x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cum afecteaza furtunile aparatele electrocasnice

Cum afecteaza furtunile aparatele electrocasnice

de Otilia Vintilă-Bolchiş    |    14 Sep 2006   •   00:00
Cum afecteaza furtunile aparatele electrocasnice
AFLA CE E NOU
In ultimii ani, tara noastra a fost teatrul unor furtuni devastatoare. De aici, aceasta nevoie de a sti despre efectele acestora asupra electrocasnicelor... Iata ce am aflat.

In timpul descarcarilor de energie electrica, siguranta electrocasnicelor noastre depinde de existenta unui paratrasnet. In egala masura insa, este important ca acesta sa fie corect instalat, caz in care va conduce in afara locuintei o mare parte din energia electrica descarcata. Daca cladirea in care locuim nu dispune de un captator de traznet si de conducere a acestuia spre pamant, trasnetul va cauta drumul cel mai scurt spre pamant (de-a lungul partilor metalice, a cablurilor etc.) in mod necontrolat. Astfel, supraenergia poate sa patrunda in aparatele electrocasnice prin antena sau instalatia electrica. Pot fi provocate in felul acesta scurt circuite, chiar si incendii. Un model eficient de paratrasnet a fost prezentat in numarul 59 al suplimentului nostru. O alta solutie de protectie ar fi montarea unui stabilizator de tensiune intre echipamentul de protejat si reteaua de alimentare cu energie. In functie de parametrii constructivi, stabilizatorul de energie poate sa protejeze unul sau mai multe aparate intr-o locuinta.

IN CAZUL INTRERUPERII ENERGIEI ELECTRICE

Furtunile pot produce intreruperea energiei electrice, ceea ce atrage inchiderea aparatelor electrocasnice. Ce trebuie sa facem cand o astfel de intrerupere survine in timp ce masina de spalat rufele tocmai clateste sau masina de spalat vasele usuca paharele? De obicei, acest tip de electrocasnice inregistreaza faza in care se aflau la intreruperea energiei si o reiau din acel punct, in momentul revenirii curentului electric. Cel mai grav insa este faptul ca intreruperea energiei afecteaza alimentele pastrate in frigider si congelator. De exemplu, in cazul intreruperii energiei electrice, alimentele dintr-un frigider cu o singura usa raman nealterate timp de 10 sau 20 de ore.

DE STIUT…

In cazul congelatoarelor, combinelor sau a lazilor frigorifice de mari dimensiuni, cu izolatie standard (spuma poliuretanica de aproximativ 5 cm grosime), alimentele pot sta in siguranta pana la 20 de ore.

In lazile frigorifice sau congelatoarele cu o izolatie superioara, alimentele pot ramane in stare buna pana la 30 ore.

Electrocasnicele cu izolatii de 9 cm grosime, precum lazile frigorifice, vor mentine alimentele in siguranta intre 42 si 60 ore.

Congelatoarele moderne sunt prevazute cu un indicator pentru temperaturile crescute. Cand energia din retea scade, indicatorul emite semnale sonore si vizuale, indicand totodata si alte informatii referitoare la cresterea temperaturii. In acest caz, utilizatorul poate decide cum va folosi alimentele din frigider.

×