O floare de durată în grădină şi în vază. Despre crizanteme v-am mai vorbit şi cu alte ocazii, dar nu puteam să nu marchez momentul în care aceste plante încep să-şi deschidă florile. În mod surprinzător pentru unii, crizantemele nu sunt doar flori de toamnă, ci şi de vară.
Sunt unele varietăţi, binecunoscute la noi, cu numele de tufănică (crizanteme cu flori mici şi mai multe pe aceeaşi tulpină), care la acest moment se află în plină înflorire.
ARGUMENTE PRO CRIZANTEME
Flori albe, roze, galbene, grena cu port compact care sunt puţin pretenţioase la factorii de mediu, care reprezintă o încântare pentru ochi şi aduc cu ele un miros proaspăt. Deşi la prima privire nu s-ar zice, ele se pot asocia în grădină cu daliile care au o durată lungă de înflorire şi talii variate. Aceste crizanteme scunde şi compacte pot forma o bordură interesantă a spaţiului populat cu dalii, care sunt nişte plante mai voluminoase şi mai înalte. O grădină nu prea mare, cu câteva ore de soare pe zi şi un sol acceptabil, se poate bucura de această asociere vreme de câteva luni bune pe an (iunie-noiembrie).
A ÎNCEPUT SEZONUL
Crizantemele în felurite varietăţi intră pe piaţă începând de acum. Cu flori simple precum margaretele, cu flori duble, scunde sau înalte, cu diverse perioade de înflorire ele sunt nişte plante care n-ar trebui să lipsească din nici o grădină. Nici măcar din acele grădini în care spaţiul este o problemă.
REPERE DE ÎNGRIJIRE
Probabil că cea mai bună variantă de achiziţionare este să le luaţi la ghiveci. Aşa sunteţi siguri că aţi cumpărat o plantă viguroasă şi ştiţi exact ce formă şi culoare are floarea pentru cazul în care doriţi să vă conformaţi unei scheme cromatice. O vreme, ghiveciul cu crizanteme poate să stea şi pe pervaz, dar când observaţi că începe să se deterioreze e cazul să-i găsiţi un loc în curte sau în grădină. Sunt plante care au nevoie de aerisire şi de variaţii de temperatură pentru o bună dezvoltare. Când e secetă rezistă destul de bine la deshidratare - desigur, dacă este vorba de o plantă matură. Când plouă mult au capacitatea de autoreglare a consumului de apă, deci puţine vor fi afectate de acest lucru. Pe măsură ce tufele cresc au tendinţa de "revărsare" peste plantele din jur. Acest lucru se poate remedia prin tunderi corectoare (dar nu aplicate în sezonul de înflorire, pentru că în acest fel renunţaţi la flori!) în extrasezon. Se poate întâmpla uneori, ca în cazul unor tufe mari, în zone parţial umbrite din grădină să apară păianjenii. Chiar dacă în grădină este destul de greu de controlat "mişcările" dăunătorilor, e bine să aveţi la îndemână tratamente potrivite (acaricide împotriva păianjenilor, insecticide împotriva puricilor, fungicide în caz de făinare etc.). Accesul plantei la lumină şi spaţierea de celelalte plante din grădină sunt factori importanţi pentru sănătatea crizantemei şi nu numai a ei. Atunci când o plantaţi în grădină gândiţi-vă şi la necesităţile ei, nu numai la efectele decorative. Atunci când temperaturile sunt ridicate o să observaţi o desfrunzire care începe de la bază spre vârful tulpinilor. Până la un punct poate fi vorba de un comportament normal. De asemenea, fenomenul este mai accentuat în cazul exemplarelor bătrâne. Un motiv în plus pentru tunderile corectoare şi pentru o spaţiere suficientă a plantelor.
AFECŢIUNI FUNGICE
Dacă observaţi pe lângă frunze galbene şi pete închise la culoare, sau o oarecare pierdere a vigorii frunzelor înseamnă că e vorba de o problemă de natură fungică, care trebuie tratată imediat. Dacă problema este localizată, puteţi să tăiaţi efectiv crenguţele afectate, dar tot va trebui să aplicaţi un fungicid pe toată planta.
Când spui crizantemă spui de fapt Orient. Pentru că în Japonia şi în China s-a ajuns la adevărate performanţe legate de această plantă. Aranjamentele florale cu crizanteme reprezintă o tradiţie, frunzele plantei au utilizări gastronomice şi medicinale şi din punct de vedere decorativ se asociază elegant cu bonsaii. Ba chiar se obţin bonsai din crizanteme, lucru care pare uimitor pentru un novice, pentru că tulpina plantei nu este chiar una uşor modelabilă. An de an se obţin noi varietăţi de crizantemă. Evident, cele mai iubite sunt crizantemele cu flori mari, franjurate sau cu mai multe culori pe aceeaşi floare. Un adevărat spectacol de formă şi culoare care are loc an de an sub ochii noştri, chiar şi atunci când nu-l remarcăm.
FLOARE TĂIATĂ
Crizantema se comportă exemplar ca floare tăiată. Varietăţile multiflorale sunt practic folosite tot anul pentru buchete şi aranjamente florale.
Sunt receptive la tratamentele chimice de schimbare a culorii, durează câteva săptămâni în apă şi sunt suficient de graţioase pentru a se integra în felurile aranjamente. Pe măsură ce pe piaţă se găsesc din ce în ce mai multe flori exotice, crizantema pare să-şi piardă din atracţie.
Citește pe Antena3.ro