x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cum functioneaza agentiile imobiliare in Norvegia

Cum functioneaza agentiile imobiliare in Norvegia

de Gabriela Sirbu    |    09 Mar 2006   •   00:00
Cum functioneaza agentiile imobiliare in Norvegia
AMENAJARI ORIGINALE
De cand am venit in Norvegia, primesc tot felul de intrebari de la prietenii din tara, cu privire la preturile caselor de aici, dar mai ales la felul in care functioneaza piata imobiliara si relatia vanzator-intermediar-cumparator. Si ca sa nu ofer informatii gresite, am mers la o agentie imobiliara sa vad cum sunt dezvoltate aceste servicii, si pentru a afla in ce fel se stabileste valoarea de piata a locuintelor norvegiene din zona.

PROFESIONISTI IMOBILIARI

Prima constatare a fost aceea ca totul se face cu un inalt profesionalism pus in slujba clientului. Profiturile intermediarului (comisioanele si cheltuielile) sunt reglementate pe cale legala. Fiecare casa oferita spre vanzare are propriul dosar, cu toate informatiile pe care trebuie sa le stie un cumparator, incepand cu anul constructiei casei, de cate ori a fost reparata, consolidata sau imbunatatita, toate datoriile la primarie, dar mai cu seama toate neajunsurile pe care le are. Din cate stiu, in Romania nu afli niciodata neajunsurile unui apartament sau ale unei case decat dupa ce te muti, vanzatorul in complicitate cu intermediarul avand grija sa le ascunda... Aici, agentia imobiliara ia legatura cu primaria si cu serviciile de securitate sociala si afla daca imobilul respectiv are toate taxele platite la timp sau daca mai este ipotecat pentru altceva. In cazul in care, dupa ce se incheie tranzactia, noul proprietar afla ca i s-a ascuns o informatie care trebuia stiuta, cel care a ascuns informatia (fie agentia imobiliara, fie proprietarul casei) este bun de plata daunelor reparatorii sau a unei amenzi, riscand sa ajunga chiar in fata instantei de judecata.

PREZENTARE IMPECABILA

Spuneam ca fiecare casa are un dosar propriu continand toate informatiile necesare, inclusiv fotografii. Aceste fotografii sunt facute de fotografi profesionisti, platiti de agentia imobiliara sa capteze imagini cat mai frumoase posibil, care sa atraga clientul. De asemenea, tot agentia imobiliara are propriul designer care lucreaza impreuna cu fotograful pentru acelasi scop.

ORGANIZARE INTERIOARA

De la o astfel de agentie si fotograf am obtinut imaginile casei pe care o vedeti aici. Am aflat ca este construita pe teren stancos si in panta, cu o suprafata totala de 2.200 mp. Suprafata construia este de 148 mp, iar cea locuibila este 189 mp. La subsol are doua bai, camera de zi, doua dormitoare si incapere speciala pentru depozitarea articolelor de sport. Parterul contine bucatarie, camera de zi cu sufragerie si spalatorie, iar etajul 2 - dormitoare, o baie si o camera de zi amenajata intr-un balcon inchis. Finisajele sunt: gresie, faianta, tapet si lemn, mult lemn pentru tot ce se poate: pereti, podele sau tavane, inclusiv mobilier.

IMPARTIRE LOGICA

Analizand pozitionarea si repartitia, componenta incaperilor se observa ca etajul sau subsolul pot fi inchiriate. Incalzirea este electrica, iar apa calda este furnizata de un boiler suficient de mare ca sa alimenteze fara probleme toate cele trei bai si spalatoria.

Din cauza faptului ca toate facilitatile sunt pe electricitate (inclusiv aragazul), care nu este ieftina deloc, am constatat, cam la toate casele prin care am intrat, ca dormitoarele au dimensiuni foarte mici, ca sa nu se consume mult pentru incalzirea lor. Spatiile comune sunt cel mai bine incalzite fie cu electricitate, fie cu sobe mici pe carbuni sau lemne, care de obicei se cumpara de la benzinarii.

CREDITE NORVEGIENE
Nici o banca nu negociaza imprumutul ipotecar fara prezentarea dosarului de vanzare intocmit de agentia imobiliara. In plus, constructia scoasa la vanzare trebuie sa fie acoperita de o polita de asigurare. Dobanzile practicate de banci se situeaza la valori cuprinse intre 3,5% si 6%. Veniturile celui care solicita creditul sunt importante, dar nu decisive in analiza bancii. Nu exista institutia girantului, creditele fiind purtatoare de ipoteca asupra imobilului tranzactionat.

DESPRE TAXE SI PRETURI
Casa prezentata a fost construita in 2003, iar pretul este de 361.222 euro, pret in care este inclus si comisionul agentiei imobiliare pe care il plateste doar vanzatorul. Aceste comisioane variaza in fuctie de agentie, de la 5 pana la 10 procente. Daca sunt mai multe persoane care vor sa cumpere, se poate licita, iar pretul poate creste. Casa nu este situata in centru, ci la periferia orasului, zona in care este planificata asfaltarea strazilor in vara aceasta. Pe langa pretul casei, se percepe o taxa de 200 euro pe luna pentru realizarea de facilitati comune in cartier, cum ar fi asfaltatul, intretinerea canalizarii si curatenia strazii. Impozitul pe o astfel de casa este de 10.000 euro pe an, pentru ca taxele si impozitele sunt raportate la valoarea bunurilor.
×
Subiecte în articol: imobiliara