De foarte multe ori plătim abonamente de fitness lunare și nici măcar nu trecem pragul sălii de sport. Motivele sunt aceleași: nu avem timp sau energie. Lăsăm antrenamentele pe altădată și ne încurajăm spunând că dacă plătim abonamentele, atunci cu siguranță ajungem la sală. Soluția pentru cei care vor să câștige timp, dar nu vor să renunțe la mișcare este să-și transforme casa într-o sală de fitness.
Nu este chiar atât de complicat precum pare și nici nu avem nevoie de apratură de mari dimensiuni și scumpă. Cu niște costuri minime putem avea acasă tot ce este necesar pentru un antrenament de bază, care ne va menține supli și sănătoși. “Programul încărcat, abonamentele scumpe la sălile de fitness sau faptul că nu avem o sală pentru antrenamente în apropiere nu ar trebui să ne împiedice să ne menținem în formă. Sportul înseamnă sănătate indiferent de vârstă sau de sex. Aici mă refer la sportul de masă, nu la sportul de performanță, între cele două noțiuni existând niște diferențe notabile. Cu puțină motivație ne putem transforma casa într-o mică sală de fitness. Sunt foarte multe avantaje în acest sens: poți face mișcare oricând ai puțin timp la dispoziție, nu mai trebuie să te deplasezi nicăieri și e gratis după ce sunt achiziționate echipementele sportive necesare care sunt de bază și pornesc de la niște preturi accesibile oricui”, explică Adrian Bogdan, antrenor de box, pentru Jurnalul Național.
CÂT COSTĂ
Coardă de sărit: de la 15 lei
Saltea fitness (yoga mat): de la 20 lei
Gantere: de la 40 de lei
Bară de tracțiuni: de la 70 de lei
Bandă TRX: 70 de lei
Bare pentru flotări: de la 30 de lei
Roată abdomene: de la 25 de lei
Mănuși box: de la 80 de lei
Palmare: de la 100 de lei
De ce ai nevoie
Nu trebuie să cumpărați toate accesoriile din prima, le puteți achiziționa în timp pentru a economisi bani. Oricum nu le veți folosi pe toate la același antrenament. Pe lista de cumpărături va trebui să treceți: o coardă pentru sarit, o saltea fitness (yoga mat), niște gantere ajustabile sau câteva perechi de gantere de greutăți diferite, o bară pentru tracțiuni, bandă de TRX, bare pentru flotări, roată pentru abdomene iar dacă aveți un partener cu care să vă antrenați, puteți să adăugați la această listă și o pereche de mănuși de box și niște palmare. “Aceasta este o listă orientativă, puteți să o modificați adăugând sau eliminând din ele în funcție de obiectivele pe care vi le propuneți dar cel mai important «echipament» care este indispensabil pentru a avea rezultate este voința”, spune Adrian Bogdan. Pentru anumite exerciții, chiar mobilierul din casă vă va fi de folos. Vă puteți folosi de un scaun pentru flotări sau pentru tricepși.
Antrenorul tău personal gratis
Sportul este important în viața de zi cu zi, dar la fel de important este și cum îl practicăm, pentru că dacă nu executăm cum trebuie anumite mișcări, riscăm să ne accidentăm sau nu vom avea rezultatele dorite. Pentru inspirație și ajutor puteți apela la programele care se găsesc gratuit pe Internet. Foarte mulți sportivi sau antrenori de fitness oferă sfaturi gratis, la un click distanță. Astfel, economisiți banii dați pe abonamentul de fitness dar și pe antrenorul personal. “Antrenamentele făcute în acest mod acasă pot fi de tipul aerobic, pentru forță, pentru mobilitate sau combinate sub forma unor circuite dar cu respectarea unei reguli importante și anume încălzirea dinaintea antrenamentului. Totuși pentru cei care nu au mai facut sport niciodată le recomand să-și achiziționeze niște programe de antrenament special concepute pentru asemenea activități fizice desfașurate acasă de către instructor fitness cu experiență evitând astfel riscul unori accindentări”, spune antrenorul.
SFATURI PENTRU UN ANTRENAMENT EFICIENT
- Începe cu încălzirea
- Fă antrenamente de 15 minute la început, apoi crește treptat durata
- Oprește-te dacă simți durere, nu te forța
- Stabilește-ți un program de care să te ții
- Încheie antrenamentul cu streching
Cu toate că în comparație cu sălile de fitness există totuși anumite limitări, rezultatele obținute pot fi impresionante.