x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cum alegem apartamentul (I)

Cum alegem apartamentul (I)

de Iohanna Onaca Purdea    |    15 Sep 2005   •   00:00
Cum alegem apartamentul (I)
INVESTESTE INTELIGENT
Criterii de selectie pentru locuinta perfecta

Fie ca ne mutam cu chirie sau ne cumparam propria locuinta, trebuie sa ne uitam bine la toate detaliile atunci cand alegem un apartament. Un criteriu important este cel financiar: cei care au bani sunt tentati sa dea oricat pentru locuinta care le place, fara sa mai acorde atentie micilor "imperfectiuni", care se pot degenera mai tarziu in probleme serioase.

Chiar daca nu dispunem de prea multi bani, nu trebuie insa sa ne cumparam o hruba inghesuita si intunecoasa. Exista apartamente mici si cochete care nu costa extrem de mult. Important este confortul de care ne vom bucura in viitoarea casa.

POZITIE


Primul pas in alegerea locuintei este, bineinteles, cartierul. Chiar daca este mai aproape de periferie, strazile trebuie sa fie luminate, iar vecinii - civilizati. Cu cat ne apropiem de centru, preturile cresc, dar si confortul este pe masura.

Apartamentul ideal pentru romani pare sa fie situat la etajele inferioare - unu, doi sau trei. Dar daca nu gasim o astfel de locuinta sau este prea scumpa, ne putem orienta si putin mai sus. In Occident, aceste locuinte sunt cele mai scumpe, deoarece se considera ca de la ferestrele lor se poate admira peisajul urban. Pe de alta parte, au un grad mai mare de independenta fata de apartamentele situate intre alte etaje. Casele de la noi de la ultimul etaj necesita insa mai multa atentie. In primul rand, trebuie sa ne asiguram ca izolatia de pe acoperis este perfecta si nu exista pericolul de infiltratii. Proprietarii folosesc diverse tertipuri pentru a-i pacali pe cumparatori, cum ar fi o zugraveala proaspata pentru acoperirea urmelor de ploaie. Asigurati-va la administratie daca s-au facut lucrari de reparatie pe acoperis sau, daca se poate, duceti-va chiar dumneavoastra sa constatati starea acestuia.

Apartamentele care sunt pe colt sunt mai expuse la vanturi si intemperii, astfel ca temperatura in casa ar putea fi mai mica. Deci sunt necesare lucrari de termoizolare. Trebuie sa va asigurati ca tamplaria de la ferestre este in buna stare, ca si vantul nu sufla pe sub usi, ca ploaia nu intra pe sub geamuri, iar izolatia este buna. Cele mai bune apartamente sunt acelea situate in mijloc, inconjurate de alte locuinte, cu putini pereti in afara, asigurandu-se astfel o incalzire mai buna.
(va urma)

DETALII DE CONSTRUCTIE


Trebuie sa ne asiguram ca blocul in care ne-am hotarat sa ne mutam nu este foarte vechi, deoarece pot aparea probleme la un cutremur. In plus, s-ar putea sa avem neplaceri cu instalatiile de apa, care si-au depasit durata de viata. "Cu cat blocul este mai nou, tehnologia ar trebui sa fie mai buna si sa asigure mai multe beneficii: siguranta seismica, confort termic, spatiu mai mare si mai bine impartit", ne explica Daniel Purdea, inginer diplomat. "Blocurile facute inainte de 1977 pot avea avarii in urma cutremurelor, care sunt vizibile la elementele de rezistenta: grinzi, stalpi, pereti. Multe cladiri au fost avariate atunci si, chiar daca nu au bulina, starea lor actuala nu este foarte buna. De preferat este ca blocul sa fie construit dupa 1980", mai spune Daniel Purdea.
×