceloza, malarie etc.) sau cronica".

Primul pas spre a deveni donator de sange este completarea unui chestionar privind starea de sanatate, obiceiurile sexuale. Potentialul donator este intrebat daca in ultimele trei luni a avut un sejur in strainatate, un tratament stomatologic, daca in ultimele sase luni a suferit o interventie chirurgicala, tatuaje, piercinguri, acupunctura, daca a primit sange. Important este ca oamenii sa raspunda corect la toate intrebarile. Chestionarul este eliminatoriu, iar cei care trec de aceasta proba se prezinta la cabinetul medical pentru un examen clinic. Apoi se fac doua categorii de analize ale sangelui: analize predonare si postdonare, cu scopul de a se depista toate bolile transmisibile.

SECURITATE. Pentru a se elimina riscul transmiterii unor boli prin transfuzii sanguine, regulile de asigurare a securitatii sangelui sunt stricte. La o donare se recolteaza circa 450 de mililitri de sange. Fiecare punga de sange este analizata de doua laboratoare. De aceea, sangele nu ajunge la primitor decat dupa 48 de ore de la donare si daca ambele laboratoare dau rezultate negative privind depistarea unor boli. Daca unul dintre laboratoare anunta un rezultat pozitiv, sangele nu este folosit, iar donatorul este chemat la institut pentru analize suplimentare. Toate analizele pentru depistarea sau infirmarea unei eventuale boli sunt gratuite. In functie de acestea se decide daca persoana respectiva poate sau nu sa devina donator. Oricum, chiar si sangele furnizat de donatorii fideli este analizat de fiecare data.

BOLI. Cele mai frecvente boli depistate prin analizele sangelui provenit de la potentiali donatori sunt hepatitele si sifilisul. Medicii de la Institutul de Hematologie au remarcat ca in ultimul timp au scazut foarte mult cazurile de infectare cu HIV. "De mult timp nu am mai avut pacienti depistati cu virusul HIV", a constatat dr. Doina Gosa.

×
Subiecte în articol: sănge idei pentru casa ta