Parchetul a fost întotdeauna una dintre cele opţiunile preferate atunci când a venit vorba de acoperirea podelei. O dată cu apariţia parchetului laminat, mai ieftin decât cel din lemn masiv, cererea a crescut şi tot mai multe persoane au ales să îl folosească. Nu de puţine ori însă am auzit persoane care se plângeau de faptul că parchetul s-a deteriorat la scurt timp după ce a fost montat. Cauzele pot fi multiple, dar în general se rezumă la neatenţia fată de instrucţiunile de folosire. Cea mai bună cale de a vă asigura că faceţi o investiţie de durată este ca înainte de montarea parchetului laminat să încercaţi să depistaţi principalele probleme care vă pot da bătăi de cap.
CE TREBUIE VERIFICAT ÎN LOCUL UNDE MONTAŢI PARCHETUL LAMINAT
Podeaua de beton poate prezenta probleme de umiditate. Decupaţi câteva pătrate de polietilenă cu dimensiunile de 50x50cm pe care le amplasaţi în diverse locuri pe podea. Aşteptaţi 72 de ore, după care analizaţi suprafaţa lor. În cazul în care constataţi urme de condens sau, mai grav, urme de mucegai, aveţi o problemă serioasă de umiditate şi trebuie să consultaţi un profesionist. Dacă suprafeţele sunt uscate, puteţi începe imediat montajul.
Suprafaţa trebuie să fie absolut plată. Suprafeţe mici cu probleme de planeitate pot fi compensate cu un material de umplere. Problemele de planeitate care sunt mai mari de 3mm/1mm trebuie soluţionate înainte de montarea parchetului cu şapă autonivelantă.
O altă caracteristică cerută de parchetul laminat este fermitatea suprafeţei pe care se montează. Utilizaţi apoi un aspirator puternic, deoarece suprafaţa trebuie să fie absolut curată.
Parchetul laminat trebuie lăsat să se aclimatizeze la temperatura din camera unde va fi instalat, de aceea este recomandat să aşezaţi pachetele cu parchet în camera respectivă cu minimum 48 de ore înainte de a fi montate.
În ceea ce priveşte direcţia de montare, întotdeauna trebuie să luaţi în considerare sursa de lumină şi direcţia din care podeaua va fi privită. Lamelele trebuie montate pe lungime în acord cu principala direcţie de vizualizare şi cu sursa de lumină.
ROSTURILE DE DILATAŢIE. DE CE, UNDE, CÂND
Trebuie lăsate rosturi de dilataţie de jur-împrejurul camerei, cu dimensiuni de 8-10mm între podeaua de parchet laminat montată şi perete. Cea mai simplă metodă este să folosiţi distanţierii de plastic.
Parchetul laminat este influenţat de umiditatea din podea. În consecinţă, trebuie lăsate spaţii de dilataţie de 8-10mm în următoarele situaţii:
• în jurul elementelor fixe (de ex. ţevi de încălzire se calculează diametrul ţevii + 16-20mm, tocuri de uşă);
• sub fiecare uşă şi acolo unde sunt separaţii între camere;
• la îmbinarea cu alte tipuri de pardoseli (gresie, mochetă).
CURĂŢAREA PARCHETULUI LAMINAT
După montare înlăturaţi murdăria uscată cu o perie moale sau rumeguş, iar restul cu o mătură. Orice urmă de adeziv trebuie îndepărtată cu un solvent special pentru parchet laminat şi o cârpă moale, albă. Ştergeţi podeaua prima dată cu un mop curat şi uscat, apoi folosiţi o substanţă de curăţat dedicată parchetului laminat.
Curăţarea periodică se face la cel mult două săptămâni, folosind mopul umed. Nu folosiţi apa excesiv pe podea. Mopul trebuie să fie curat şi bine stors. Folosiţi o substanţă de curăţare dedicată pentru parchet laminat, apoi uscaţi cu ajutorul unui mop uscat, cu grijă să evitaţi lăsarea oricărei pelicule de apă care să se usuce singură.
ÎNCĂLZIREA ÎN PARDOSEALĂ ŞI CU PARCHETUL LAMINAT
Cele două produse sunt compatibile, dar trebuie avute în vedere câteva reguli. Sistemul utilizat trebuie să fie pe bază de agent termic, iar temperatura de contact să nu depăşească maximum 280 de grade Celsius. De asemenea, temperatura maximă a agentului termic trebuie să fie de 500 Celsius. Aveţi grijă să modificaţi temperatura progresiv la începutul şi sfârşitul perioadei de încălzire.
EMISIILE DE FORMALDEHIDĂ
Metanalul sau aldehida formică este un gaz incolor cu miros înţepător. Ea rezultă din arderea materialelor care conţin carbon. Focul forestier, eşapamentul, fumul de ţigară şi chiar metabolismul uman (dar în cantităţi mult mai mici) produc formaldehidă.
Ca toate semifabricatele din lemn şi parchetul laminat prezintă emisii de formaldehidă. Tot parchetul cu origine europeană aflat la dispoziţia dumneavoastră în magazinele Mr.Bricolage se încadrează în norma E1 (maxim 0,12 mg/mc de aer). Aceasta înseamnă că parchetul laminat este utilizabil fără rezerve în spaţii sensibile: camere de copii, grădiniţe.