x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cum să ai grijă de orhidee pentru a te bucura de flori superbe

Cum să ai grijă de orhidee pentru a te bucura de flori superbe

de Anastasia Paul    |    12 Mai 2023   •   20:15
Cum să ai grijă de orhidee pentru a te bucura de flori superbe
Sursa foto: Hepta

Orhideele pot supraviețui mulți ani în spații interioare dacă beneficiază de îngrijirea potrivită.

O concepție greșită despre aceste plante tropicale este că odată ce florile mor, planta în sine este și ea moartă. Acest lucru este departe de adevăr! Orhideele înfloresc în mod regulat de-a lungul vieții, fiecare perioadă de înflorire durând între două și trei luni, scrie thespruce.com.

Orhideea Phalaenopsis este specia cel mai frecvent întâlnită și înflorește, de obicei o dată sau de două ori pe an. Deși nu o poți forța să facă flori mai des, crearea condițiilor potrivite ar putea duce la apariția unor noi flori superbe.

Lumină adecvată

Orhideea au nevoie de lumină puternică, indirectă, pentru a crește și a fi suficient de sănătoasă pentru a produce flori. Păstreaz-o lângă o fereastră luminoasă, dar evită razele directe ale soarelui, care îi va pârjoli frunzele. Folia pentru ferestre sau draperiile transparente pot fi folosite pentru a difuza lumina puternică a soarelui, dacă este necesar.

Fertilizare regulată

Adăugarea de nutrienți este esențială pentru a o încuraja să reînflorească. Din fericire, poți găsi cu ușurință îngrășăminte speciale pentru orhidee la majoritatea supermarketurilor și centrelor de grădinărit. Pune-i fertilizator la fiecare 3-4 săptămâni în timpul verii și apoi încetează fertilizarea în timpul toamnei, iernii și primăverii. În timp ce fertilizarea este importantă, prea mult îngrășământ va duce la frunziș excesiv și fără înflorire, sau chiar arsuri, așa că este important să nu-i adaugi fertilizator atunci când nu este vară.

Menține umiditatea ridicată

Orhideea este plantă tropicală, iubitoare de umiditate. Deși se descurcă bine la nivelurile medii de umiditate din gospodărie, ea prosperă atunci când este cultivate cu umiditate adăugată. Pentru cele mai bune rezultate, menține nivelul de umiditate între 60%-70%. Acesta este motivul pentru care camerele natural umede din casă, cum ar fi baia, sunt  potrivite pentru creșterea orhideei.

Taie tijele după căderea florilor 

Această metodă este oarecum controversată, dar merită încercată. Unii cultivatori cred că tijele ar trebui lăsate pe plantă, în cazul în care dezvoltă flori secundare, în timp ce alții cred că ar trebui tăiate odată ce florile se ofilesc pentru a redirecționa energia plantei. Unele specii de orhidee (cum ar fi Phalaenopsis) au mai multe șanse să reînflorească pe tije mai vechi, așa că ține cont și de asta. În cele din urmă, toți cultivatorii sunt de acord că după ce florile se trec, tija începe să moară în mod natural (de exemplu, începe să devină galben sau maro). Atunci este sigur să presupunem că nu vor crește din nou flori și poate fi tăiată.

Expune planta la temperaturi scăzute

Orhideea înflorește la sfârșitul toamnei, iarna și primăvara devreme, ca urmare a expunerii la temperaturi mai scăzute și zile mai scurte. Atâta timp cât ai grijă de plantă în mod corespunzător, ar trebui să observi că reînflorește în aceste luni, în fiecare an, fără prea mult ajutor, mai ales în iernile friguroase. 

Nu-ți fie teamă să așezi orhideea aproape de fereastră în aceste luni sau să o muți într-o cameră mai rece din casă vara pentru a ajuta să înflorească. 

Permite plantei să se refacă

Ca toate plantele, orhideea are nevoie de o perioadă de recuperare între înflorire pentru a rămâne sănătoasă și puternică. Oricât de frumoase sunt florile, nu este realist ca aceste plante să înflorească tot timpul. Ai răbdare și concentrează-te să-i oferi ce are nevoie. Cu siguranță te va răsplăti cu o mulțime de flori superbe.

 

 

×
Subiecte în articol: orhidee